Teoria explica foarte clar de ce pentru a fi util, feedback-ul trebuie sa fie constructiv. Dar „digerarea” unei critici, oricat de bine intentionata ar fi ea, este un proces „metabolic” suficient de dificil pentru ca multi sa nu reuseasca sa-i faca fata. Si totusi, daca ne gandim numai la cat de des trebuie sa primim si sa dam feedback cel putin in viata profesionala, abilitatea de a-i face fata cu succes devine una cat se poate de critica.
Prima reactie la feedback este, firesc, una defensiva (verbalizata sau nu). Din pacate, insa, aceste mecanisme de aparare risca sa incetineasca sau sa blocheze chiar utilitatea feedback-ului. In acest context, articolul de pe HR Toolbox pe care vi-l recomandam azi ne-a atras atentia prin faptul ca pune feedback-ul intr-o lumina care, odata constientizata, face mult mai dificila respingerea lui: feedback-ul este un cadou.
Ideile care ne-au atras atentia in articol se refera pe de o parte:
1. la cel care ofera feedback-ul, la modul cum acesta trebuie sa il cantareasca si sa il aleaga din multitudinea de „cadouri” posibile pentru a-l face relevant si personal, la deschiderea cu care trebuie sa il „asambleze” si sa il ofere.
2. la cel care primeste feedback-ul, la reactia pe care ar putea sa o controleze pentru ca ceea ce primeste de fapt este un cadou. Cu alte cuvinte, am spune noi, calul de dar nu se cauta la dinti si nici feedback-ul nu se cauta la rea vointa. Trebuie luat ca atare si decis abia apoi ce si cum se face cu el.
Ce spunem atunci cand primim un cadou? Buna crestere ne-a invatat ca trebuie sa spunem „multumesc” chiar daca nu ne place sau nu ni se pare potrivit. Intuitia insa ne poate ajuta sa facem mai mult decat sa spunem, ne poate ajuta sa si gandim asta. Asadar, la urmatorul feedback, putem incerca o reactie ca in fata unui dar. S-ar putea sa avem cateva surprize placute.
Citeste tot articolul Feedback: It’s a Gift, You Choose What to Do with It, pentru cateva povesti inspirate de si din viata despre importanta acceptarii feedback-ului.
39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]
DetaliiŞapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
DetaliiRaluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]
DetaliiPe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]
Detalii
feedback-ul trebuie si cerut, tocmai pentru ca nu suntem invatati sa-l dam, sau sa il dam asa cum trebuie.
stii, de fapt, foarte multi oameni fac cadouri egoiste si „self-serving”, si in fata unui asemenea cadou, e si mai sanatos sa ai respect si consideratie pentru tine insuti si sa-l refuzi, la fel de politicos: „iti multumesc ca-mi oferi mie asta, dar cred ca ti se potriveste mai bine tie”.
adevarata arta in a primi feedback e mai degraba in a alege ce anume e util si te reflecta intr-adevar pe tine, si ce anume n-are nicio legatura cu tine sau nu e productiv.
nu e nicio realizare in a aduna ‘cadouri’ cu care n-ai ce face si a le cara dupa tine prin viata, incercand mereu sa le gasesti un loc/scop.