Hot Now

De ce vrei jobul acesta?

08 10 2014, Career Advisor , Comenteaza, 4.022 afisari

În colecția de întrebări standard pe care o regăsim de cele mai multe ori în evaluări, există câteva „vedete” pe care le anticipează orice candidat care a petrecut ceva timp în interviuri și pe care se simte dator să le pună orice evaluator, indiferent de numărul de ani de experiență sau de domeniul pentru care recrutează.

Întrebarea „De ce vrei jobul acesta?„, cu variantele ei „Ce te-a atras la anunțul nostru?” sau „De ce vrei să lucrezi în organizația noastră?”, se numără printre aceste „locuri comune” ale proceselor de evaluare. E firesc, așadar, să ne punem problema, ca evaluatori, care este utilitatea ei în economia întregului proces, ce fel de informații așteptăm să primim punând această întrebare și care ar fi semnalele de alarmă pe care le poate evidenția un răspuns precar (căci greșit nici nu se pune problema… :-)).

Un evaluator care pune această întrebare urmărește, în principiu, câteva aspecte cheie:

1. Măsura în care candidatul a înțeles jobul.

Din acest motiv, întrebarea aceasta nu își are rostul foarte devreme în timpul interviului, ci abia spre final, după ce au fost discutate responsabilitățile cheie, poziționarea în organizație, indicatorii de performanță etc. Sigur, această înțelegere depinde esențial și de modul în care jobul a fost explicat de către evaluator.

2. Modul în care profilul candidatului se potrivește cu cerințele pentru jobul vacant.

Ca evaluator, plec mai câștigat dintr-o discuție dacă nu trebuie să mă străduiesc cu multă creativitate să descopăr în ce măsură candidatul cu care am discutat este bun pentru lista scurtă. Un candidat atent la detaliile semnificative va ști cum să scoată în evidență ce anume din experiențele și/sau cunoștințele pe care le are îl va ajuta să performeze cu succes pe poziția vacantă.

3. Tipul de motivație

Deși sunt puțini candidații care vor recunoaște că vor un job doar pentru că le aduce un pachet de compensații și beneficii mai generos decât ceea ce au acum sau o poziționare ierarhică mai demnă de invidiat, există semnale de alarmă pe care un evaluator cu experiență le observă în răspunsurile lipsite de substanță la mai multe, nu doar la această întrebare.

Ca recrutor, este esențial să încerc să descopăr profilul de motivație iși valori al celui cu care stau de vorbă, dincolo de numărul de ani de experiență sau de cursurile bifate. De fapt, cercetările arată că am mai multe șanse să angajez un candidat performant dacă mă concentrez pe această potrivire cu cultura organizațională decât pe ecuația strictă a experiențelor anterioare.

4. Viziunea despre carieră

Cumva legat de tipul de motivație despre care am vorbit mai sus, un răspuns bine așezat la această întrebare ar trebui să mă ajute să înțeleg cum se vede persoana din fața mea peste un anumit număr de ani, ce așteptări are de la sine și de la organizația în care lucrează, care sunt potențialele surse de nemulțumire dar și părghiile către succes în carieră, atât de esențial pentru angajamentul pe termen lung.

Voi ce urmăriți când puneți această întrebare?

Mai multe idei pe această temă puteți citi și în articolul de pe The Muse: 3 Steps for Answering „Why Do You Want This Job?”.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Pe 30 martie 2023, aproape 300 de membri ai comunității HR Club s-au reîntâlnit live în cadrul celei de-a 15 ediții a decernării Premiilor de Excelență în Resurse Umane, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de resurse umane ale anului. Înaintea ceremoniei de premiere, a avut loc o sesiune specială HR Club Talks live, dedicată […]

Detalii

Primul trimestru al anului se încheie cu aproape 100.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România, dar și cu 2,7 milioane de aplicări, tablou aproape identic cu cel aferent primului trimestru al anului trecut. „Nu vedem diferențe notabile în ceea ce privește numărul de joburi postate sau […]

Detalii

Articol de Mădălina Trif, Senior Manager PwC România Companiile trebuie să-și regândească strategia de recompensare a angajaților, având în vedere că în ultimii zece ani echilibrul între viața profesională și cea personală, precum și formarea și dezvoltarea carierei, și-au triplat importanța în preferințele angajaților, în timp ce recompensa financiară a scăzut cu 24%, reiese din […]

Detalii

Un lider construiește o lume. E oare de ajuns ca ea să fie Bună și Adevărată? Pare că nu, pare că simțim cu toții și nevoia de Frumos. În 2023 vom vorbi Despre Frumos! Frumosul nu este totuna cu frumusețea estetică, chiar dacă o cuprinde. Frumosul este o filosofie de viață, o etică. Este acel […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter