Hot Now

De ce nu primești niciun răspuns la aplicațiile trimise

21 08 2012, Portal HR , Un comentariu, 5.995 afisari

Dacă ar fi să răspundem la această întrebare din perspectiva reputației proaste pe care recrutorii o au adesea pe piața locală, explicația ar fi ceva de genul: „pentru că nu-i pasă/nu ți-a citit CV-ul/ nu înțelege jobul pentru care recrutează și nu poate să evalueze corect aplicațiile primite etc”. În realitate (și pentru că sunt și recrutori care nu merită să fie etichetați negativ), explicațiile pot fi variate și articolul pe care vi-l recomandăm azi ne-a adus aminte de câteva din ele.

Pentru a clarifica lucrurile, e necesar să menționăm faptul că articolul se referă la motivele pentru care un candidat nu primește răspuns de la recrutor după ce și-a trimis aplicația la un anunț făcut public. Este vorba, deci, de prima etapă a proceselor de recrutare, cea în care compania angajatoare sau firma de recrutare postează un anunț și așteaptă aplicații de la candidați care se consideră eligibili.

Deși o procedură corectă de recrutare presupune cel puțin transmiterea unui răspuns standard de confirmare a primirii aplicației, din păcate sunt puține companiile care acordă atenție acestui detaliu (și fac asta, evident, în detrimentul propriei imagini). Iată, însă, câteva din motivele pentru care este posibil să așteptați mult timp un răspuns după ce ați trimis o aplicație… iar acesta să nu mai sosească niciodată.

1. CV-ul arată foarte urât/dezordonat/plin de informații inutile etc. (iar prima impresie contează foarte mult).

2. Din aplicație nu reiese foarte repede/ușor de ce ar fi candidatul potrivit pentru post.

3. CV-ul și scrisoarea de intenție/formularul de aplicație sunt pline de greșeli.

4. Experiența candidatului este complet irelevantă având în vedere cerințele postului.

5. Există diferențe mari între imaginea online a candidatului și ce reiese din CV.

6. Pur și simplu nu pare candidatul potrivit.

Așa cum spune și autorul articolului, într-o lume ideală toți cei care aplică ar trebui să primească un răspuns. Pe de altă parte, argumentează el, dacă ar da telefoane tuturor celor 90 de aplicanți pentru a le explica de ce îi respinge nu ar mai avea timp să îi intervieveze/evalueze pe cei 10 care intră mai departe în procesul de recrutare și eficiența/productivitatea ar scădea foarte mult.

Noi credem în continuare că efortul de a trimite un mesaj/e-mail de confirmare nu este atât de mare și că se justifică dacă privim procesul de recrutare în ansamblu, ca pe un vehicul de comunicare a unei imagini a angajatorului (imagine de care are nevoie pentru a atrage candidați valoroși).

Află mai multe despre motivele pentru care e posibil să nu primești răspuns la aplicațiile pe care le trimiți în articolul 6 Reasons You Never Heard Back from the Recruiter.

Comentarii (1)
  1. Alex spune:

    Cred ca glumiti…
    Nimeni nu are pretentia sa primeasca un telefon de la angajator in care respectivul sa-i explice de ce nu-l angajeaza. Iar faptul ca un CV este dezordonat, cu greseli sau nu corespunde cu postul nu constituie motive serioase pentru a nu da macar un raspuns standard, automat, „Ne pare rau, nu corespundeti cu profilul candidatului cautat de noi.” Indiferent de forma CV-ului, un raspuns da intotdeauna bine in fata unui potential candidat.
    Si apoi, de ce as aplica la un post la o companie la care au incercat si prieteni de-ai mei care au fost tratati cu fundul?

Adauga comentariu

Cele mai noi

Toamna aceasta, comunitatea IT din România este invitată să participe la DevCon Live – cea mai mare serie de conferințe de tehnologie, desfășurate în mediul online. Inspirat de DevTalks Reimagined și parte din DevTalks România, DevCon Live este un hub de tehnologie ce va fi activ toată luna noiembrie  și va susține 4 săptămâni pline […]

Detalii

Câştigul salarial mediu net lunar la nivelul economiei naţionale a fost anul trecut de 2.986 lei, în creştere cu 13% (+344 lei) comparativ cu anul precedent, iar câştigul salarial mediu brut lunar a fost 4.853 lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate vineri. Conform INS, angajatorii au cheltuit în medie, într-o lună, 5.092 lei […]

Detalii

Apărută de curând la Publica, cartea Catalizatorul de Jonah Berger se adresează tuturor celor care doresc să catalizeze schimbarea. Ea oferă un solid mod de gândire și o varietate de tehnici care pot să conducă la rezultate extraordinare. Fie că încercați să schimbați o persoană, să transformați o organizație ori să schimbați modul în care […]

Detalii

45 de studenți proveniți din centrele universitare Galați, București, Brașov, Iași, Constanța, Craiova și Cluj-Napoca au promovat, cu succes, cea de-a noua ediție a Școlii de Vară organizată de LIBERTY Galați. Timp de 10 săptămâni, studenții au fost angajați cu drepturi depline și au lucrat alături de mentori (specialiști din cadrul Combinatului) pe proiecte reale, […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter