Secțiune susținută de

Facem un interviu sau dam cu banul?

Portal HR \ HR Pedia \ Facem un interviu sau dam cu banul?

Ne-ar fi probabil foarte dificil sa ne imaginam un proces de selectie eficient fara etapa interviului. Oricat de discutata ar fi aceasta metoda de evaluare, ea pare sa fie nucleul dur al oricarei activitati care are ca obiectiv final angajarea profesionistului de care organizatia are nevoie.

Putini stiu insa ca luat ca atare, eficacitatea interviului este cu doar aproximativ 8% mai mare decat cea a… datului cu banul. Cu alte cuvinte: daca nu suntem atenti cum derulam un astfel de interviu de evaluare, am putea la fel de bine sa dam de cateva ori cu banul si sa alegem aleatoriu. Aceasta este una din ideile cu care se lanseaza articolul pe care vi-l recomandam azi.

Vestea buna este ca exista o modalitate de a depasi acest 8%. Interviul trebuie vazut ca un proces in doua etape succesive si nu concomitente.

1. Strangerea informatiilor

2. Evaluarea informatiilor

De fapt, sugestia autorilor se incadreaza perfect in ceea ce am discutat si recomandat ca practica dezirabila prin abrevierea ORCE. Astfel, cele doua etape privite prin acest filtru ar arata cam asa:

1. Strangerea informatiilor (observa, inregistreaza, clasifica);

2. Evaluarea informatiilor (evalueaza).

De la depasirea multor erori inerente in evaluarea care presupune interactiune umana, pana la fundamentarea deciziei de recrutare pe baza mai degraba obiective (argumentate cu exemple etc), avantajele intelegerii si practicarii interviului in 2 etape sunt mai mult decat evidente.

Citeste tot articolul Interviewing 101: Here’s How You Can Avoid This All-Too-Common Mistake pentru a intelege cu exemple concrete importanta critica a evitarii confuziei dintre procesul de strangere de informatii si cel de evaluare.

Morala? Interviul (a se citi discutia dintre evaluator si candidat) nu ar trebui sa fie momentul in care se face evaluarea si se ia decizia de angajare/respingere. Daca facem aceasta confuzie, am putea decide mai degraba sa dam cu banul si sa nu ne mai pierdem 45 de minute (sau mai mult) intr-o discutie pe care nu o valorizam corect.

Data articol: aprilie 8, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam