Hot Now

Despre smerenie în viaţa profesională

08 01 2014, Cristi Ariton , 2 comentarii, 8.761 afisari

Titlul e suficient de neatrăgător încât să lase necitit restul articolului… Sper, totuși, să nu le pară rău celor ce-l vor parcurge.

Cuvântul smerenie a pătruns în limbajul şi practica de zi cu zi prin intermediul religiei. Înainte de a continua e necesară următoarea precizare: smerenia, bunăvoinţa ori etica muncii sunt specifice învăţăturilor religioase dar nu putem nega faptul că ele au un caracter independent de acestea, fiind bune în sine. Prin urmare, nu-mi propun decât să descriu aportul smereniei în calitatea vieţii profesionale, fără a intra pe teritoriul religiei.

Activăm profesional într-o perioadă în care brandingul personal e nelipsit din strategiile atingerii succesului. Pe lângă toate aspectele bune ale acestui concept trebuie să spunem că el nu prea face casă bună cu smerenia, mai ales in forma in care este general perceput. Dacă nu îţi dezvolţi continuu imaginea publică, rişti să nu fii preferat la angajare, să pierzi parteneri, contracte, campanii etc.

Brandingul personal, ca vehicul al succesului profesional ascunde ispita mândriei şi a slăvirii propriilor calităţi. De cele mai multe ori devenim “orbi şi surzi”, neştiind să mai mulţumim celor ce ne-au ajutat, sau să oferim ajutor la rândul nostru. Orbirea nu e neapărat faţă de semenii noştri, ci în defavoarea vieţii noastre profesionale. De aceea sunt foarte puţini angajaţi/candidaţi/consultanţi care au mentori sau care sunt mentori. Ne devine suficient cât ştim şi nu ne consultăm cu nimeni pentru că ne-ar afecta brandul şi statutul de experţi.

A fi smerit pe plan profesional înseamnă să recunoşti că ai de învăţat şi de la inferiorul ierarhic, că ai datoria să împărtăşeşti cu alţii ceea ce ştii, înseamnă să explici cu răbdare, să împarţi meritele… Cel mai mare bine tot spre tine se va răsfrânge. Vei fi mereu atent să înveţi mai mult, să construieşti relaţii mai bune. Alţii vor stagna în confortul şi suficienţa mândriei, tu vei creşte.

Am observat ca smerenia e atitudinea prin care ajungi cel mai repede în contexte favorabile, la informaţii şi persoane preţioase. Şi cel mai important, e atitudinea care te menţine la acest nivel.Cred că, în timp, smerenia ajută la dezvoltarea unui brand personal durabil, minimizand decalajul dintre imaginea dramaturgică şi calităţile reale.

Articolul e inspirat de toate situaţiile din ultima vreme, în care oameni mari s-au coborat la nivelul meu pentru ca să înţeleg şi să învăţ. Sunt sigur că şi voi cunoaşteţi şi apreciaţi astfel de oameni.  

Comentarii (2)
 1. Neamtu Adrian spune:

  Smerenia este sinonim cu umilinta. Umilinta este acceptarea superioritatii celuilalt. Daca partenerul de business nu iti accepta egalitatea, nu mai are rost nici o discutie. Daca, iarasi, angajatorul considera ca e superior, doar pentru ca e angajator, iar eu ar trebui sa fiu smerit, umil in fata lui, iar nu e bine, deoarece el va fi cel care va dicta unele actiuni… Sa fie ambele parti in business smerite? Sa fie un angajator smerit? Nu prea cred…

  Cred ca ati scos smerenia din context si din nuanta, nu are ce cauta pe Linkedin. Nu ma supar nici daca nu publicati opinia mea.

  Toate bune.

  • Portal HR spune:

   @Adrian, în opinia noastră este o diferență mare între smerenie și umilință. Smerenia implică să te gândești mai puțin la tine, nu să gândești puțin despre tine (cum ajungi să te simți atunci când ești umilit). Smerenia este deschidere pentru că te poziționează în postura de învățare. Umilința este blocaj, este incapacitatea de a te ridica. Deci, cum spuneam, diferența este semnificativă și niciodată nu am putea să le vedem sinonime.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Școala de Valori a lansat pe 20 iulie Tabăra online Laboratorul de cariere, o premieră în educația alternativă românească: primul program de experiențe pentru succes în care tinerii cu vârste între 16 – 20 ani își pot dezvolta abilitățile și identifica oportunitățile de dezvoltare academică și de carieră. Înscrierea în tabăra are loc până pe […]

Detalii

Absolvenții din promoția 2020 de la ciclul de licență și masterat din toată țara, dar și tinerii profesioniști care se află în căutarea unui loc de muncă sau unui program de internship/trainee sunt invitați să acceseze gratuit portalul de carieră Hipo.ro, unde până pe 14 august, se desfășoară Târgul Virtual pentru Absolvenți 2020, un eveniment […]

Detalii

Redacția Avocatnet a scris în ultimele luni despre foarte multe aspecte ce țin de relația angajator – salariat în contextul epidemiei de coronavirus. Acesta este motivul pentru care au putut să pună azi informațiile cap la cap pentru a face un ghid orientativ util pentru orice companie activă în momentul de față sau care se […]

Detalii

În perioada 1-9 septembrie 2020 se va desfășura ediția a XIV-a a Școlii de Vară HR Club Next Generation, dedicată studenților și masteranzilor pasionați de resurse umane. Adaptându-ne “noului normal”, formatul va fi puţin diferit faţă de anii trecuţi, iar cursurile se vor desfăşura pe o platformă virtuală, însă obiectivul rămâne acelaşi: continuăm să ne […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter