Sunt proiecte de recrutare pentru care efortul de a evalua mai bine justifica investitia de timp si resurse in dezvoltarea si derularea unui Centru de Evaluare si Dezvoltare. Este vorba de joburile de nisa sau specializate, de pozitile de management, dar si de pozitii de entry-level, atunci cand surprinderea potentialului si talentului nu poate fi facuta cu acuratete doar prin intermediul unui interviu.
Pentru a fi cu adevarat util, Centrul de Evaluare si Dezvoltare trebuie sa aiba in vedere cateva criterii esentiale de adaptare pe de o parte la cerintele organizatiei si, pe de alta, la tipologia candidatului care este de asteptat sa participe. Cu alte cuvinte, o structura de exercitii si o grila de evaluare puse la punct pentru un post de manager senior sunt irelevante pentru o pozitie de entry level, chiar daca este vorba de aceeasi zona functionala (marketing, vanzari, HR etc). Lipsa de adaptare a instrumentelor si tehnicilor de evaluare poate avea cateva consecinte grave, cum ar fi: irelevanta rezultatelor (nivele prea mici sau prea mari pe competentele evaluate), demotivarea si frustrarea participantilor etc.
Articolul pe care vi-l recomandam azi analizeaza cateva astfel de criterii clare pe care trebuie sa le aveti in vedere, asadar, cand trebuie sa folositi aceasta metoda complexa de evaluare, si anume:
1. Cate persoane trebuie sa evaluez si cat de des (in functie de structura grupurilor, de numarul de participanti si de frecventa sesiunilor de evaluare se pot lua decizii inspirate privind tipurile de exercitii si grilele de evaluare).
2. Ce mesaje vreau sa transmit? (scenariile pe care se bazeaza exercitiile trebuie sa aiba in vedere o varietate de subiecte si experiente cat se poate de apropiate de realitatea departamentului/organizatiei in care urmeaza sa lucreze proaspetii angajati).
3. Care este termenul limita si bugetul? (cu cat complexitatea exercitiilor si numarul lor este mai mare, cu atat este nevoie de evaluatori cu mai multa experienta, fapt care poate duce la cresterea bugetului)
4. Am nevoie de exercitii elaborate de la zero sau pot folosi si un pachet standard? (decizia in acest caz depinde foarte mult de specificitatea dimensiunilor evaluate, de mediul organizational, de constrangerile de buget etc.)
Citeste tot articolul Designing Assessment Centres Part 1 – Considering the ‘Big Picture’ Stuff pentru a vedea avantajele si dezavantajele celor doua tipuri de pachete de exercitii si a intelege si mai bine motivele pentru care un centru de evaluare este util doar daca este consecinta unui proces bine pus la punct de elaborare, adaptare si implementare.
Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
DetaliiRaluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]
DetaliiPe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]
DetaliiZona micilor întreprinzători din România este, în mod tradițional, una extrem de dinamică, zeci de mii de SRL-uri fiind înființate în fiecare an. De la începutul anului și până în prezent peste 56.000 de SRL-uri noi au fost înregistrate, potrivit datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în timp ce procentul firmelor nou […]
Detalii