Echilibrul între viața profesională și viața personală
Warning: Undefined variable $ad_code_7 in /home/r34470care/_portalhr.ro/wp-content/themes/livedesign/template-parts/single/single-blog.php on line 23
Warning: Undefined variable $ad_code_14 in /home/r34470care/_portalhr.ro/wp-content/themes/livedesign/template-parts/single/single-blog.php on line 23
Warning: Undefined variable $ad_code_15 in /home/r34470care/_portalhr.ro/wp-content/themes/livedesign/template-parts/single/single-blog.php on line 23
Warning: Undefined variable $ad_code_16 in /home/r34470care/_portalhr.ro/wp-content/themes/livedesign/template-parts/single/single-blog.php on line 23
Oricât de mult ne-ar plăcea ideea de echilibru, întotdeauna sintagma echilibru viața profesională/viața personală ni s-a părut ușor aberantă. În engleză, nonsensul noțiunii este și mai evident. Work/life balance. Adică, dacă înțelegem bine, atunci când muncim nu trăim?
In romana, lucrurile sunt mai indulcite. Avem, se pare, 2 vieți. Trăim o poveste gen Dr. Jekyll and Mr. Hyde. Ne trezim dimineața și ne punem o mască și un strai… de muncă. La ora 18.00 (sau mult mai târziu) ieșim pe ușa biroului și schimbăm costumația și machiajul.
Și dacă este așa, ce efecte are asupra noastră acest joc al măștilor? Suntem ceea ce muncim? Muncim ca să fim? Și mai departe am putea să ne punem chiar și întrebarea mai dură: când ne dăm seama că ne trăim bine viața? Atunci când muncim sau atunci când intrăm în universul personal?
Sigur, echilibrul este esential si de aceeasi parere este si Nigel Marsh a cărui prezentare TED v-o recomandăm azi. Și el a trăit ani mulți în straiele de „luptător de corporație”, cu prea multe ore petrecute la birou, prea multă mancare și prea multă băutură până când, printr-un concurs de împrejurări (să fi fost oare întâmplătoare?) a trebuit să renunțe la jobul său și a decis să petreacă un an acasă cu soția și cei patru copii. Marea revelație a acelei perioade a fost, printre altele, că are abilități excelente de echilibrare a balanței muncă/viață personală, mai ales în situația în care nu trebuie să muncească.
Lăsând gluma la o parte, autorul cărții Fat, Forty and Fired ne confruntă nu doar cu niște dificultăți de înțelegere a adevăratei dimensiuni a problemei, ci ne aruncă efectiv în față provocarea de a schimba definiția conform căreia omul de succes este cel care moare cu o „găleată” de bani lângă pat.
Și pentru că, așa cum spunea și Epicur, „O viață ne-analizată nu merită trăită”, Nigel Marsh ne sugerează că am putea încerca să depășim locul comun al discursurilor despre echilibrul între viața personală și viața profesională, că am putea renunța să mai așteptăm ca organizația în care lucrăm să implementeze o strategie pentru echilibrare și să ne suflecăm mâinile pentru a ne pune la punct propria viziune despre calitatea vieții. Exclusiv a noastră.
După ce ne-a pus pe gânduri și ne-a amuzat, prezentarea ne-a atras atenția prin soluția pe care o oferă: nu a unor schimbări dramatice, ci a unor mutații la nivel mic, mici ajustări de obișnuințe și obiceiuri. Cu cât vor fi mai mulți cei care vor decide să schimbe ceva în modul în care percep succesul, cu atât există șanse mai mari ca definiția social acceptată a acestei noțiuni să se schimbe și… să atingem, în sfârșit, echilibrul.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam