Secțiune susținută de

Idei pentru un Centru de Evaluare eficient

Portal HR \ HR Pedia \ Idei pentru un Centru de Evaluare eficient

Sunt proiecte de recrutare pentru care efortul de a evalua mai bine justifica investitia de timp si resurse in dezvoltarea si derularea unui Centru de Evaluare si Dezvoltare. Este vorba de joburile de nisa sau specializate, de pozitile de management, dar si de pozitii de entry-level, atunci cand surprinderea potentialului si talentului nu poate fi facuta cu acuratete doar prin intermediul unui interviu.

Pentru a fi cu adevarat util, Centrul de Evaluare si Dezvoltare trebuie sa aiba in vedere cateva criterii esentiale de adaptare pe de o parte la cerintele organizatiei si, pe de alta, la tipologia candidatului care este de asteptat sa participe. Cu alte cuvinte, o structura de exercitii si o grila de evaluare puse la punct pentru un post de manager senior sunt irelevante pentru o pozitie de entry level, chiar daca este vorba de aceeasi zona functionala (marketing, vanzari, HR etc). Lipsa de adaptare a instrumentelor si tehnicilor de evaluare poate avea cateva consecinte grave, cum ar fi: irelevanta rezultatelor (nivele prea mici sau prea mari pe competentele evaluate), demotivarea si frustrarea participantilor etc.

Articolul pe care vi-l recomandam azi analizeaza cateva astfel de criterii clare pe care trebuie sa le aveti in vedere, asadar, cand trebuie sa folositi aceasta metoda complexa de evaluare, si anume:

1. Cate persoane trebuie sa evaluez si cat de des (in functie de structura grupurilor, de numarul de participanti si de frecventa sesiunilor de evaluare se pot lua decizii inspirate privind tipurile de exercitii si grilele de evaluare).

2. Ce mesaje vreau sa transmit? (scenariile pe care se bazeaza exercitiile trebuie sa aiba in vedere o varietate de subiecte si experiente cat se poate de apropiate de realitatea departamentului/organizatiei in care urmeaza sa lucreze proaspetii angajati).

3. Care este termenul limita si bugetul? (cu cat complexitatea exercitiilor si numarul lor este mai mare, cu atat este nevoie de evaluatori cu mai multa experienta, fapt care poate duce la cresterea bugetului)

4. Am nevoie de exercitii elaborate de la zero sau pot folosi si un pachet standard? (decizia in acest caz depinde foarte mult de specificitatea dimensiunilor evaluate, de mediul organizational, de constrangerile de buget etc.)

Citeste tot articolul Designing Assessment Centres Part 1 – Considering the ‘Big Picture’ Stuff pentru a vedea avantajele si dezavantajele celor doua tipuri de pachete de exercitii si a intelege si mai bine motivele pentru care un centru de evaluare este util doar daca este consecinta unui proces bine pus la punct de elaborare, adaptare si implementare.

Data articol: mai 10, 2011

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam