Fata ascunsa a intrebarilor din interviu
Mai ales in situatia in care nici economia si nici organizatiile nu se simt bine… orice decizie de angajare gresita este un lux pe care foarte putini si-l pot permite. Cu atat mai importanta este in acest context tehnica intrebarilor in interviu, modalitatea in care intervievatorul abordeaza subiectele sensibile si masura in care se lasa manipulat… sau nu de catre candidat.
Articolul recent al lui John Sullivan de pe ERE, Improving Interviews by using Forced Choice Questions instead of Yes/No Questions, aduce in prim plan o greseala frecvente de tehnica de intervievare… pe care insa multi evaluatori o trec cu vederea. Conform observatiilor sale, multe din intrebarile adresate candidatilor in interviu sunt cu raspuns sugerat. E nevoie doar de putin bun simt (din partea candidatului) ca sa iti dai seama ce asteapta intervievatorul de la tine.
De exemplu, cum ai raspunde la intrebarea: “Iti place sa lucrezi in echipa?” daca ai fi candidat intr-un interviu pentru un job pe care ti-l doiresti foarte mult sau de care ai nevoie foarte tare? Elementar, nu?
Se pare insa ca si intrebari aparent deschise sunt de cele mai multe ori tot intrebari cu raspuns sugerat si care se incadreaza in matricea da/nu. Atunci cand raspunsul candidatului este in zona dezirabilului, un evaluator care nu este constient de aceasta eroare de formulare poate puncta gresit pozitiv si trece mai departe. Pana la urma este mai usor asa pentru evaluare… raspunsul candidatului se incadreaza cuminte in limitele profetiei auto-implinite si nu ridica probleme suplimentare de sondare mai in adancime a unor motivatii, valori sau comportamente reale. Scapam de bataia de cap a unor evaluari mai complexe in timpul procesului de recrutare… si riscam sa dam peste migrene dupa angajarea unei persoane care este departe de acea potrivire cu jobul si organizatia pe care o doream.
Aflati mai multe despre capcanele intrebarilor cu raspuns sugerat si despre cum le poti evita. John Sullivan include in articolul sau exemple concludente atat din gama ASA DA cat si din seria de ASA NU.
Citeste articolul Improving Interviews by using Forced Choice Questions instead of Yes/No Questions, John Sullivan (ERE.net) si analizeaza-ti tehnica de intervievare.
Ce intrebari ar trebui sa reformulezi in urmatorul interviu ca sa eviti greseala raspunsului sugerat?
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam