Hot Now

De la proces la produs sau de ce avem nevoie de autonomie în job

12 06 2012, Cristi Ariton , Comenteaza, 7.174 afisari

Întotdeauna am crezut că autonomia acordată angajaților este o concesie din partea angajatorului cu scopul îmbunătățirii atmosferei de lucru sau pentru satisfacerea cerințelor unor supertalente. Beneficiile rezultate în urma acestei autonomii s-ar fi resimțit în timp, poate ar fi crescut producția, numărul de clienți satisfăcuți și poate ar fi scăzut fluctuația de personal. Cu alte cuvinte, angajații ar avea un răspuns de bun simț față de deschiderea și flexibilitatea șefilor/mediului lor de lucru.

În urma unor experiențe personale și a unor discuții cu prieteni făcând parte dintr-un spectru larg de companii (de la call-center până la multinaționale telecom) am constatat un beneficiu direct al autonomiei angajaților la locul de muncă.

Un grad ridicat de autonomie în realizarea sarcinilor deplasează accentul dinspre proces spre rezultatul concret. De multe ori respectarea unui proces prestabilit (standardizat) nu conduce la cele mai bune rezultate dar oferă/garantează confortul celor mediocri sau slab performanți. Un promoter care nu are voie să adapteze speech-ul de abordare a clienților va ajunge să repete mecanic o “poezie” care va provoca respingere din partea prospecților.

Desigur, el nu va putea fi tras la răspundere pentru că el respectă ad-literam întregul proces. Exemplele pot fi numeroase și cuprind atât munca fizică, cât și cea intelectuală. Ne dăm seama de acest lucru analizând descrierile de job sau fișele de post. În majoritatea sunt descrise procesele fără a se preciza indicatori ai rezultatului scontat.

Autonomia vizează performanța unui serviciu sau calitatea unui produs și nu modul prin care se ajunge la acestea. Fără a cădea în extrema unei independențe generalizate generatoare de dezordine și lene, cred că autonomia eliberează în companie o cantitate deloc neglijabilă de entuziasm, creativitate, zel și satisfactie.

Parcurgeți articolele din secțiunea “@work” a blogului agenției Spada Digital și veți face cunoștință cu roadele unui mediu de lucru deschis, autonom, dar centrat pe rezultate.

Adauga comentariu

Cele mai noi
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]

Detalii

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter