Hot Now

Give me five!

16 11 2012, Narciss Popescu , 3 comentarii, 5.049 afisari

E suficientă o certificare internațională de genul PMP sau IPMA pentru a spune despre cineva că este un bun manager de proiect? Stăteam de vorbă cu ceva timp în urmă cu un bun prieten, PMO Manager la o companie din România, despre piața forței de muncă în management de proiect și despre ceea ce se caută în candidații pentru pozițiile de manager de proiect. La întrebarea de mai sus, el mi-a răspuns:

“Cred că nu. Într-adevăr, e un foarte bun diferențiator, atunci când, căutând candidați pentru o poziție de manager de proiect, facem o listă scurtă de CV-uri cu cei pe care vrem să îi chemăm la un interviu. Însă am întâlnit foarte buni manageri de proiect care nu aveau o certificare PMP sau IPMA, cum la fel de bine am întâlnit project manageri cu aceste certificari dar cărora le lipseau anumite lucruri pe care eu le căutam.”

“Dar ce anume căutai?”

“Întotdeauna am o listă de 5 lucruri pe care vreau să le gasesc într-un manager de proiect, indiferent de senioritatea poziției respective.

Să gândească business: Fiecare proiect are un business case. Atâta vreme cât nu uită acest lucru, este ok. În business nu se face artă de amorul artei. Pe lanțul trofic al business case-ului ajungem invariabil la bani. Că e vorba de intrarea pe o piață nouă sau de dezvoltarea unor capabilități noi ca business case cu prioritatea 1, nu înseamnă că prețul pe care îl plătim pentru asta nu e important :) Întotdeauna există niște calcule.  De multe ori sunt curios dacă cel care vine la interviu știe contextul de business al proiectelor la care a lucrat și business case-urile lor. Mă las sedus chiar dacă îl inventează, cu condiția să aibă logică.

Să fie un bun negociator: Înca din faza de interviu, încerc să  testez abilitățile de negociere. Negocierea salariului este un bun exercițiu :) Iar faptul că știe să se vândă în interviu fără să fie agresiv, mă poate face să cred că ar putea să facă același lucru și cu soluții la problemele care apar în cadrul proiectului.

Să fie un bun comunicator: Managerul de proiect este un liant între echipa de proiect, management, clienți și furnizori. E important să găsească limbajul potrivit astfel încât să se facă înțeles de fiecare dintre stakeholderii de mai sus. Și la fel de important e să știe să asculte. Și uneori e mai greu să știi să asculți decât să știi să vorbești. Am întâlnit candidați care vorbesc mult, pretențios, dar nu ascultă. Poate e de vină tracul. Unora le încleștează gura, altora  le provoacă logoree.

Sa aibă umor:  Doua treimi din timpul în care suntem activi, îl petrecem la serviciu.  Puțin umor nu strică. Am auzit că prelungește viața.

Să nu fie încrezut:  Nici foarte modest nu e bine. Însă, când aud că în viața lor profesională au avut doar succese, îmi vine să fug și să mă ascund într-o peșteră.”

“Doar atât? :) am întrebat eu.

“E puțin? :) , mi-a răspuns el.

Comentarii (3)
  1. Daniela spune:

    Intotdeauna experienta conteaza mai mult decat orice diploma. Desi sunt si ele importante , ce ai facut efectiv in acest sens va face diferenta. 🙂

  2. VALERIU spune:

    Un punct de vedere interesant. Cele 5 conditii sunt foarte bine alese si explicate. Cu toate acestea, as dori sa stiu, care ar fi metodele de evaluare ale unui Manager de proiect. Acest concept este relativ nou si cred ca ar fi necesara o aprofundare a calitatilor necesare unui bun Manager de proiect.

  3. Valentina Anghel spune:

    Am convingerea ca fara cursuri nu avem cum sa acumulam informatii si abililitati.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]

Detalii

Customer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]

Detalii

91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]

Detalii

Independenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter