Hot Now

Greseli in recrutarea absolventilor

09 05 2011, Portal HR , Comenteaza, 4.444 afisari

Teoretic ar trebui sa fie destul de simplu sa evaluezi un candidat al carui CV nu este foarte elaborat si a carui experienta se rezuma la cateva proiecte de voluntariat in timpul anilor de studii. In practica, oricine a trecut printr-un proces de recrutare a proaspetilor absolventi si si-a propus sa il deruleze in stilul traditional s-a lovit destul de repede de imposibilitatea de a se baza in decizia de angajare pe experienta sau competenta… si poate nici macar pe cunostinte.

Si totusi, cum poti evalua un tanar si proaspat licentiat? Cum te poti asigura ca nu ratezi unul sau chiar mai multe talente, ca nu treci prea usor cu vederea un potential, ca nu folosesti o resursa esentiala pentru energia organizatiei tale?

Articolul de pe Harvard Business Review pe care vi-l recomandam azi ne-a atras atentia din doua motive: citindu-l ne-am dat seama ca recrutorii locali care se lovesc de aceasta dilema sunt intr-o companie selecta (asa este, nu se evidentiaza HR-ul de la noi prin incompetenta si in aceasta zona), dar cel mai consistent motiv este cel legat de recomandarile autorilor pentru recrutarea cu succes a absolventilor.

Ideile care ne-au atras atentia au fost:

1. Probabilitatea ca un interviu tehnic cu o durata de 3 ore sa epuizeze total aproape orice proaspat absolvent este foarte mare. Rezultatul unui astfel de maraton nu are cum sa fie surprinderea potentialului sau talentului, tehnica fiind complet contraproductiva.

2. Procesul de evaluare ar trebui sa uite de inertiile obisnuite prin care experienta este singurul argument pentru angajare. Mai importante in acest caz sunt potentialul si posibilitatea de dezvoltare.

3. Programele de internship sunt de multe ori foarte rigide si structurate, avand sanse mari sa rateze talentele de care organizatia are nevoie.

4. Discutiile si discursul sunt excesiv de formale, ratand iremediabil posibilitatea de a stabili punti reale de comunicare cu aceasta generatie.

Citeste tot articolul When Hiring Graduates, Avoid These Mistakes pentru inca o demonstratie in favoarea adaptarii tehnicilor de recrutare si selectie in functie de tipologiile de candidati vizate.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Tehnologiile sigure de colaborare care ajută oamenii să lucreze de oriunde reprezintă o preocupare majoră pentru orice CIO, punând presiune pe echipele IT nevoite să asigure suport atât pentru angajații care lucrează de la distanță, cât și pentru planificarea revenirii la birou. Cisco (NASDAQ: CSCO) anunță câteva îmbunătățiri cheie aduse soluției Webex, pentru a răspunde […]

Detalii

În perioada 24-25 iunie 2020, BusinessMark a organizat cel de-al 30-lea eveniment de HR. Ediția de anul acesta a marcat și o premieră, „Tomorrow@Work” fiind prima conferință din această serie care s-a desfășurat exclusiv în mediul online. Pe parcursul celor două zile, specialiști români și internaționali au analizat și dezbătut trei factori cu rol determinant […]

Detalii

MyDesks.ro vine în ajutorul freelancerilor și antreprenorilor din România și lansează MyDesks Work, o platformă de job-uri și proiecte punctuale pentru cei care aleg să lucreze de la distanță. Ideea platformei a apărut în plină pandemie, când interesul pentru proiecte remote și freelancing a crescut în România cu peste 40%, conform Google Trends. Cu această […]

Detalii

Piața muncii se află într-o continuă dezvoltare ceea ce face ca o mare parte dintre angajatori să caute constant noi talente în cadrul companiilor. Pentru a se integra în piața muncii studenții au nevoie de o dezvoltare majoră atât a competențelor hard, precum și a celor soft: comunicare, lucrul în echipă, creativitate sau responsabilitate. „Profesorii […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter