Efectul de halou este o prejudecată cognitivă potrivit căreia percepția asupra unei trăsături (de exemplu, caracteristica dominantă a unei persoane sau obiect) este influențată de percepția asupra unei alte trăsături a aceleiași persoane sau obiect (Phil Rosenzweig).
Daca lucrăm în HR, știm despre ce este vorba: efectul de halou influențează deciziile de angajare, evaluarea performanței, deciziile de promovare etc.
Un supervizor extrem de laudativ la adresa rezultatelor muncii unui angajat, atâta vreme cât relația dintre cei doi este în formă bună, care devine critic în momentul în care relația se deteriorează (cu toate că performanța angajatului nu a suferit nicio modificare).
Un candidat supraevaluat (sau, dimpotrivă, subevaluat) din punct de vedere profesional din pricina unor aspecte dintre cele mai diverse: locul nașterii, un loc de muncă anterior, școala absolvită sau echipa de fotbal preferată.
Ați asistat la așa ceva?
Avem la îndemână instrumente prin care putem diminua efectele: instrumente de măsurare, testare, paneluri de selectare, procese de evaluare și sisteme de competențe etc. Realist privind lucrurile, cred că folosirea tuturor acestor instrumente poate diminua dar niciodată evita 100% subiectivismul datorat efectului de halou.
Ca profesioniști, cred că suntem datori să păstrăm riscul apariției efectului de halou permanent în minte, iar “arma” cea mai redutabilă pe care o avem la îndemână pentru a-i reduce efectele este nimic altceva decât bunul nostru simț și analiza cinstită a deciziilor pe care le luăm și a evaluărilor/ predicțiilor pe care le facem. Nu, nu vom înceta să greșim, căci suntem oameni. Nu, HR-ii nu sunt infailibili și nici zei, însă au (sau ar trebui să aibă) suficient de multă informație și abilități încât să transforme orice eroare de acest tip în sursă de învățare.
Pe 30 martie 2023, aproape 300 de membri ai comunității HR Club s-au reîntâlnit live în cadrul celei de-a 15 ediții a decernării Premiilor de Excelență în Resurse Umane, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de resurse umane ale anului. Înaintea ceremoniei de premiere, a avut loc o sesiune specială HR Club Talks live, dedicată […]
DetaliiPrimul trimestru al anului se încheie cu aproape 100.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România, dar și cu 2,7 milioane de aplicări, tablou aproape identic cu cel aferent primului trimestru al anului trecut. „Nu vedem diferențe notabile în ceea ce privește numărul de joburi postate sau […]
DetaliiArticol de Mădălina Trif, Senior Manager PwC România Companiile trebuie să-și regândească strategia de recompensare a angajaților, având în vedere că în ultimii zece ani echilibrul între viața profesională și cea personală, precum și formarea și dezvoltarea carierei, și-au triplat importanța în preferințele angajaților, în timp ce recompensa financiară a scăzut cu 24%, reiese din […]
DetaliiUn lider construiește o lume. E oare de ajuns ca ea să fie Bună și Adevărată? Pare că nu, pare că simțim cu toții și nevoia de Frumos. În 2023 vom vorbi Despre Frumos! Frumosul nu este totuna cu frumusețea estetică, chiar dacă o cuprinde. Frumosul este o filosofie de viață, o etică. Este acel […]
Detalii
Sunt total de acord cu dumneavoastră, „subiectivismul nu poate fi evitat 100%”. Cred ca ceea ce conteaza pentru un om de HR este ca inteligenta lui emotionala sa fie la un nivel foarte ridicat astfel incat sa poata constientiza cand e pe cale de a lua decizii dictate de inima si nu de rațiune.
Multumesc!
Acum am aflat si cum se cheama.
Aveti vre-un sfat pentru un „cautator” de job,care a implinit 45 de ani, cum sa contracareze efectul de halou din mintea si ochii recrutorului atunci cand ii afla varsta?
Pentru multi dintre ei nu mai conteaza ce sti, ce poti, ce profil ai… ca este vorba de un job pentru care experienta te recomanda sau de un job unde experienta in domeniul strict nu este punctul forte, dar profilul si calitatile personale te pot face eligibil, multi recrutori te descalifica fara drept de apel.
Si vorbesc din experienta personala care , pe zi ce trece, imi lasa un gust tot mai amar.
O conversatie telefonica in care recrutorul admira capacitatile comunicative, nivelul limbii straine, motivarea ridicata, experienta anterioara, chiar simtul umorului, se incheie brusc in momentul in care afla varsta.
Oare toti cei nascuti si educati in „epoca de aur” sunt niste fosile despre care multi recrutori nu cred ca pot fi oameni a timpurilor de azi, capabili sa invete lucruri noi poate chiar mai repede si temeinic decat cei de 20 de ani?
Ma opresc si va intreb: Aveti un sfat sau o reteta „magica”?
Eu am cam epuizat stocul de variante de abordare si mi-ar fi utile ceva idei noi.
Savina, nu. Nu stiu „reteta magica”. Poate doar perseverenta – desi sunt constienta ca o atare replica poate intoarce un zambet amar; lupta cu prejudecatile e lupta pe termen lung, iar prejudecata legata de varsta este departe de a fi una tipic romaneasca. Pe de alta parte, nu cred ca toti recrutorii gandesc la fel. Reformulez: sper ca nu toti!
Intrebarea despre reteta „magica” era mai mult retorica.
Stiu ca nu toti oamenii sunt la fel, si niciodata nu am „judecat” pe cineva la gramada.
Perseverenta este una dintre calitatile mele, dar cand de 2 ani (cand am inceput sa caut un job la modul intensiv) ma lovesc de acelasi lucru, incep sa cred ca tine mai mult de noroc decat de ce ai de oferit.
Iar cand te preseaza un credit si esti la un pas sa iti pierzi casa… te intrebi ce este eronat in demersul pe care il faci.
In alta ordine de idei…. dupa o postare anterioara pe HR v-am admirat profilul pe linkedin si mi-am zis: iata o persoana pe care mi-o doresc in cercul de prieteni.
Am constatat ca imi trebuie o recomandare ca sa ajung la nivelul 1:((
Ma simt aproape de modul in care prezentati lucrurile si mi-as dori sa corespondam si intr-un mod mai privat.
Savina
recomandare ?!?! trimiteti-mi un mesaj fie pe LinkedIn, fie pe FaceBook cu adresa dvs de E-mail si va raspund cu drag
[…] Dacă ați auzit de „efectul de halo”, atunci veți înțelege ce spun. Efectul de halou este o prejudecată cognitivă potrivit căreia percepția asupra unei trăsături … […]
[…] Dacă ați auzit de „efectul de halo”, atunci veți înțelege ce spun. Efectul de halou este o prejudecată cognitivă potrivit căreia percepția asupra unei trăsături … […]