O problemă întâlnită frecvent în organizaţii este dificultatea de a atrage noile talente, acei angajaţi competenţi, implicaţi şi loiali care să desfăşoare o muncă de calitate şi să rămână o perioadă mai lungă de timp în cadrul unei organizaţii.
Cultura organizaţională sau, în traducere liberă, “cum facem lucrurile în organizația noastră” înfluențează într-un mod negativ sau pozitiv comportamentele angajaților. A avea o cultură puternică poate constitui un avantaj față de alte organizații și ar putea aduce multe beneficii și succes organizației care investește în această „resursă”.
Articolul de pe ERE pe care vi-l recomandăm astăzi aduce în discuție câteva elemente utile legate de brand-ul culturii organizaționale. Iată și ideile care ne-au atras atenția:
1. Analizează motivul pentru care începi un business
“De ce-ul” sau motivaţia intrinsecă pentru care ai decis să investeşti timp şi bani într-un concept. Multe organizaţii se limitează la satisfacerea nevoilor clienţilor săi, însă aceste obiective nu au neapărat legătură cu sistemul lor de valori şi credinţe.
Este important să ai o viziune clară asupra priorităţilor, valorilor şi principiilor tale pentru a putea să îi atragi pe cei care împărtăşesc aceleaşi sisteme de valori.
2. Promovează-ţi propria cultură
Este indicat să vorbeşti despre brandul şi cultura ta organizaţională şi să-ţi încurajezi angajaţii să facă acelaşi lucru. Poţi alege o strategie de marketing pe canalele social media sau poţi dezvolta o campanie pentru imaginea culturii tale.
3. Inovează
Găseşte modalităţi de a demonstra că organizaţia ta este într-o continuă dezvoltare. Indiferent de instrumentele alese (portofoliul cu clienţi, strategiile social media, modalităţile de angajare), comunicarea misiunii şi a ţelurilor organizaţiei este benefică pentru construirea unei culturi organizaţionale solide.
4. Arată care sunt valorile tale
Dacă ne gândim la organizaţii mari precum Google sau Apple cu o cultură organizaţională foarte puternică, ne putem da seama cât de relevant este să demonstrezi care sunt misiunea, valorile şi principiile tale de bază.
Descoperă mai multe despre importanța unei culturi organizaționale puternice în articolul Branding Your Culture.
Tot despre branding organizațional poți citi și pe PortalHR în articolele lui Cristi Ariton: Blogul de companie ca instrument de employer branding, Brandul de angajator Adobe Romania – Studiu de caz, Employer Branding – Cum se face în Romania.
În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]
Detalii39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]
DetaliiŞapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
DetaliiRaluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]
Detalii