De multe ori, succesul unei persoane este atribuit talentului sau norocului său într-un anumit domeniu de activitate, și (poate) mai puțin efortului și perseverenței investite. Când lucrurile nu ies așa cum ne dorim pe plan personal sau profesional, mulți suntem tentați să dăm vina pe lipsa norocului.
Pentru a avea succesul pe care ni-l dorim nu e nevoie de talent înnăscut, geniu sau noroc, ci de grit, spune autoarea Angela Duckworth, o combinație de pasiune și perseverență care va face diferența dintre oamenii care reușesc ce și-au propus și ceilalți.
Angela Duckworth este psiholog, câștigătoare a premiului Mac Arthur și profesor la Universitatea din Pennsylvania unde a înființat Character Lab, un program non-profit educațional ce se ocupă cu studiul gritului și al autocontrolului. Cea mai recentă carte a ei, Grit – puterea pasiunii și a perseverenței (ne) demonstrează cu ajutorul studiilor, exemplelor și cercetărilor efectuate că succesul se obține cu ajutorul a două ingrediente esențiale: pasiune și perserverență.
Și pentru că orice început de an este mereu un prilej bun pentru a face unele schimbări în viața noastră care să ne ajute să devenim oameni mai buni, mai fericiți și împliniți, m-am gândit că ar fi util să vă recomand lectura acestei cărți.
Grit poate fi o sursă de inspirație pentru oricine își dorește să își atingă obiectivele propuse, să-și îndeplinească un vis sau să investească mai mult timp în pasiuni. Este, de asemenea, și o lectură foarte utilă oricărui părinte, educator sau cadru didactic care dorește să formeze o generație de copii curajoși și hotărâți să facă față tuturor obstacolelor pentru a-și atinge orice scop în viață. Oamenii cu o atitudine gritty, așa cum o numește autoarea, muncesc zilnic pentru tot ce are sens, este valoros și important pentru ei.
Deși poate părea o carte academică prin prezentarea unor studii de specialitate, multe exemple, situații sau povești de viață ale personalităților gritty care au avut succes, limbajul este unul simplu și accesibil tuturor. Inspirația scrierii acestei cărți a venit de la povestea de viață a autoarei și a relației cu tatăl ei care îi tot repeta că nu este un geniu și că nu are un talent înnăscut pentru a reuși în viață.
Am notat câteva idei pe care le-am considerat utile pentru a ne poziționa corect față de noțiunea de “succes“ și a înțelege de ce grit este o trăsătură esențială ce poate fi cultivată și folosită pentru a avea rezultate pe termen lung.
Sper că aceste idei să vă fie de folos și să inspire să ajungeți acolo unde vă doriți, iar pentru mai multe informații și inspirație, vă recomand să citiți toată cartea.
Peste jumătate dintre angajații români (59%) sunt îngrijorați de impactul incertitudinii economice asupra siguranței locului de muncă, potrivit studiului Randstad Workmonitor, aflat la a douăzecea ediție. O treime (33%) dintre aceștia sunt îngrijorați de pierderea locului de muncă, procent care crește la 43 % în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 45-54 de ani. „Ediția […]
DetaliiCompania Huawei este recunoscută ca angajator de top în România pentru prima oară și pentru a patra oară consecutiv în Europa, în cadrul Top Employers 2023 anunțat recent. Obținerea certificării Top Employer demonstrează angajamentul organizației de a contribui la o lume mai bună pe piața forței de muncă, care se manifestă prin excelență în politicile […]
Detalii2022 a fost anul în care angajații au reînceput să se întoarcă la munca de la birou, după doi ani în care stilul de muncă remote a fost mai degrabă regula decât excepția, iar 2023 pare că va continua această tendință. Potrivit datelor celui mai recent sondaj realizat de eJobs România, în acest moment, 46,1% […]
DetaliiTot mai mulți se plâng de lipsa de pregătirea a noilor generații, însă foarte puțin se adaptează nevoilor lor „Tinerii de azi au nevoie de activități practice și vor teoria doar ca suport.” +1200 tineri și profesori din toată țara au beneficiat de programul ce a inovat educația 72% dintre tinerii de azi regretă că […]
Detalii