Secțiune susținută de

Francesca Blaga: “Dacă faci lucrurile cu drag, întotdeauna primești ceva înapoi!”

Portal HR \ Opinia consultantului \ Francesca Blaga: “Dacă faci lucrurile cu drag, întotdeauna primești ceva înapoi!”

După nașterea fiicei sale, viața Francescăi Blaga a trecut printr-o schimbare majoră, pentru că, încă din timpul sarcinii, a început să dea tot mai multă atenție alimentației, stilului de viață sau produselor cosmetice pe care le folosea. Treptat, a învățat să aleagă numai cosmetice naturale și chiar să le prepare singură, astfel încât, din 2009, își creează propriile produse de îngrijire din substanțe exclusiv naturale. Pasiunea pentru cosmeticele naturale s-a transformat, mai departe, într-un mic business: Pur și Simplu, adresat tuturor acelora interesați sa folosească sau să își prepare produse cosmetice naturale. Fiica Francescăi are acum cinci ani, merge la grădiniță și, în restul timpului, se bucură mereu de prezența unei mame mulțumite că își poate organiza timpul așa cum dorește și că face ceva care îi place!

Povestește-mi, pe scurt, parcursul tău profesional și cum ai ajuns să creezi produse cosmetice naturale.

Am terminat Facultatea de Psihologie și Sociologie, dar nu am apucat să profesez în acest domeniu niciodată. Pentru că ideea mea despre psihologie și despre ce înseamnă a fi psiholog, la momentul la care am terminat facultatea, nu corespundea cu ceea ce am învățat în școală. Pe lângă acest lucru, nici nu mă simțeam pregătită, la vremea respectivă, să ajut pe cineva. Așa că am căutat să lucrez în alte domenii și am făcut o mulțime de lucruri, am fost Assistant Manager, apoi am lucrat în vânzări directe, la un magazin (care nu are legătură cu cosmeticele), după care m-am mutat la Romstal, la departamentul de Investiții, în imobiliare, în perioada expansiunii imobiliare.

În 2007 am rămas însărcinată și, din momentul acela, am devenit mult mai atentă la ce se întâmplă cu mine, cu corpul meu, m-am gândit că voi avea un copil și trebuie să fac totul ca să-i fie lui bine! Am devenit conștientă de faptul că nu mai sunt responsabilă doar pentru mine, ci și pentru viața copilului pe care urmează să îl am. Așa că, printre altele, am ales mai atent alimentele, hainele (din fibre naturale) și produsele cosmetice. Apoi s-a născut fiica mea și, când era foarte mică, a avut o dermatită, din cauza scutecului și, mergând cu ea la medicul dermatolog, mi-a recomandat niște creme care, printre altele, conțineau cortizon – o substanță care creează dependență, atacă cerebelul, deci nu e potrivită nici pentru adulți și, cu atât mai puțin, pentru copii.

De unde știai asta?

Am citit, m-am interesat, eram foarte atentă la toate medicamentele și produsele cosmetice. Fiica mea a luat o singură dată antibiotic, la patru ani, încerc să îi ofer lucruri cât mai naturale. De mică am îngrijit-o cu săpunuri naturale, însă pe vremea aceea nu le făceam eu, ci le cumpăram. Medicul dermatolog mi-a recomandat și produse dermatocosmetice, care, însă, au efect doar pe termen scurt, apoi problema reapare, deci practic creează dependență, ca să folosești aceleași produse. M-am interesat, atunci, cum se vindecă dermatita de care suferea, cu ajutorul unor produse cu ingrediente naturale. Pentru că săpunul pe care îl utilizam, deja, conținea unt de shea, am folosit unt de shea aplicat local și am văzut că funcționează. Și mi-am zis: hai să văd și eu care sunt pașii pentru a face așa ceva! Am creat săpun pentru uzul propriu, care a ieșit foarte bine, apoi l-au folosit și cei din jur, familia și cunoscuții, și au fost încântați.

Cum te-ai apucat, cum ai învățat să faci săpun?

Am studiat singură, am citit. Eu am terminat liceul de chimie (C.A. Rosetti) și am fost pasionată de chimie și în școala generală și în liceu. Aș putea spune că nu a fost întâmplător, o legătură a existat. În concediul de creștere a copilului, mai ales, am studiat, am învățat, am căutat să aflu cum se face și, când mi-a ieșit bine din prima, am mers mai departe, am continuat să prepar și alte săpunuri, cu ajutorul unor ingrediente naturale, pe care le cumpăram online, la prețuri bune, de la o firmă din Anglia. Așa am început și, în continuare, am făcut și un deodorant, pe care mi-l doream foarte tare, pentru că știam despre nocivitatea antiperspirantelor cu aluminiu și parabeni. L-am făcut și a funcționat foarte bine, acum este unul dintre cele mai bine vândute produse. Apoi am mai realizat un șampon și balsam pentru păr, pentru că foloseam, în continuare, șamponul din comerț. Deci tot ceea am făcut a fost în primul rând pentru mine și pentru familia mea iar apoi, după ce le-am testat o perioadă și am văzut că sunt bune, am început să le spun și clienților despre celalalte produse. Am primit, mai departe, comenzi pentru cosmetice personalizate – anumite arome sau anumite produse.

 “Nu am avut niciodată sentimentul că aș aparține mediului corporatist”

Atunci când a rămas însărcinată, Francesca lucra în domeniul afacerilor imobiliare. A intrat în concediul de maternitate în 2007, într-o perioadă de boom economic, iar concediul s-a terminat în 2009 – când piața imobiliară era la pământ. A fost însă o coincidență cu urmări fericite, pentru că în perioada concediului de creștere a copilului și-a descoperit pasiunea pentru cosmetice naturale și a citit, a învățat, a început să le prepare singură. Astfel a luat naștere micul său business care azi îi aduce un venit și bucuria de a se ocupa de fetița ei.

Știu că în momentul acesta te ocupi de fetița ta și de acest business cu produse cosmetice, mai ai și alt job?

Nu. Vreau să mă ocup, în continuare, de copil și să merg mai departe cu business-ul cu cosmetice.

După ce ai născut, nu ți-ai dorit să revii la serviciu, să urci pe scara profesională?

Nu, nu am avut niciodată sentimentul că aș aparține mediului corporatist. Din contră, când lucram la Romstal, mă simțeam sufocată de mediul acela rigid, în care creativitatea era destul de redusă. Era doar un job. După concediul de creștere a copilului m-am tot gândit în ce parte să o iau, ce să fac. La serviciu lucrurile nu mergeau bine, dăduseră afară jumătate dintre angajați. Eu intrasem în concediu în 2007, când totul era bine, iar la începutul lui 2010, când ar fi trebuit să mă întorc, începuse criza, se făcuseră concedieri, nu se mai investea și departamentul în care lucram eu a fost cel mai puternic atins. Cum nu îmi doream nici să-mi duc fetița la creșă și nici să angajez pe cineva care să stea cu ea, am decis să stau acasă și să am grijă de ea, cu orice risc și orice cost. Până la urmă, a fost o întâmplare fericită faptul că decizia de a avea grijă de copil a coincis cu pasiunea pentru cosmeticele naturale, care s-a dezvoltat în paralel. Concediul de creștere a copilului mi-a fost foarte util, pentru că în acea perioadă am studiat, am aprofundat cunoștințele legate de cosmetice. Dar nu am avut de la început un plan, totul s-a întâmplat cu pași mici.

Te ocupi singură de această afacere?

Deocamdată, da. Intenționez, în primul rând, să caut un spațiu în zona  centrală a Bucureștiului, în care să am atât atelierul de creație (pentru că e chiar muncă de creație, nu copiez rețete, tot ceea fac este creat de mine), cât și un loc în care să pot invita clienții și pe aceia care sunt curioși să vadă cum prepar cosmeticele, condițiile de lucru și să-i cunosc și eu pe ei.

Cum te organizezi? Ceea ce faci mi se pare migălos și solicitant, ca timp…

Da, îmi ia mult timp, fiindcă nu fac cantități mari, prefer să am produsele proaspete, să prepar totul în urma comenzilor. Este migălos, îmi ia mult timp, într-adevăr, sunt zile în care, de dimineața și până după-amiază, când plec să o iau pe fiica mea de la grădiniță, am timp doar să beau o cafea. Lucrez de acasă, în timpul în care fiica mea este la grădiniță, apoi merg să o iau și stăm împreună până seara. Nu lucrez în preajma ei, ci doar după ce adoarme, dacă am ceva de terminat. Mi-e foarte bine în ritmul acesta, simt că fac lucrurile așa cum e bine.

De unde îți vin ideile pentru produsele pe care le creezi?

Unele produse apar în magazinul virtual în urma cererii clienților. Altele – cum e cea mai recentă gamă de săpunuri, Suave – le creez, pur și simplu, din imaginație. Anumite produse, cum sunt demachiantul sau balsamul de buze, le-am făcut pentru mine și pentru famlia mea și am văzut că ies bine. Practic, mă gândesc la ce aș mai avea eu nevoie și apoi fac și pentru ceilalți.

Cine sunt clienții tăi, cui te adresezi?

Majoritatea sunt clienți fideli, care cumpără regulat, dar mai sunt și persoane care citesc pe blog sau vin să cumpere la recomandarea altor clienți. Nu îmi caut cumpărătorii. Pentru că nu-i pot oferi cosmetice naturale, de exemplu, unei persoane care nu are cultură în acest domeniu – și nu mă refer numai la îngrijire, ci și la alimentație sau stil de viață. I-aș spune degeaba cuiva să folosească produse naturale de îngrijire, când el se duce și își cumpără parizer de la supermarket.

Oamenii care folosesc cosmetice naturale sunt – ca și mine – foarte atenți la ceea ce e în jurul lor, la fibrele hainelor cu care se îmbracă, la alimente și produsele cu care se îngrijesc, citesc etichetele sau prospectele. Apoi, mai sunt persoane cărora le place să se răsfețe, și care îmi cer produse personalizate, care să miroasă într-un anumit fel, în funcție de dispoziția pe care o au. Mie nu-mi e greu să pun un anumit ulei esențial în laptele de corp, de exemplu, ca să miroasă așa cum își dorește o clientă. Este ca și cum ai merge la croitor ca să îți facă o rochie pe măsură, care să iasă așa cum îți dorești. Te simți răsfățată!

“Atunci când oferi dragoste, primești dragoste!”

Francesca are o filosofie simplă, dar atât de adevărată: “dacă faci lucrurile cu drag, întotdeauna primești ceva înapoi”, spune ea. Și, mai mult decât atât, pune pasiune, dragoste și emoție în fiecare produs pe care îl creează, iar rezultatele se întorc către ea. Se bucură de fiecare reacție pozitivă venită din partea celor pentru care prepară adevărate poțiuni magice și își educă fetița în același spirit: “atunci când oferi dragoste – primești dragoste. Primești exact ceea ce oferi!”, spune Francesca.

Ce planuri pe termen lung ai?

Nu îmi prea fac proiecte pe termen lung, mă adaptez situațiilor, merg înainte așa cum simt. Și în niciun caz nu îmi fac planuri de dragul câștigurilor, niciodată nu am lucrat așa. În momentul de față îmi doresc să găsesc spațiul despre care vorbeam și să lucrez cu încă cineva – mai exact cu sora mea, care mă ajută.

E profitabilă această ocupație?

Poate e mult spus profitabilă. Fiecare înțelege profitul în felul său. Eu consider că pentru mine, acum, este ok, pentru că nu mă gândesc la câștigurile materiale, ci mă gândesc, în primul rând, la faptul că am timp să fiu alături de copilul meu. Asta e mai important decât orice sumă aș câștiga. Și, în general, am timpul meu, pe care mi-l organizez așa cum vreau.

Cum este, în România, piața producătorilor de cosmetice naturale?

Sunt foarte mulți producători, dar eu am cerere. Cred că este vorba, în primul rând, de disciplina ta, ca producător, să îți urmezi și să îți menții calitatea. Eu nu fac rabat de la calitate, pentru că nu este ușor să lucrezi cu asemenea produse și să le și personalizezi. Și nici nu am prețuri mari, sunt prețuri de producător, pentru că nu mai există intermediari. Le distribui prin blogul meu și pe Breslo.

Ce ai sfătui pe cineva care ar vrea să facă același lucru – să înceapă să prepare cosmetice naturale?

Să facă lucrul acesta dacă așa simte și să nu privească totul în primul rând ca pe o afacere. Și nu mă refer doar la cosmetice. În momentul în care vrei să începi ceva pe cont propriu, este bine să faci un pas înapoi și să analizezi, se afli ce îți place – și asta să faci. Pentru că în momentul în care te ocupi cu ceva care îți place, nu simți că muncești. Dacă faci lucrurile cu drag, întotdeauna primești ceva înapoi. Asta îi spun și fiicei mele, că atunci când oferi dragoste – primești dragoste. Primești exact ceea ce oferi!

Data articol: decembrie 6, 2012

Jurnalist de profesie, am urmat Jurnalism și Științele Comunicării din pasiune pentru presa scrisă. Între 1999 și 2011 am lucrat în trusturile Edipresse și Ringier, în redacțiile mai multor reviste, însă mediul online a câștigat, zic eu, pariul cu presa scrisă, așa că m-am hotărât să devin freelancer. Scriu, în continuare, din pasiune, chiar dacă suportul este altul, iar această schimbare îmi lasă timp pentru ceea ce prețuiesc cel mai mult: să fiu alături de familie.

Vezi profilul Linkedin

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam