Hot Now

Feedback-ul

04 01 2012, Ana Glavce , 11 comentarii, 15.765 afisari

Vorbim mult despre feedback. Știm ce este, cum se oferă în mod corect și suntem cu toții de acord că este un instrument fără de care viața ar fi mult mai grea și neclară. Cu toate acestea, adeseori practica ne omoară…

Nu voi face teoria feedback-ului corect; putem fi subiectivi, suntem supuși greșelii și atât a oferi cât și a primi feedback poate rămâne un lucru complicat – indiferent de cât de mult training primim sau de câte cărți citim pe tema asta.

Esențială înainte de toate mi se pare atitudinea față de ideea în sine; am întâlnit oameni care mi-au spus că ezită să dea feedback cuiva pentru a nu-l (o) răni, pentru a-i menaja sentimentele etc. De fiecare dată când am auzit asta mi s-au strepezit dinții: cum să refuzi cuiva ocazia de a afla ce impact produce asupra altuia și de a alege dacă dorește sau nu să facă schimbări? În loc să mi se pară un act de bunăvoință și protecție, refuzul feedback-ului mi se pare o nejustificată lipsire de informație și suport.

Când oferim feedback (mă refer la cel autentic), nu impunem verdicte sau adevăruri absolute: pur și simplu descriem un comportament și impactul pe care acel comportament îl are asupra noastra; îi dăm celuilalt ocazia să se privească și prin alți ochi – prin ochii noștri; cum anume întrebuințează fiecare om această oglindire, este deja responsabilitatea sa: va avea posibilitatea să decidă să schimbe ceva sau să lase lucrurile neschimbate, evident; e dreptul său legitim. A lipsi pe cineva de ocazia de a-și exercita acest drept legitim (ocazie oferită prin feedback) poate însemna ratarea unei șanse de dezvoltare, ceea ce poate fi de fapt chiar opusul ideii de prietenie și prețuire…

A “feri” pe cineva de feedback poate fi intenția bună cu care pavăm drumul către infern. Nu credeți?

Comentarii (11)
  1. tia munteanu spune:

    Ana,

    cum ai reuşit să-mi citeşti gîndurile ?

  2. MisucaPisu spune:

    Feedback-ul si portul ochelarilor de cal.
    Este urmatorul titlu care ar trebui tratat.
    Consider ca cel care initiaza actiunea vede in mod direct rezultatele actiuni sale. Ceea ce ar trebui cred ca este acea scala unica de masurare a impactului unei actiuni sau decizii.
    Daca cel ce determina un eveniment, actiune, etc, este purtator de ochelari de cal atunci sigur nu putem discuta de feedback decat ca principiu.

    • Ana Glavce spune:

      Daca un om nu este pregatit sa vada consecintele comportamentelor sale, atunci intr-adevar feedback-ul nu produce mare lucru; pe de alta parte, se prea poate ca atunci cand va fi pregatit, sa-si aminteasca de faptul ca a existat odata cineva care i-a spus…

      • Dana M spune:

        Chiar daca el nu este pregatit sa auda, macar noi ne-am facut datoria morala de a-i impartasi impactul pe care l-a avut asupra noastra…si din punctul meu de vedere, un candidat care are acesti ochelari de cal nu face altceva decat sa imi confirme ca am luat decizia corecta atunci cand am considerat ca nu este candidatul potrivit pentru job-ul respectiv….un bun profesionist isi stie intotdeauna limitele, isi recunoaste punctele slabe si este capabil sa aceepte criticile, pozitive sau negative,

  3. MisucaPisu spune:

    HA! HA! HA!
    Omul in general tine minte numai cea ce ii este potrivnic sau defavorizant si foarte rar retine ajutorul sau buna intentie a altcuiva. De cele mai multe ori scara de masurare a serviciilor si a consecintelor este exact invers proportionala ca raportare intre cel care ia decizia si cel afectat.
    Vorbim in general din experientele noastre personale ca aproape toti am trecut de 22ani.

    • Ana Glavce spune:

      Uneori, experientele personale pot ajunge sa ne inchida in paradigme care nu ne sunt de prea mare folos; a invata din ele cat este necesar pentru a nu repeta experiente nefericite si in acelasi timp a refuza blocajul defensiv – iata un challenge 🙂

  4. Mihaela Todicescu spune:

    Interesant subiectul „feedback”. A da sau a nu da feedback…
    Cred ca asta ar fi prima intrebare. Apoi ar urma intrebarea cum sa il dai , pe ce cale, ce sa transmita el…..
    Cred ca feedback-ul nu este un act de justitie si nici nu are legatura cu nivelul de moralitate al celui care-l da (sau nu).
    Ci mai degraba ar trebui sa fie un act rational care sa raspunda la intrebari ca : e necesar? , e constructiv ?
    Apoi mai este aspectul modului in care pui problema. E greu sa apreciezi care sunt sensibilitatile fiecaruia, dar daca ai decis ca raspunsul este „da” la intrebarile de mai sus , atunci atentie la formularea mesajului pentru a-i pastra caracterul constructiv.
    In fine, nu ma consider ca as putea da lectii pe tema asta cuiva, si cred ca oricum perfectiunea in domeniul comunicarii nu exista (slaba consolare:-)) , dar ideea e ca trebuie avuta in vedere diversitatea umana sub aspectul rationamentului si sensibilitatii.
    Altfel,dupa parerea mea, feedback-urile pur si simplu netrecute prin filtru pot insemna intentii bune risipite , in cel mai bun caz.
    O zi buna tuturor!

    • Ana Glavce spune:

      Mihaela, da. Tot ce spui conteaza enorm; e greu de stiut ab initio daca un feedback e necesar sau va fi constructiv si care sunt exact sensibilitatile unui om. Putem incerca sa „ghicim” cat mai corect – si asta e rezultatul unui proces de invatare, care nu cred ca inceteaza vreodata; nu, nu exista perfectiune in comunicare 🙂 dar invatam impreuna cat de mult putem, nu? 🙂

  5. Mirela spune:

    Buna, Ana!

    Pe mine cineva m-a invatat ca feedbackul este un ”cadou”! Ceea ce cred cu toata taria.

Adauga comentariu

Cele mai noi

BusinessMark are plăcerea să invite specialiștii în resurse umane, employer branding și talent aquisition la conferința „Tomorrow@work”, ce va avea loc marți, 21 martie 2023, la București – JW Marriott Grand Hotel, cât și online. Peste 20 de specialiști români și internaționali vor vorbi despre cum va arăta munca în viitor și cum ne putem […]

Detalii

SoftServe, unul dintre cei mai mari furnizori de soluții digitale din Europa, care a intrat pe piața locală  în mai 2022 și a angajat deja aproape 70 de persoane în centrul de dezvoltare local, a accelerat procesul de recrutare și caută specialiști de top în tehnologii de ultimă generație precum Omniverse și Big Data. Potrivit […]

Detalii

Mullen anunță numirea Ancăi Iuhas în funcția de Head of Strategy, un profesionist cu aproape 20 de ani de experiență în publicitate. În noul rol, Anca va fi responsabilă de dezvoltarea și execuția inițiativelor strategice, consolidând produsul agenției din acest punct de vedere. Expertiza sa contribuie la dezvoltarea soluțiilor creative multi-channel, bazate pe analiza datelor […]

Detalii

Dora, robotul de recrutare, dezvoltat de o echipă de experți, a ajuns la impresionanta cifră de 1 milion de interviuri, în încercarea de a simplifica și eficientiza procesul de recrutare pentru companii și candidați. Un robot de recrutare automatizeză sarcinile repetitive Dora este o unealtă de asistență pentru recrutori, care automatizează anumite sarcini și ușurează […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter