Hot Now

Delegarea versus detașarea

14 11 2011, SPV Legal , Comentariile sunt închise pentru Delegarea versus detașarea, 11.684 afisari

Pentru că nu de puține ori salariații nu înțeleg care sunt rațiunile pentru care la un moment dat sunt nevoiți să își schimbe, pentru o perioadă de timp, mai mult sau mai puțin întinsă în timp, locul muncii, astăzi Ana Maria Hrițuc vă prezenintă care este diferență între delegare și detaşare.

Cu privire la aceste două instituții de dreptul muncii, legiuitorul a simțit nevoia să aducă unele modificări/clarificări prin adoptarea noului Cod al Muncii.

Astfel, delegarea reprezintă exercitarea temporară de către salariat, din dispoziţia angajatorului, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă, în timp ce detaşarea reprezintă actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.

Deci, deşi Codul Muncii reglementează expres în art. 17. alin. 3 ca printre elementele obligatorii pe care trebuie sa le conţină contractul individual de muncă este şi cel referitor la „locul muncii” iar modificarea clauzelor unui astfel de contract se poate face doar prin act adiţional semnat de către ambele părţi, deci şi de către salariat care prin semnare acceptă modificările, totuşi, delegarea/detaşarea reprezintă o prerogativă exclusivă a angajatorului care, pe durate determinate de timp, poate în mod unilateral să modifice locul muncii salariatului. Pe durata unei detaşări sau delegări nu se poate interveni asupra altor elemente din CIM-ul salariatului, nu pot fi modificate elemente ale acestuia în defavoarea salariatului (ex. funcţie, salarizare, durata concediilor etc).

Delegarea poate fi dispusă din iniţiativa exclusivă a angajatorului pe o durată de maxim 6 luni într-un interval de 12 luni calendarstice şi nu poate fi refuzată de salariat însă prelungirea acesteia se poate face pentru perioade de maxim 60 zile calendaristice şi doar cu acordul salariatului, refuzul acestuia neputând fi considerat abatere disciplinară şi sancţionat corespunzator.

Detaşarea poate fi dispusă pe o durata de maxim 1 an (care în mod excepţional poate fi prelungită cu acordul ambelor părţi din 6 în 6 luni) şi presupune scoaterea unui salariat din cadrul unui angajator si transferarea acestuia, pentru o durată de timp la un alt angajator. Practic, în această situaţie un angajator este înlocuit cu altul, fără afectarea celorlalte drepturi ale salariatului, reglementate în CIM-ul încheiat cu primul angajator. Salariatul poate refuza detaşarea dispusă de angajatorul său numai în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice.

Daca în cazul delegării, salariatul continuă să presteze munca pentru angajatorul său însă într-un alt loc, în cazul detaşării, salariatul prestează munca pentru cel de-al doilea angajator (la care a fost detaşat), pe durata detaşării, CIM al salariatului având caracterul unui contract suspendat în raport cu primul angajator.

Atentie! Niciunul din cazurile prezentate mai sus nu trebuie confundat cu clauza de mobilitate ce poate exista într-un contract individual de muncă şi care presupune prin specificul activităţii salariatului îndeplinirea muncii nu într-un sigur loc ci în mai multe, fiind deci vorba în acel caz despre o mobilitate geografică .

 

Cele mai noi

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter