Hot Now

Demisia şi perioada ulterioară acesteia

05 11 2012, SPV Legal , 9 comentarii, 39.013 afisari

Conform definiţiei sale legale, demisia reprezintă actul unilateral de voinţă a salariatului prin care acesta îi comunică angajatorului său iniţiativa sa de încetare a contractului individual de muncă, încetare ce se produce, de regulă, la expirarea termenului de preaviz. Dreptul la preaviz în cazul demisiei salariaţilor aparţine angajatorilor, salariații demisionari având obligaţia ca în perioada termenului de preaviz să presteze munca la care s-au obligat prin contractele lor individuale de muncă, iar angajatorul să remunereze respectiva muncă prestată de salariați. Temeiul juridic al încetării contractului individual de muncă ca urmare a unei demisii este cel prevăzut de art. 55 lit. c). din Codul muncii raportat la art. 81 (7) din Codul muncii.

Ce faci dacă angajatorul refuză demisia…

Demisia se aduce de către salariat la cunoştinţa angajatorului său în scris, acesta din urmă, angajatorul, având obligaţia legală să o înregistreze. Pentru a se asigura că demisia a fost înregistrată, salariatul demisionar ar trebui să prezinte angajatorului 2 exemplare ale demisiei sale, pe unul din exemplare solicitând angajatorului sa aplice o viză de înregistrare a demisiei care să menţioneze data înregistrării acesteia. În cazul în care angajatorul refuză înregistrarea unei demisii, acesta săvârşeşte contravenţia prevăzută la art. 260 lit. n). din Codul muncii si se expune la aplicarea unei sancțiuni constând în amendă între 1500 lei şi 3000 lei.

Salariatul demisionar căruia ii este refuzată înregistrarea demisiei poate sesiza Inspecţia Muncii (ITM teritorial) cu privire la refuzul de înregistrare a demisiei, angajatul putând dovedi cu orice mijloc de probă existenţa demisiei. Oricând se confruntă cu refuzuri ale angajatorilor de înregistrare a demisiei aceasta se poate comunica, de preferat în aceeași sau în ziua imediat următoare, atât la numărul de fax al angajatorului, cât şi la adresa acestuia de email, la adresa de email a şefului serviciului de resurse umane ori a unuia din membrii conducerii angajatorului, indicându-se în textul mesajului electronic că respectiva comunicare este realizată ca urmare a faptului ca a fost refuzată aplicarea vizei de înregistrare a demisiei de către cei care asigură ţinerea registrelor de corespondenţă ale angajatorului.

Salariații beneficiază de dreptul de a nu-şi motiva demisiile, însă în situaţia în care demisia este determinată de încălcarea de către angajator a obligaţiilor acestuia asumate prin contractul individual de muncă sau impuse de prevederile legale, ale contractelor colective de munca aplicabile ori regulamentare este necesară indicarea concretă a obligaţiilor încălcate de către angajator tocmai pentru ca salariatul să-şi poată justifica o demisie fără preaviz. Aşadar, în situaţia în care angajatorul nu-şi respectă obligaţiile sale faţă de salariat, derivate din raportul de muncă, salariatul are dreptul să refuze legitim dreptul de preaviz de care ar trebui să beneficieze angajatorul sau, daca şi-ar fi respectat obligațiile asumate faţă de salariat (art. 81 alin. 8 Codul Muncii).

Totul despre preaviz

Termenul de preaviz de care beneficiază angajatorul în cazul demisiei salariaților săi este cel care se convine în contractul individual de muncă, acest termen neputând fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie şi mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere (art. 81 alin. 4 Codul Muncii). Atunci când salariatul nu se poate prevala de o demisie fără preaviz – caz în care contractul individual de munca ar trebui sa înceteze la momentul înregistrării/comunicării demisiei – contractul individual de muncă încetează la expirarea termenului de preaviz, însă numai atunci când angajatorul nu renunţă parţial sau total la dreptul său de preaviz. Aşadar angajatorul, fără vreo posibilitate de împotrivire din partea salariatului demisionar, poate renunţa la dreptul său de preaviz şi să accepte încetarea contractului individual de muncă la momentul demisiei sau la epuizarea unui termen mai redus decât cel de preaviz convenit prin contractul individual de muncă.

Cert este doar că până la momentul încetării contractului de munca ca urmare a demisiei, părţile raportului de muncă continuă să aibă aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi cele avute anterior momentului demisiei. Astfel, dacă salariatul optează, cu rea credinţă să abordeze o poziție conflictuala si să nu se mai prezinte la programul de lucru pentru a presta munca la care s-a angajat prin contractul individual de muncă, angajatorul poate iniţia cercetarea disciplinară a acestuia si să dispună, concomitent cu initierea cercetării disciplinare prealabile, suspendarea contractului de muncă pe perioada cercetării disciplinare, putându-se aplica salariatului indisciplinat chiar si sancţiunea concedierii disciplinare, in funcție de gravitatea faptei săvârşite si de îndeplinirea condiţiilor pentru ca acea faptă să constituie abatere disciplinară.

Cercetarea disciplinară în timpul preavizului

Așadar, există posibilitatea ca unui salariat demisionar să-i fie desfăcut contractul individual de muncă ca sancțiune disciplinară, deoarece suspendarea contractului de muncă prin decizie a angajatorului, pe perioada cercetării disciplinare prelabile, determină şi suspendarea curgerii termenului de preaviz ca urmare a demisiei respectivului salariat. Tocmai din acest motiv, salariații trebuie să fie responsabili și să-și respecte angajamentele contractuale, atunci când angajatorii lor optează să-și exercite integral dreptul lor de preaviz ca urmare a demisiei salariaților, aceştia din urmă putând avea surpriza, atunci cand ulterior demisiei nu-și mai îndeplinesc obligațiile asumate prin contractul de muncă, ca încetarea contractului lor de muncă să se producă ca urmare a aplicării sancţiunii disciplinare a desfacerii contractului de muncă.

În final, aş dori să mai punctez şi consecinţele produse asupra curgerii termenului de preaviz ca urmare a demisiei, în cazul anumitor situaţii particulare. Astfel, dacă în timpul perioadei de preaviz contractul individual de muncă este suspendat din cauza incapacităţii temporare de muncă (concediu medical) sau a oricărui alt motiv de suspendare dintre cele prevăzute de Codul Muncii, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător (art. 81 alin. 6 Codul Muncii). În schimb, nu la fel se întâmplă în cazul zilelor de concediu de odihna din perioada termenului de preaviz. Acordarea zilelor de concediu de odihna în perioada termenului de preaviz ca urmare a demisiei nu afectează în vreun fel curgerea acestui termen sau durata sa, astfel încât dacă în perioada termenului de preaviz salariatul ar fi trebuit sa efectueze, de ex. 15 zile din concediul său anual de odihnă din cele la care ar fi avut dreptul, termenul de preaviz nu se suspendă sau întrerupe pe perioada efectuarii concediului de odihnă, astfel încât salariatul va mai presta munca, la revenirea din concediul de odihna, doar pentru zilele ramase dupa scaderea din termenul de preaviz a zilelor de concediu de odihna efectuate şi la care avea dreptul. Oricum, în situaţia în care zilele de concediu de odihna nu au putut fi acordate in perioada de preaviz ce urmeaza demisiei e posibila compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat.

Articol de Adriana Puscas, avocat asociat SPV Legal și Alexandra Bogdan, consilier juridic.

Comentarii (9)
 1. galit gabriel spune:

  doresc sa pun o intrebare maI SUMARA LUCREZ LA COMPANIA AZOO CONSTRUCT SRL
  ca prestator servici am avut contract de munca pe 3 luni iar lla sfarsitulluni mi sa prelungit pe inca 3 luni find deja calificat ca ingrijitor animale etc.firma respectiva avand activitatea la o alta firma pe nume ALBORA SRL CU SEDIU IN URZICENI in contractul de munca find stipulat clar ca am program de 8 ore zilnic si 2 libere p saptamana iar patrronul respecti nea inpus un program de 17 ore zilnic 1 zi la sevici una acasa este oare legal atatea ore nu am semnat la angajare nici protectia munci nimic alceva decat contractul respectiv ma intreb unde oare e protectia munci si ITM INTRE TIMP AM CERUT PREAVIZ DIN CAUZA PROGRAMULUI PRELUNGIT si nu doresc sami dea preaviz mi sa inmanat o foaie cu articolul55 sa o semnez dores sa ma informati ce pot face va multumesc anticipat

 2. Ady spune:

  Buna ziua. In acest moment sunt in perioada preavizului de 20 zile lucratoare. Din anul 2013 mai detin 11 zile de concediu de odihna plus zilele aferente pentru anul acesta, dar angajatorul refuza si imi neaga dreptul la concediu de odihna pe aceasta perioada,,,, Intrebarea este : ce pot face in aceasta situatie????….pentu ca ultimile discutii ma duc cu gandul si la un posibil refuz de plata in bani a acestor zile

  • Portal HR spune:

   Buna ziua si multumim pentru intrebare. Pentru un raspuns corect si avizat, va rugam sa puneti aceasta intrebare in forumul Avocatnet sau Legestart.

 3. Ady spune:

  revin mentionand faptul ca cererea de demisie s-a putut efectua doar in temeiul art.81 alin.1 din legea 53/2003

 4. Va rog daca se poate sa imi raspuneti urgent,va rog din suflet…sotul meu vrea sa isi dea demisia si mai are vreo 16 zile de concediu de odihna.Sotul a vrut sa stea in preaviz si angajatorul sa-i scada acele zile de concediu de odihna pentru a putea pleca mai repede de la angajator,numai ca angajatorul nu vrea asa,a zis ca ori sta 20 de zile in preaviz ori pleaca pe loc si pe contract i va trece indisciplinat.Ce poate sotul meu sa faca in acest caz?va rog mult daca puteti sa-mi raspundeti urgent

  • Portal HR spune:

   Pentru un răspuns avizat, vă rugăm să puneți această întrebare în forumul Avocatnet, partenerii noștri pe probleme de legislația muncii.

 5. Nick spune:

  Buna.. in cazul semnarii preavizului de concediere…poate compania sa ma impuna sa mucesc altceva in afara de ceea ce e specificat in contract.. anunt ca in contract e specificat ca sunt agent comercial.. functia de agent impune anumite functii.. acum insa ma impune sa vi la depozit care se afla in afara orasului si sa stau aici pana mi se termina perioada de previz… daca stiti raspunsul.. as vrea un articolul din codul muncii in ceea ce priveste asta.. mutumesc anticipat

  • Portal HR spune:

   Pentru un răspuns avizat, vă rugăm să puneți această întrebare în forumul Avocatnet, partenerii noștri pe probleme de legislația muncii. Mulțumim!

Adauga comentariu

Cele mai noi

Aproximativ 500.000 de căutări au fost făcute, de la începutul anului, pe eJobs.ro de către candidații aflați în căutarea unui loc de muncă. Numărul este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, evoluție reflectată și în nivelul aplicărilor înregistrate în luna ianuarie, când a fost depășit pragul de 1 milion. Prima lună din […]

Detalii

Cătălina Dodu se alătură EY România ca Partener în cadrul departamentului de Consultanţă,începând cu luna februarie 2023. Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România și Moldova și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale: „În calitate de Cybersecurity Leader pentru EY South Cluster şi Tehnology Consulting Leader pentru […]

Detalii

82% dintre angajați ar renunța la locul de muncă din cauza unui manager nepotrivit FUTURE Manager – programul ce ajută tinerii și profesorii să își dezvolte competențele de lideri. FUTURE Manager este programul gratuit care se lansează în România pentru studenții și profesorii universitari care doresc să își dezvolte competențele de management și să fie […]

Detalii

Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română vine la cea de-a 12-aediție a evenimentului anual HR 2.0 – Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză,organizat de Wall-Street.ro. Publicația Wall-Street.ro te invită pe 23 februarie 2023 la „HR 2.0 – Ce îi motivează peangajați în vremuri de criză”, unde va fi invitat ca […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter