Hot Now

Greseli in recrutarea absolventilor

09 05 2011, Portal HR , Comenteaza, 4.933 afisari

Teoretic ar trebui sa fie destul de simplu sa evaluezi un candidat al carui CV nu este foarte elaborat si a carui experienta se rezuma la cateva proiecte de voluntariat in timpul anilor de studii. In practica, oricine a trecut printr-un proces de recrutare a proaspetilor absolventi si si-a propus sa il deruleze in stilul traditional s-a lovit destul de repede de imposibilitatea de a se baza in decizia de angajare pe experienta sau competenta… si poate nici macar pe cunostinte.

Si totusi, cum poti evalua un tanar si proaspat licentiat? Cum te poti asigura ca nu ratezi unul sau chiar mai multe talente, ca nu treci prea usor cu vederea un potential, ca nu folosesti o resursa esentiala pentru energia organizatiei tale?

Articolul de pe Harvard Business Review pe care vi-l recomandam azi ne-a atras atentia din doua motive: citindu-l ne-am dat seama ca recrutorii locali care se lovesc de aceasta dilema sunt intr-o companie selecta (asa este, nu se evidentiaza HR-ul de la noi prin incompetenta si in aceasta zona), dar cel mai consistent motiv este cel legat de recomandarile autorilor pentru recrutarea cu succes a absolventilor.

Ideile care ne-au atras atentia au fost:

1. Probabilitatea ca un interviu tehnic cu o durata de 3 ore sa epuizeze total aproape orice proaspat absolvent este foarte mare. Rezultatul unui astfel de maraton nu are cum sa fie surprinderea potentialului sau talentului, tehnica fiind complet contraproductiva.

2. Procesul de evaluare ar trebui sa uite de inertiile obisnuite prin care experienta este singurul argument pentru angajare. Mai importante in acest caz sunt potentialul si posibilitatea de dezvoltare.

3. Programele de internship sunt de multe ori foarte rigide si structurate, avand sanse mari sa rateze talentele de care organizatia are nevoie.

4. Discutiile si discursul sunt excesiv de formale, ratand iremediabil posibilitatea de a stabili punti reale de comunicare cu aceasta generatie.

Citeste tot articolul When Hiring Graduates, Avoid These Mistakes pentru inca o demonstratie in favoarea adaptarii tehnicilor de recrutare si selectie in functie de tipologiile de candidati vizate.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]

Detalii

Customer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]

Detalii

91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]

Detalii

Independenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter