Hot Now

Despre smerenie în viaţa profesională

08 01 2014, Cristi Ariton , 2 comentarii, 9.355 afisari

Titlul e suficient de neatrăgător încât să lase necitit restul articolului… Sper, totuși, să nu le pară rău celor ce-l vor parcurge.

Cuvântul smerenie a pătruns în limbajul şi practica de zi cu zi prin intermediul religiei. Înainte de a continua e necesară următoarea precizare: smerenia, bunăvoinţa ori etica muncii sunt specifice învăţăturilor religioase dar nu putem nega faptul că ele au un caracter independent de acestea, fiind bune în sine. Prin urmare, nu-mi propun decât să descriu aportul smereniei în calitatea vieţii profesionale, fără a intra pe teritoriul religiei.

Activăm profesional într-o perioadă în care brandingul personal e nelipsit din strategiile atingerii succesului. Pe lângă toate aspectele bune ale acestui concept trebuie să spunem că el nu prea face casă bună cu smerenia, mai ales in forma in care este general perceput. Dacă nu îţi dezvolţi continuu imaginea publică, rişti să nu fii preferat la angajare, să pierzi parteneri, contracte, campanii etc.

Brandingul personal, ca vehicul al succesului profesional ascunde ispita mândriei şi a slăvirii propriilor calităţi. De cele mai multe ori devenim “orbi şi surzi”, neştiind să mai mulţumim celor ce ne-au ajutat, sau să oferim ajutor la rândul nostru. Orbirea nu e neapărat faţă de semenii noştri, ci în defavoarea vieţii noastre profesionale. De aceea sunt foarte puţini angajaţi/candidaţi/consultanţi care au mentori sau care sunt mentori. Ne devine suficient cât ştim şi nu ne consultăm cu nimeni pentru că ne-ar afecta brandul şi statutul de experţi.

A fi smerit pe plan profesional înseamnă să recunoşti că ai de învăţat şi de la inferiorul ierarhic, că ai datoria să împărtăşeşti cu alţii ceea ce ştii, înseamnă să explici cu răbdare, să împarţi meritele… Cel mai mare bine tot spre tine se va răsfrânge. Vei fi mereu atent să înveţi mai mult, să construieşti relaţii mai bune. Alţii vor stagna în confortul şi suficienţa mândriei, tu vei creşte.

Am observat ca smerenia e atitudinea prin care ajungi cel mai repede în contexte favorabile, la informaţii şi persoane preţioase. Şi cel mai important, e atitudinea care te menţine la acest nivel.Cred că, în timp, smerenia ajută la dezvoltarea unui brand personal durabil, minimizand decalajul dintre imaginea dramaturgică şi calităţile reale.

Articolul e inspirat de toate situaţiile din ultima vreme, în care oameni mari s-au coborat la nivelul meu pentru ca să înţeleg şi să învăţ. Sunt sigur că şi voi cunoaşteţi şi apreciaţi astfel de oameni.  

Comentarii (2)
 1. Neamtu Adrian spune:

  Smerenia este sinonim cu umilinta. Umilinta este acceptarea superioritatii celuilalt. Daca partenerul de business nu iti accepta egalitatea, nu mai are rost nici o discutie. Daca, iarasi, angajatorul considera ca e superior, doar pentru ca e angajator, iar eu ar trebui sa fiu smerit, umil in fata lui, iar nu e bine, deoarece el va fi cel care va dicta unele actiuni… Sa fie ambele parti in business smerite? Sa fie un angajator smerit? Nu prea cred…

  Cred ca ati scos smerenia din context si din nuanta, nu are ce cauta pe Linkedin. Nu ma supar nici daca nu publicati opinia mea.

  Toate bune.

  • Portal HR spune:

   @Adrian, în opinia noastră este o diferență mare între smerenie și umilință. Smerenia implică să te gândești mai puțin la tine, nu să gândești puțin despre tine (cum ajungi să te simți atunci când ești umilit). Smerenia este deschidere pentru că te poziționează în postura de învățare. Umilința este blocaj, este incapacitatea de a te ridica. Deci, cum spuneam, diferența este semnificativă și niciodată nu am putea să le vedem sinonime.

Adauga comentariu

Cele mai noi

La o simplă accesare a celui mai utilizat motor de căutare, spre exemplu, pentru ”influencer”, obții rapid (în doar 0,49 de secunde) 473.000 de rezultate. Poți afla că există Social Media Stars Index, care îi ordonează pe cei mai importanți dintre ei, și că, de curând, ANAF a declanșat o campanie de verificări ce vizează […]

Detalii

CIO Council și Revista CARIERE organizează miercuri, 8 decembrie, între orele 14.00-16.00, o nouă ediție din seria de evenimente online CIO TALKS – Powered by CIO Council cu tema: Povești despre date, tehnologie, diversitate, egalitate și incluziune. La această ediție se vor aduce exemple concrete de transformare a afacerii prin tehnologia aliniată la principiile “Diversity Equality and Inclusion” și de instalare […]

Detalii

–          Peste 60% din angajații români care își caută un alt job se consideră subapreciați la locul de muncă actual –          Aproape 19% consideră că și-au îmbunătățit abilitatea de a atrage venituri –          61% s-ar gândi să accepte un loc de muncă în străinătate, dacă acesta le permite să lucreze la distanță Ediția de toamna a studiului Randstad Workmonitor indică […]

Detalii

Creșterea ratei inflației pune presiune pe majorările salariale bugetate de companiile private din România pentru 2022, estimate anterior în medie la 7%, care ar trebui revizuite în sus cu două – trei puncte procentuale, pentru a compensa erodarea puterii de cumpărare, reiese din a doua parte a studiului PayWell 2021, realizat de PwC România. Majoritatea […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter