De ce trebuie să faci lucrurile care nu-ți plac
Să ridice mâna sus cine poate spune că îi place tot ceea ce trebuie să facă în sfera vieții profesionale, că nicio parte a jobului pe care îl ocupă în clipa de față nu îi displace și că își îndeplinește absolut toate sarcinile cu aceeași plăcere și cu același entuziasm. Deci? Știam eu… 🙂
În realitate, fiecare job vine la pachet și cu lucruri bune și cu lucruri plictisitoare. La fel de evident este că ceea ce este plictisitor pentru mine poate să fie interesant pentru tine. Acesta este probabil unul din motivele pentru care, oricât de multe informații am avea de la cineva care lucrează într-un anumit domeniu, până nu încercăm singuri și pe pielea noastră munca respectivă, este greu să ne dăm seama dacă ni se potrivește sau nu.
Dar haideți să ne oprim puțin asupra ideii de potrivire cu jobul. Care să fie procentul de la care putem spune că un job este potrivit pentru noi sau că noi suntem potriviți pentru un job? 50%, 64%, 48%? Și, mai ales, cum măsurăm acest procent? Nu știu să existe o ecuație matematică pentru soluționarea acestei dileme, de fapt totul este la nivel de „ceea ce simt când fac munca respectivă în acel mediu organizațional”, iar ceea ce pot face este să mă asigur că, într-o măsură cât mai mare, balanța dintre ceea ce nu îmi place la un job și ceea ce îmi place înclină în favoarea talerului din urmă.
Să vă dau un exemplu. De când am început să îmi dau seama cum și ce sunt un lucru a fost constant în ceea ce mă privește: mi-a plăcut să citesc și să scriu (una fără cealaltă nu prea văd cum ar putea funcționa). În mod firesc, așadar, mi-am dorit întotdeauna un job care să îmi ofere ocazia de a face toată ziua DOAR aceste 2 activități. Jobul acesta nu a venit repede (mi-a luat vreo 12 ani până să ne găsim și, dacă mă gândesc bine, mai mult m-a găsit el pe mine decât eu pe el, dar asta e o altă poveste). Ca la orice început în care pornești de la ideea că jobul îți oferă tot ce ai visat să faci vreodată, entuziasmul a fost pe măsură.
Concret, jobul presupune să citesc în fiecare zi cât mai multe articole din și despre HR și să le selectez pe cele mai interesante/importante pentru a vi le recomanda vouă, celor care citiți PortalHR. E un job care îmi oferă, pe lângă ocazia de a citi și de a scrie, o mare flexibilitate a timpului și o autonomie maximă (pentru că da, funcționez într-o cultură organizațională în care sunt valorizate lucrurile acestea și nu e zi să nu mă bucur că am avut norocul ăsta). Deci, până acum numai vești bune.
Și totuși, cum se face că, într-un job care îmi oferă tot ce am visat vreodată, găsesc și părți plictisitoare? Cum se face că sunt zile când nu am chef să citesc și/sau să mă gândesc la ce merită să scriu? Cum se face că sunt zile când nu mi se leagă cuvintele și când niciuna din ideile prin care am trecut nu îmi lasă o impresie suficient de puternică pentru a putea scrie despre ele? Ei bine, iată că se face…
În timp, părțile plictisitoare ale jobului meu, rutina zilnică de a citi și de a scrie (cea pe care atât de mult mi-o doream și de care aș fugi în anumite zile cât mai departe) mi-au adus revelații la care nu m-aș fi așteptat vreodată, iar articolul de pe Muse pe care vi-l recomand azi mi-a adus aminte de ele.
Concluzia mea e cât se poate de simplă: toate părțile plictisitoare ale unui job merită făcute (evident, în măsura în care procentajul de lucruri care vă fac plăcere în jobul respectiv este semnificativ mai mare). Motivele sunt următoarele (după cum le menționează și articolul recomandat):
1. Sarcinile care nu ne fac plăcere ne forțează să coborâm în realitate și să facem lucrurile să se întâmple.
2. Partea neplăcută a jobului (rutina, responsabilitățile enervante) ne face să ieșim din zona de confort și să gândim „în afara cutiei”.
3. Sarcinile care nu ne fac plăcere ne ajută să ne păstrăm entuziasmul ridicat pentru lucrurile care ne fac plăcere.
Aș mai adăuga cel puțin o revelație:
4. Doar făcând în fiecare zi ceea ce considerăm că ne dorim să facem toată viața ne putem da seama dacă, într-adevăr, ceea ce am visat despre noi este și ceea ce am devenit pe parcurs.
Ultimii aproape 5 ani de citit și scris în fiecare zi mă fac să zâmbesc atunci când aud pe cineva la început de drum care îmi povestește că cititul și/sau scrisul sunt marea sa pasiune. Proba de foc la care l-aș supune ar fi simplă: citește și scrie în fiecare zi un articol și ne auzim peste jumătate de an să mai povestim despre pasiuni și dorințe în viață. 🙂
Ca să vă convingeți și mai bine de ce sarcinile neplăcute sunt foarte utile în orice job, vă recomand să citiți tot articolul How Doing Work You Hate Can Make You Better at Work You Love.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam