Cu siguranță că se vor auzi repede voci care vor spune că HR-ul nu este deloc plictisitor sau, cel puțin, nu din interior. Și evident că ne vom grăbi să vă dăm dreptate (altfel nu am scrie despre HR în fiecare zi… :-)).
Și totuși, există această percepție și articolul de pe HR Toolbox pe care vi-l recomandăm azi ne-a făcut să ne gândim serios la această imagine și să vă provocăm și pe voi să vă spuneți părerea.
Pe scurt, autorul observă că din anii 80 (atunci când el și-a început cariera) și până acum, HR-ul a suferit transformări care îl marchează mai degrabă în sens negativ. A devenit prea procedurat și procedural, are o încărcătură legislativă prea mare și se preocupă prea mult de „baricadarea” împotriva unor eventuale procese și prea puțin de motivarea și dezvoltarea oamenilor etc.
Specialistul de la HR este cel pe care îl vezi de cele mai multe ori lângă director atunci când primești înștiințarea de concediere și de prea puține ori este persoana cu care într-adevăr poți să vorbești despre problemele de relaționare sau motivare pe care le ai și care îți afectează implicit performanța.
Aflați mai multe despre această percepție din articolul Why Can’t HR Be More Fun?.
La voi cum este HR-ul? Sau, mai degrabă, cum este perceput HR-ul?
Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
DetaliiRaluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]
DetaliiPe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]
DetaliiZona micilor întreprinzători din România este, în mod tradițional, una extrem de dinamică, zeci de mii de SRL-uri fiind înființate în fiecare an. De la începutul anului și până în prezent peste 56.000 de SRL-uri noi au fost înregistrate, potrivit datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în timp ce procentul firmelor nou […]
Detalii
Cred ca HR-ul american este diferit de cel european – atat in termeni de „focus” (apropo de procese) cat si in termeni de perceptie. Din ce am vazut prin piata la noi HR-ul sunt mai degraba „aia care nu fac mai nimic si doar se distreaza cu tot felul de proiecte cu denumiri pompoase” decat cei plictisitori, imagine care merge mai degraba atasata financiarului. 🙂
Exat despre aceasta tendinta mentionata mai sus vorbeam zilele trecute: prea multe proceduri , etichete si etichetari, asteptari ireale si raspunsuri false- un fel de teatru din care nimeni nu iese castigat.
Nu cred ca Hr e vazut neaparat ca si plictisitor mai degraba rigid si lipsit de creativitate -aceleasi intrebari, aceleasi formulare, aceleasi si aceleasi comunicate si interpretari 🙂 Mi-as dori din suflet sa se puna accent pe oameni, pe echipe, pe motivare , crestere si nu doar legislatie, salarii, adeverinte…
Daca sensul cuvantului HR ar fi aplicat in conformitate cu intelesul ,,resurse umane” atunci poate totul ar fi agreat de ambele parti, respectiv angajat/i vs. angajator/i.
Dupa cum bine stiu cu totii, un reprezentant HR este privit ca pe un calau, care fara prea multe argumente si avertismente pune imediat in executare decizia de eliminare din sistem, lasand astfel sa se inteleaga, ca supravietuiesc intr-o organizatie, numai cei agreati de (Specialist = impartial= judecata dreapta) HR nu aceia care muncesc corect si nu lingusesc pentru existenta in organizatie.
Acesti angajati care ar trebui sa gestioneze resursele umane intr-un mod corect, se lasa influentati, devenind uneori protectorii unor angajati.
Br. Nicu