Foștii angajați care pleacă cu tot cu clienții firmei ar putea primi amenzi de până la 10.000 lei

Foștii angajați care fac concurență neloială firmei la care au lucrat ar putea primi amenzi mai mari decât cele din prezent, după ce deputații au aprobat recent prin vot final o inițiativă legislativă care modifică regulile în vigoare. De exemplu, dacă aceștia își deschid propria firma, desfășoară aceeași activitate ca fostul angajator și atrag clienții lui, atunci ar putea fi sancționați cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei, față de 1.000 și 5.000 lei, cât este cuantumul actual.
Regulile referitoare la practicile de concurență neloială au fost modificate in 2014, prin OG nr. 12/2014, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 586 din 6 august 2014.
Conform documentului, constituie concurență neloială practicile comerciale ale întreprinderii care contravin uzanțelor cinstite și principiului general al bunei-credințe și care produc sau pot produce pagube oricăror participanți la piață.
Cele trei categorii de practici de concurență neloială interzise de actul normativ sunt:
- denigrarea unui competitor sau a produselor/serviciilor sale, realizată prin comunicarea ori răspândirea de către o întreprindere sau reprezentantul/angajatul său de informații care nu corespund realității despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia, de natură să îi lezeze interesele;
- deturnarea clientelei unei intreprinderi de către un fost sau actual salariat/reprezentant al sau de către orice altă persoană prin folosirea unor secrete comerciale, pentru care respectiva întreprindere a luat măsuri rezonabile de asigurare a protecției acestora și a căror dezvăluire poate dauna intereselor acelei întreprinderi;
- orice alte practici comerciale care contravin uzanțelor cinstite și principiului general al bunei-credințe și care produc sau pot produce pagube oricăror participanți la piață.
Denigrarea competitorilor și deturnarea clientelei constituie contravenții, așa încât persoanele care săvârșesc aceste fapte sunt sancționate cu amenzi care se aplică din 5 septembrie.
Mai exact, firmele care utilizează aceste practici anticoncurențiale riscă amenzi de la 5.000 la 50.000 de lei, iar persoanele fizice pot primi amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei.
Citește tot articolul de Elena Voinea pe Avocatnet.ro.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam