Hot Now

HR-ul și social media în România

15 10 2012, Liviu Florea , Comenteaza, 3.764 afisari

“Facts & figures”. Este primul răspuns pe care îl oferă Cristian Manafu, consultant în Social Media şi unul dintre cei mai cunoscuţi bloggeri din România, la întrebarea:  “cum reuşeşte omul de HR să-şi convingă managerii să fie prezenţi în online?

Omul de resurse umane vine însă înaintea cifrelor (dar nu poate fi convingător în absența lor). Oricum, dacă el nu este prezent online, cum îi va convinge pe alţi oameni din companie să fie activi în Social Media?

În România, Social Media înseamnă, în principal, Facebook, YouTube, bloguri şi Twitter. Aşadar, pentru început, oamenii de HR din România  trebuie să facă parte din cele şase milioane de vizitatori de Facebook, cinci milioane de vizitatori de YouTube, trei milioane de cititori de bloguri şi peste jumătate de milion de vizitatori de Twitter.

Câteva explorări rapide în online arată însă că doar 2.400 dintre românii de peste 20 de ani prezenţi pe Facebook sunt interesaţi de domeniul resurselor umane, în vreme ce YouTube afişează puţin peste 650 de rezultate la o căutare după cuvintele “resurse umane”.

Comparativ cu cele şase milioane de vizitatori autohtoni de Facebook, România are 4,7 milioane de salariaţi în economie, atât în companii private, cât şi în mediul public. Astfel, este evident că oamenii de resurse umane ar trebui să fie mult mai prezenţi în Social Media decât la momentul actual. Doar atunci îşi vor putea convinge managerii să se folosească de avantajele pe care le oferă multitudinea de canale online în creşterea satisfacţiei angajaţilor din propria companie ori în analizarea mişcărilor principalilor competitori.

Adesea, cei de la HR se plâng că nu au suficient timp pentru a fi la curent cu ceea ce petrece pe canalele Social Media. Ideal ar fi să-și redistribuie resursele astfel încât să se poate conecta cu un organism mult mai viu chiar decât piaţa forţei de muncă, în contextul în care vizitatorii români de Facebook, YouTube, blogosferă şi Twitter sunt de trei ori mai mulţi decât toţi angajaţii din economie.

Doar după ce oamenii de HR vor deveni mai „conectați” online, ne putem aștepta ca managerii din companii să își urmeze mai repede oamenii de resurse umane pe drumul către Social Media. Managerii vor descoperi astfel avantajele folosirii Social Media, cum ar fi analiza competiţiei şi prevenirea situaţiilor de criză.

În cartea “Conversaţii libere”, autorii Robert Scoble şi Shel Israel prezintă avantajele şi dezavantajele pe care le oferă companiilor folosirea blogurilor, al treilea cel mai vizitat canal de comunicare online folosit în România.

Unul dintre multele studii de caz prezentate în carte este cel al companiei Vichy, o divizie a celui mai mare producător de cosmetice din lume. Vichy a creat o cremă antiîmbătrânire, iar unul dintre elementele centrale ale campaniei integrate de marketing a fost lansarea unui blog, propunere venită din partea agenţiei de publicitate.  Campania a scos in evidenţă un personaj fictiv, Claire, care urma să ţină legătura cu vizitatorii blogului. Însă la scurt timp după lansarea  jurnalului pe Internet, bloggerii au “simţit imediat că nu aşa arată un blog” şi că imaginea lui Claire nu corespunde unei persoane reale.

Efectul de bulgăre a fost garantat. Cotidianul Le Monde şi Strategies, una dintre cele mai influente publicaţii din industria de publicitate franceză, au adoptat poziţii ostile în raport cu Vichy. Divizia L’Oreal şi-a revenit rapid din şoc, după ce a observat că numele riscă să-i fie afectat serios.

Specialiştii angajaţi au închis blogul şi au scăpat de Claire. Au deschis un nou blog, mult mai prietenos şi, mai important, cu oameni reali. În timp, bloggerii au susţinut iniţiativa companiei şi au renunţat la comentariile răutăcioase, iar presa a apreciat editorial schimbarea.

Vichy a învăţat o lecţie importantă.  Dacă nu îţi iese bine, blogosfera îţi va spune cum să faci, iar dacă asculţi, blogul tău îşi va atinge probabil scopurile”, scriu autorii cărţii.

În exemplul de mai sus, canalul de Social Media era controlat de agenţia de publicate.  Inevitabil însă şi oamenii de resurse umane trebuie să fie prezenți, mai devreme sau mai târziu, în Social Media. Iar la momentul respectiv vor trebui să le explice managerilor de ce trebuie să fie vizibili online, cum poate contribui imaginea lor la construirea unui brand de companie ori la atragerea viitoarelor talente.

Până atunci, oamenii de HR pot face un lucru extrem de simplu: să se numere printre cele şase milioane de vizitatori români de Facebook, cinci milioane de vizitatori de YouTube, trei milioane de cititori de bloguri şi peste jumătate de milion de vizitatori de Twitter.

Adauga comentariu

Cele mai noi

Pe 30 martie 2023, aproape 300 de membri ai comunității HR Club s-au reîntâlnit live în cadrul celei de-a 15 ediții a decernării Premiilor de Excelență în Resurse Umane, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de resurse umane ale anului. Înaintea ceremoniei de premiere, a avut loc o sesiune specială HR Club Talks live, dedicată […]

Detalii

Primul trimestru al anului se încheie cu aproape 100.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România, dar și cu 2,7 milioane de aplicări, tablou aproape identic cu cel aferent primului trimestru al anului trecut. „Nu vedem diferențe notabile în ceea ce privește numărul de joburi postate sau […]

Detalii

Articol de Mădălina Trif, Senior Manager PwC România Companiile trebuie să-și regândească strategia de recompensare a angajaților, având în vedere că în ultimii zece ani echilibrul între viața profesională și cea personală, precum și formarea și dezvoltarea carierei, și-au triplat importanța în preferințele angajaților, în timp ce recompensa financiară a scăzut cu 24%, reiese din […]

Detalii

Un lider construiește o lume. E oare de ajuns ca ea să fie Bună și Adevărată? Pare că nu, pare că simțim cu toții și nevoia de Frumos. În 2023 vom vorbi Despre Frumos! Frumosul nu este totuna cu frumusețea estetică, chiar dacă o cuprinde. Frumosul este o filosofie de viață, o etică. Este acel […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter