Secțiune susținută de

EUROSTAT a anunțat că România a avut cea mai mare creştere a ratei de ocupare în primul trimestru

Portal HR \ Actual \ EUROSTAT a anunțat că România a avut cea mai mare creştere a ratei de ocupare în primul trimestru
people working

România a înregistrat cea mai mare creștere a ratei de ocupare de la un trimestru la altul, conform datelor publicate de Eurostat. Numărul persoanelor ocupate a crescut cu 0,3% atât în zona euro, cât și în Uniunea Europeană în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu trimestrul precedent.

Potrivit Eurostat, în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu ultimul trimestru din 2023, țările membre cu cele mai mari creșteri ale ratei de ocupare au fost: România (2,4%), Malta (1,4%) și Portugalia (1,1%).

Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, rata de ocupare a crescut cu 1% în zona euro și cu 0,9% în Uniunea Europeană în primul trimestru din 2024. În acest context, România se numără printre țările cu cele mai mari creșteri ale ratei de ocupare, cu un avans de 4%, fiind depășită doar de Malta, unde rata de ocupare a crescut cu 5,8% în ritm anual.

Conform datelor publicate anterior de Institutul Național de Statistică, în România, rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63% anul trecut, în scădere cu 0,1 puncte procentuale față de anul anterior. Peste 50% dintre persoanele ocupate lucrau în sectorul serviciilor. „Ca și în anii anteriori, rata de ocupare a fost mai mare la bărbați (71,7% față de 54,3% la femei). În mediul urban, rata de ocupare a fost de 68,6%, comparativ cu 57,1% în mediul rural. Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 18,7%, iar cea a persoanelor vârstnice (55-64 ani) de 51,0%”, se menționează în comunicatul de la Statistică.

Cel mai ridicat nivel al ratei de ocupare pentru persoanele în vârstă de muncă s-a înregistrat în rândul absolvenților de învățământ superior (89,8%). Erau ocupate 65,6% dintre persoanele cu nivel mediu de educație și 36,9% dintre cele cu nivel scăzut de educație.

Salariații, în scădere față de anul precedent (-60.100 persoane), au continuat să dețină cea mai mare pondere (85,7%) în totalul populației ocupate. În anul 2023, lucrătorii pe cont propriu și lucrătorii familiali neremunerați reprezentau 13% din populația ocupată.

Data articol: iunie 10, 2024

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam