Ghidul angajării 2018 – aspectele importante de care trebuie să țină cont firmele
Angajatorii care vor să încadreze în muncă persoane fizice trebuie să fie atenți la o serie întreagă de obligații legale, dacă vor să evite amenzile ce pot fi aplicate, în urma controalelor, de către inspectorii muncii. În acest sens, v-am pregătit astăzi un ghid al angajării, ce conține cele mai importante aspecte de luat în seamă înainte și după încheierea contractelor individuale de muncă.
Prevederile Codului muncii sunt aplicabile atât angajatorilor persoane fizice, cât și angajatorilor persoane juridice. Potrivit regulilor în vigoare, munca poate fi prestată pentru și sub autoritatea unui angajator exclusiv în baza unui contract individual de muncă (CIM).
„Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru și sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remunerații denumite salariu”, este lămurit în Codul muncii. Astfel, dacă o persoană fizică poate încheia CIM din momentul dobândirii capacității depline de exercițiu, o persoană juridică poate face acest lucru din momentul dobândirii personalității juridice.
Vârsta minimă de la care este legală angajarea unei persoane fizice este de 15 ani, iar încheierea CIM se poate face pe durată nedeterminată sau, în anumite cazuri expres prevăzute de legislație, pe durată determinată. În ceea ce privește durata muncii, CIM poate fi cu normă întreagă sau cu normă parțială.
Citește tot articolul pe Avocatnet: Ghidul angajării 2018: Principalele aspecte de care trebuie să țină cont firmele
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam