În România nu există date statistice precise referitoare la reconversia profesională, însă există soluții
Reconversia profesională reprezintă procesul de schimbare a domeniului de activitate, a meseriei sau a carierei, prin învățarea de noi competențe și abilități care să permită unei persoane să se adapteze la cerințele pieței muncii și să-și găsească un loc de muncă mai bun sau să-și dezvolte o carieră mai bună.
În România, situația reconversiei profesionale este destul de dificilă, deoarece există o lipsă de investiții în educație și formare profesională precum și o incompatibilitate între cererea și oferta de locuri de muncă. În plus, pandemia COVID-19 a dus la o creștere semnificativă a șomajului și la o scădere a oportunităților de angajare, ceea ce a amplificat nevoia de reconversie profesională. Din păcate, nu există date statistice precise referitoare la reconversia profesională în România, deoarece nu există o monitorizare sistematică a acestei activități la nivel național.
Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cu referire la luna martie 2023, rata șomajului la nivel național este de 4,8%, în scădere față de luna precedentă și de la începutul anului, iar numărul total de șomeri înregistrați la ANOFM este de aproximativ 293.000 persoane, în scădere față de luna precedentă și de la începutul anului.
În țara noastră, ponderea persoanelor cu educație redusă și cu abilități și competențe limitate este mai mare decât media europeană, ceea ce sugerează că există o nevoie crescută de reconversie profesională. Pentru a rezolva această problemă, este necesară o abordare integrată și susținută la nivel național.
Totuși, de 3 ani, echipa unui proiect îndrăzneț care luptă cu o piață care, paradoxal, cere experiență ca să începi o nouă meserie, a adus o soluție. Proiectul se numește Restart Camp și oferă oportunitatea reconversiei profesionale pentru români din țară și din afară, contribuind semnificativ la a aduce mai multe șanse de angajare acestor candidați care sunt omiși de către angajatori de cele mai multe ori. Proiectul este unulsocial, autofinanțat, iar pentru el lucrează ca voluntari zeci de profesioniști cu experiență și expertiză înaltă, care sunt alături și mentorează timp de 6 luni pe fiecare dintre înscrișii care își doresc o nouă carieră. De asemenea, pune la dispoziție și webinarii (cursuri) gratuite în mai multe domenii pentru ca cei care au nevoie să învețe noțiunile de bază pentru noul job și să afle cum pot să îl obțină.
Programul pregătește persoanele înscrise pentru o paletă de 25 de joburi pentru care pot aplica la finalizarea celor 6 luni de practică în 5 domenii ample – Marketing, Social Media, HR (Recrutare & Selecție), Design Grafic (UX & UI) și Editare și montaj video (găsiți la finalul acestui mesaj lista celor 25 de joburi). De asemenea, oferă consultanță pentru orientarea în carieră celor care au nevoie. Iar rezultatele sunt mai mult decât îmbucurătoare: 1 din 3 înscriși reușesc să își găsească un job chiar înainte de absolvirea programului.
Pentru a-și mări șansele de angajare, persoanele înscrise în program primesc 2 zile de training intensiv introductiv în domeniu, sesiuni cu adevărat interactive (cu teme pentru acasă, analize de studii de caz și dezbateri live cu trainerul), 6 luni de practică asistată în task-uri reale, nesimulate, astfel încât să își poată crea un portofoliu real pe care să îl adauge în CV și mentori cu experiență la dispoziția lor timp de 5 zile pe săptămână, pe tot parcursul programului. În plus, înscrișii pot avea acces săptămânal la mini cursuri pe domeniul lor, dar și la altele din alte specializări, dacă își doresc.
Fenomenul reconversiei profesionale este esențial pentru adaptarea la cerințele pieței muncii și pentru dezvoltarea economică. Astfel că este important ca toate părțile interesate să colaboreze pentru a dezvolta soluții sustenabile, pentru a sprijini oamenii în procesul de schimbare a carierei, precum programul Restart Camp.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam