Hot Now

HR – meserie de femeie?

08 03 2012, Portal HR , 2 comentarii, 6.661 afisari

Care este percepția despre meseria de specialist în HR? Sunt oare mai multe femei decât bărbați în această zonă profesional? Statisticile CIPD par să indice acest lucru (peste 70% din membrii lor sunt femei).

Din păcate, ca orice model de gândire care tinde să ducă lucrurile la extrem, se pare că această percepție poate da naștere și la probleme. HR-ul este mult mai mult decât să te porți frumos cu oamenii, să ai o atenție sporită pentru nevoile și problemele lor, să știi să asculți și să empatizezi. HR-ul este despre înțelegerea business-ului, despre modul în care oamenii fac și susțin (sau subminează o strategie), despre procese complexe și impactul lor etc.

A absolutiza dimensiunea emoțională a meseriei de specialist în HR este, după părerea noastră, sinonim cu o simplificare păguboasă. Raționamentul imediat următor este că prezența în număr mare a femeilor în această zonă funcțională nu face decăt să susțină mitul supremației inimii în detrimentul gândirii atunci când vine vorba de abordarea feminină în business. Ori lucrurile nu stau deloc așa. Emoția nu este apanajul feminin prin excelență după cum nici rațiunea nu e atrasă exclusiv de zona masculină. Ca în toate meseriile, și în HR este nevoie de o bună măsură, de un echilibru fin și mult mai subtil decât poate fi el suprins cu ajutorul tiparelor tradiționale de gândire.

Femeile și bărbații din HR știu, cu siguranță, acest lucru. Dar ce ne facem cu imaginea pe care această meserie o are în ochii celorlalți?

Crezi că HR-ul este doar o meserie de femeie? Află mai multe despre acest subiect citind articolul Is HR really a woman’s world? și spune-ne părerea ta.

Comentarii (2)
  1. Chipuc spune:

    Dpmdv situatia din HR este o foarte buna oglinda a invechitului dualism rational/emotional, stiinta vs. arta, femeile sunt emotionale, barbatii sunt rationali samd. Asa cum nu exista comportament exclusiv rational, la fel de bine nu exista nici opusul lui, exclusiv emotional.
    Este adevarta ca HR inseamna si relationare, dar aceasta activitate poate fi implinita optim printr-o buna impletire a sentimentelor cu rationalul.

  2. Madalina spune:

    Multumim pentru comentariu Lucian, cred ca din nou avem de-a face cu o preconceptie, pe care cu cat mai repede reusim sa o depasim cu atat mai multe avantaje putem vedea pentru toate partile implicate!

Adauga comentariu

Cele mai noi
Alina Botica / Portal HR

Alina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]

Detalii

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, a avut loc o nouă ediție a Școlii de Vară HR Club Next Gen. Programul a avut ca scop dezvoltarea profesională și personală a celor 12 participanți, printr-o abordare practică și interactivă. Rezultatul? Formarea unei noi generații de profesioniști HR de elită, care să înțeleagă și să poată […]

Detalii

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter