Secțiune susținută de

Flexibilitatea – noul ”ceai cu gheață” al meniului de competențe

Portal HR \ Actual \ Flexibilitatea – noul ”ceai cu gheață” al meniului de competențe

Avem o companie multinațională. Și, ca orice corporație care se respectă, are reguli și proceduri, unele chiar destul de fixe și imposibil de ”ocolit”. Și e normal să fie așa, vorbim de organizații foarte mari, care altfel nu ar avea cum să funcționeze. Ca de obicei, sunt angajați care (în primul rând) respectă regulile, sunt angajați care (în primul rând) vor să demonstreze și să atingă obiective ambițioase, și sunt angajați care …. care. Mai sunt și manageri ce au în fișa postului obiectivul de a-i coordona pe toți.

Acestea fiind datele, oarecum general valabile, iată ce poveste vă propun să ascultați/ citiți. Este cald afară de se topește asfaltul, și orice am face nu facem față căldurii. A se citi în traducere: ”Avem o piață fierbinte, complet imprevizibilă, ieșită din reperele cunoscute, unde e din ce în ce mai greu să planifici, să previzionezi, și cu atât mai mult să atingi obiectivele de vânzări vizate.” De acord.

Și, cum mă plimb prin oraș în căutarea unui loc unde să mă răcoresc, găsesc cu greu o cafenea deschisă care să îmi inspire senzația de răcoare. Adică: ”După ce că piața este așa cum este, mai sunt și ăștia din companie cărora nu le pot prezenta nicio idee creață să cresc vânzările pentru că totul trebuie aprobat la 3 niveluri ierarhice mai sus și se duce astfel de râpă oportunitatea.”

Cafeneaua asta pe care am găsit-o are și ceaiuri și mă gândesc că mi-ar plăcea să beau un ceai, am deja prea multă cofeină la bord. Altfel spus: ”Cum să fac să ocolesc regulile astea? Doar tot eu mi-o iau dacă nu-mi ating targetele. Poate reușesc să îi ocolesc cumva”. Cum? Păi, îmi iau un ceai cu gheață.

Provocarea mediului de business în ziua fierbinte de astăzi devine din ce mai mult antrenarea acelei flexibilități a gândirii astfel încât să adaptăm ”ceaiul” la căldura din ce în ce mai greu de suportat. Problema e că nu toate ceaiurile pot fi consumate reci, așa cum nu toate ideile care ocolesc regulile de dragul rezultatelor sunt și etice, sau ”ecologice”. Flexibilitatea este o provocare cu atât mai mare în contextul limitat al acestor reguli de care vorbim, adică al valorilor companiei manifestate în planul practic, peste care, vrem-nu-vrem, suprapunem propriul sistem de valori și principii.

Tu cum reglezi balansul între etică și rezultate? Ce rol crezi că joacă în acest context creativitatea?

Data articol: august 8, 2013

Mă numesc Anca Petrescu și sunt în continuă reinventare. Mi-am reinventat cariera profesională de câteva ori până am petrecut frumos 10 ani în resurse umane. Firul roșu al traiectului meu profesional atât de variat este lucrul cu oamenii și în serviciul oamenilor, iar esența se află în relațiile din care învăț permanent: relațiile cu mediul, cu cei din jurul meu, cu mine.

Acum sunt Personal Coach/ Ghid al călătoriei spre schimbare. Cred că oamenii au tot ce au nevoie la nivel potențial pentru a ajunge la destinația călătoriei lor prin viață, iar companiile au nevoie să folosească potențialul oamenilor lor pentru a-și împlini misiunea și a trăi viziunea.

Site: www.ancapetrescu.ro

Vezi profilul Linkedin

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam