Secțiune susținută de

Este posibila reconversia in Romania?

Portal HR \ Opinia consultantului \ Este posibila reconversia in Romania?

Alex ne-a intrebat:

„Fac ceea ce este potrivit pentru mine sau ar trebui sa schimb directia?” Inspirational articol. Intrebarea mea este legata despre cum sa obtii acel prim job daca vrei sa te reinventezi. Acel prim job, care de cele mai multe ori este de entry level, deci nu presupune necesitatea unei experiente in domeniu ci poate doar studiile superioare si o atitudine pozitiva, deschisa si sanatoasa. Este posibila reconversia, schimbarea de directie in cariera in Romania?

Reconversia este posibila daca suntem dispusi sa ne asumam lipsa confortului cu care ne-am obisnuit o perioada indefinita. Acesta este si motivul pentru care este ideal ca aceasta sa presupuna o directie fata de care avem o afinitate deosebita, care se gaseste eventual in zona de aspiratii si / sau de pasiuni pe care le-am intretinut la un nivel informal pina in momentul reconversiei. Auto-evaluarea gradului de motivatie pentru un asemenea demers si capacitatii de a face fata schimbarilor sunt foarte importante, insa jocul nu se poate juca de pe marginea terenului, evaluarea de la distanta are tendinta sa nu dea rezultate.

In primul rand cred ca nu este necesar sa gandim in negru si alb, cel putin nu in momentul in care vorbim despre un asemenea demers. Cu alte cuvinte, inceperea de la zero intr-un domeniu nou poate sa se realizeze sub forma unor colaborari pe care le fac, cu sau fara compensatie materiala, inainte de a renunta la traseul actual. Este ceea ce Prof.Herminia Ibarra descrie in cartea „Working Identity” (despre care am mai vorbit) ca etapa si care din punctul meu de vedere este varianta ideala: „crafting experiments” (crearea unor experimente). Rolul acestora este tocmai acela de a demonstra validitatea unui asemenea demers, trecand din plan teoretic in plan practic ceea ce visez sa fac, urmand ca decizia despre pasii urmatori sa o pot lua numai dupa o asemenea confruntare a realitatii. Inca un aspect important al unei asemenea schimbari majore este faptul ca pasii 2-3-4 nu sunt usor de anticipat si de planificat, evolutia si directia lor depind de pasul anterior si de concluziile pe care le trag despre mine in urma acestor experimente.

Este posibil ca dupa testarea realitatii sa decid ca domeniul pe care mi-l doresc imi place atat de mult incat sa fiu dispus sa incep de la zero, sau sa constat ca acea activitate nu imi aduce satisfactia dorita. Oricum, solutiile universale nu se aplica nici in acest context, tot ce putem generaliza sunt cateva variante de abordare a procesului care par sa fi dat roade in cazul altora.

Data articol: mai 12, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam