Hot Now

Despre smerenie în viaţa profesională

08 01 2014, Cristi Ariton , 2 comentarii, 10.075 afisari

Titlul e suficient de neatrăgător încât să lase necitit restul articolului… Sper, totuși, să nu le pară rău celor ce-l vor parcurge.

Cuvântul smerenie a pătruns în limbajul şi practica de zi cu zi prin intermediul religiei. Înainte de a continua e necesară următoarea precizare: smerenia, bunăvoinţa ori etica muncii sunt specifice învăţăturilor religioase dar nu putem nega faptul că ele au un caracter independent de acestea, fiind bune în sine. Prin urmare, nu-mi propun decât să descriu aportul smereniei în calitatea vieţii profesionale, fără a intra pe teritoriul religiei.

Activăm profesional într-o perioadă în care brandingul personal e nelipsit din strategiile atingerii succesului. Pe lângă toate aspectele bune ale acestui concept trebuie să spunem că el nu prea face casă bună cu smerenia, mai ales in forma in care este general perceput. Dacă nu îţi dezvolţi continuu imaginea publică, rişti să nu fii preferat la angajare, să pierzi parteneri, contracte, campanii etc.

Brandingul personal, ca vehicul al succesului profesional ascunde ispita mândriei şi a slăvirii propriilor calităţi. De cele mai multe ori devenim “orbi şi surzi”, neştiind să mai mulţumim celor ce ne-au ajutat, sau să oferim ajutor la rândul nostru. Orbirea nu e neapărat faţă de semenii noştri, ci în defavoarea vieţii noastre profesionale. De aceea sunt foarte puţini angajaţi/candidaţi/consultanţi care au mentori sau care sunt mentori. Ne devine suficient cât ştim şi nu ne consultăm cu nimeni pentru că ne-ar afecta brandul şi statutul de experţi.

A fi smerit pe plan profesional înseamnă să recunoşti că ai de învăţat şi de la inferiorul ierarhic, că ai datoria să împărtăşeşti cu alţii ceea ce ştii, înseamnă să explici cu răbdare, să împarţi meritele… Cel mai mare bine tot spre tine se va răsfrânge. Vei fi mereu atent să înveţi mai mult, să construieşti relaţii mai bune. Alţii vor stagna în confortul şi suficienţa mândriei, tu vei creşte.

Am observat ca smerenia e atitudinea prin care ajungi cel mai repede în contexte favorabile, la informaţii şi persoane preţioase. Şi cel mai important, e atitudinea care te menţine la acest nivel.Cred că, în timp, smerenia ajută la dezvoltarea unui brand personal durabil, minimizand decalajul dintre imaginea dramaturgică şi calităţile reale.

Articolul e inspirat de toate situaţiile din ultima vreme, în care oameni mari s-au coborat la nivelul meu pentru ca să înţeleg şi să învăţ. Sunt sigur că şi voi cunoaşteţi şi apreciaţi astfel de oameni.  

Comentarii (2)
  1. Neamtu Adrian spune:

    Smerenia este sinonim cu umilinta. Umilinta este acceptarea superioritatii celuilalt. Daca partenerul de business nu iti accepta egalitatea, nu mai are rost nici o discutie. Daca, iarasi, angajatorul considera ca e superior, doar pentru ca e angajator, iar eu ar trebui sa fiu smerit, umil in fata lui, iar nu e bine, deoarece el va fi cel care va dicta unele actiuni… Sa fie ambele parti in business smerite? Sa fie un angajator smerit? Nu prea cred…

    Cred ca ati scos smerenia din context si din nuanta, nu are ce cauta pe Linkedin. Nu ma supar nici daca nu publicati opinia mea.

    Toate bune.

    • Portal HR spune:

      @Adrian, în opinia noastră este o diferență mare între smerenie și umilință. Smerenia implică să te gândești mai puțin la tine, nu să gândești puțin despre tine (cum ajungi să te simți atunci când ești umilit). Smerenia este deschidere pentru că te poziționează în postura de învățare. Umilința este blocaj, este incapacitatea de a te ridica. Deci, cum spuneam, diferența este semnificativă și niciodată nu am putea să le vedem sinonime.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]

Detalii

Customer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]

Detalii

91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]

Detalii

Independenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter