Descoperă dacă ţi se potriveşte să lucrezi de acasă
Mulţi dintre voi şi-ar dori, cu siguranţă, să lucreze de acasă, fiind perfect conştienţi de avantajele acestei modalităţi: nu mai pierzi timp în trafic până ajungi la job, ai un program flexibil, ai (teoretic) mai multă linişte, îţi poţi lua oricând pauze și lucrezi în propriul ritm, după un program care îţi aduce rezultatele dorite.
În această situație sunt freelanceri şi antreprenori, dar şi angajaţii cărora li se permite să lucreze în varianta remote, de acasă, fără să fie necesară prezenţa lor fizică la sediul firmei.
Deși pare un scenariu demn de invidiat, lucrurile nu sunt atât de simple şi nu oricine poate lucra de acasă. Articolul de pe BrazenCareerist pe care vi-l recomandăm astăzi evidențiază abilităţile personale necesare pentru a lucra de acasă.
1. Motivaţia, acea capacitate personală de a lucra nesupravegheat şi de a livra rezultatele muncii fără un control permanent din partea cuiva.
2. Organizarea este o altă abilitate importantă pentru cei care vor să lucreze de acasă. Este important să ştii să te organizezi şi să poţi lucra la mai multe proiecte în acelaşi timp, fără a amesteca problemele de la job cu cele din viaţa personală.
3. Singurătatea (sau, mai degrabă, măsura în care ea poate fi suportată) este un alt aspecte definitoriu al celor cu un regim mai special de lucru. Chiar dacă sunt conectaţi permanent la reţelele sociale şi pot comunica foarte uşor cu prietenii, ei lucrează singuri. Nu au colegi cu care să povestească despre diferite subiecte, întâmplări, chiar dacă au în schimb libertatea de a-şi lua oricând pauze mai scurte sau mai lungi.
4. Managementul timpului este, de asemenea, important pentru eficiența muncii de acasă. Chiar şi pentru cei care lucrează într-un birou, există momente când nu reuşesc să-și finalizeze sarcinile, fiind distraşi de diferite probleme personale sau de orice altă natură. Şi mai dificil este pentru cei care lucrează de acasă să-şi gestioneze timpul, fără a avea o presiune externă (din partea managerului și/sau a celorlalți colegi).
5. Independenţa este o altă abilitate utilă persoanelor care îşi desfăşoară activitatea de acasă. Aceștia nu simt nevoia unui feedback constant. Dacă au întrebări, ei pot găsi singuri răspunsul, fiind capabili să ducă la capăt un proiect pe cont propriu.
Lucrul de acasă, o practică din ce în ce mai des întâlnită şi la noi, este util şi recomandat persoanelor care reuşesc să întrunească abilităţile descrise mai sus. Vă lăsăm să descoperiţi mai multe informaţii citind întreg articolul Is Working from Home Really Right for You?
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam