E legal să strângi informații despre potențiali salariați de pe rețelele sociale?
Angajatorii au voie să adune date personale despre potențiali salariați, de pe rețelele sociale, doar în anumite condiții, conform unor reguli ce se vor aplica în toate statele Uniunii Europene din mai 2018 și unor explicații aferente acestora. Concret, ideea este că trebuie să existe o justificare legală pentru a procesa asemenea informații, chiar și în condițiile în care acestea sunt disponibile în mod public pentru oricine.
Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) este un act normativ european care se va aplica în mod direct tuturor statelor membre UE, fără excepții, începând cu data de 25 mai 2018. Asta fără să fie nevoie de o transpunere în legislația românească și nici de norme de aplicare. Acesta va trebui respectat de orice firmă care prelucrează date personale, deci, în mod implicit, și de către angajatori.
Una dintre situațiile acoperite de prevederile legale aplicabile atât în prezent, cât și din mai 2018 este strângerea informațiilor despre candidați, în procesul de recrutare, de pe rețelele sociale. Pentru ca această situație să fie mai ușor de înțeles, există o opinie a unui organ consultativ european independent care se ocupă, potrivit legislației europene, cu protecția și confidențialitatea datelor.
Concret, chiar dacă informațiile unui candidat sunt disponibile în mod public pe rețelele sociale, acest fapt nu dă angajatorilor o justificare pentru a prelucra datele personale ale respectivei persoane. Angajatorii au nevoie de o justificare legală pentru a colecta date personale în procesul de recrutare.
Citește tot articolul pe Avocatnet: Cât de legal e să strângi informații despre potențiali salariați de pe rețelele sociale?
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam