Indiferent daca este vorba de evaluarea din timpul interviului sau de cea specifica centrelor de evaluare, procesul de evaluare va fi cu atat mai eficient cu cat va tine cont de cateva etape critice.
Un evaluator bun va fi antrenat sa urmeze logic si coerent un proces ORCE:
OBSERVE = OBSERVA
RECORD = INREGISTREAZA
In practica, aceste doua etape se suprapun. In timpul interactiunii, fie ca este vorba de un interviu de selectie sau de observarea unui exercitiu din cadrul unui assessment center, efortul evaluatorului trebuie sa se canalizeze catre observarea si notarea a cat mai multe detalii comportamentale sau de limbaj care pot ajuta la evaluarea ulterioara.
Un evaluator experimentat va reusi sa isi suspende tendinta fireasca de a judeca inainte de a aduna suficiente informatii si va prefera sa isi concentreze eforturile pe ceea ce putem numi postura camerei de luat vederi (care inregistreaza fara sa judece). Din momentul in care incepe “judecarea” orice proces de colectare de date este compromis.
Recomandari pentru aceasta etapa:
Observatie: Aceste doua activitati (observare si inregistrare) sunt singurele care se desfasoara in timpul interactiunii ca atare. Cele care urmeaza trebuie derulate dupa finalizarea interviului/ exercitiului din ratiuni de consistenta si consecventa.
CLASSIFY = CLASIFICA
Aceasta este etapa in care procesul de analiza a postului, definire a profilului de competenta si a celui de performanta isi arata inca o data utilitatea. Numai in masura in care exista o prioritizare si o definire a competentelor prin indicatori comportamentali putem trece la etapa de clasificare a informatiilor colectate. In absenta acestei structuri de baza interviul se deruleaza aleatoriu si haotic, iar datele colectate sunt accidental relevante, rezultatul fiind lipsit de greutate reala in evaluare.
Evaluatorul trebuie sa reia toate informatiile obtinute si sa le aloce in functie de competentele urmarite.
Recomandari pentru aceasta etapa:
EVALUATE = EVALUEAZA
Aceasta este etapa in care o scala de evaluare se poate dovedi foarte utila (de exemplu, o scala Likert, cu nivele de la Inacceptabil pana la Foarte Bine este eficace).
Raspunsurile candidatilor, anterior clasificate pe competente, sunt in momentul acesta pozitionate pe scala.
In efortul de scalare a raspunsurilor, trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:
Desi aparent mare consumator de timp, un proces ORCE bine implementat se va dovedi unul dintre avantajele critice ale oricarui angajator pentru care capitalul uman si evaluarea lui corecta sunt esentiale.
Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]
DetaliiCustomer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]
Detalii91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]
DetaliiIndependenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]
Detalii