Drepturile părinților: Concedii specifice și protecție la locul de muncă
Legislația autohtonă reglementează o serie de facilități pentru salariații părinți. Astfel, statul acordă concedii specifice, pentru îngrijirea sănătății copilului, iar angajatorii trebuie să protejeze și să privilegieze mamele la locul de muncă. Află astăzi de la AvocaNet.ro care sunt beneficiile la care au dreptul părinții în țara noastră.
Vorbim în primul rând despre femeile însărcinate și despre cele care au născut și s-au intors la serviciu. Astfel, acestea pot beneficia de protecție și de unele privilegii la locul de muncă dacă își anunță angajatorul despre starea lor, conform OUG nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă.
Mai mult decât atât, în cazul în care angajatorul, din motive justificate, nu își poate îndeplini obligațiile de a oferi un loc de muncă sigur și sănătos pentru salariata gravidă sau care a născut recent, aceasta are dreptul la concediul de risc maternal, care se acordă fără vreo condiție de stagiu de cotizare, pe o perioadă de maximum 120 de zile. Pe toată perioada concediului de risc maternal, mamele sau viitoarele mame primesc o indemnizație de risc maternal de 75% din media veniturilor aferente ultimelor 6 luni. Citește AICI mai multe detalii depre acest subiect.
În plus față de concediul de risc maternal, legislația reglementează alte 4 tipuri de concedii de care părinții pot beneficia atât pe parcursul sarcinii, cât și după nașterea copilului. Mai exact, este vorba despre concediul de maternitate, concediul paternal, concediul pentru creșterea copilului și concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, detaliate în cele ce urmează:
Concediul de maternitate
Concediul de maternitate este format din concediul pentru sarcină (prenatal) și concediul pentru lăuzie (postnatal) și se acordă salariatelor care realizează un stagiu minim de cotizare de cel puțin o lună sau stagiu asimilat în ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de sarcină/lăuzie.
Potrivit OUG nr. 158/2005, concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naștere. Practic, asiguratele au dreptul la un concediu de maternitate de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizație de maternitate.
De aceleași drepturi beneficiază și femeile care nu mai sunt asigurate din motive neimputabile lor, dar doar dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. „Faptul că pierderea calității de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedește cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilații acestora”, se menționează în OUG nr. 158/2005.
Concediul paternal
Află mai multe detalii despre acest concediu și alte drepturi ale părinților citind tot articolul de Mirela Oprea de pe Avocatnet.ro.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam