Inspector sau administrator resurse umane?
Livieana ne-a intrebat:
Care e ierarhizarea intre inspector si administrator de resurse umane si de ce probleme se ocupa fiecare ?
Noi ii raspundem:
Din cate stim noi, diferenta dintre pozitia de inspector de resurse umane si administrator resurse umane este data pe de o parte de pozitionarea superioara a acestuia din urma si de responsabilitatile de administrare a aspectelor financiare ale contractelor de munca.
Astfel, in vreme ce principalele activitati ale unui inspector de resurse umane se refera la tot ceea ce presupune intocmirea, inregistrarea, actualizarea si arhivarea documentelor oficiale ale angajarii (contract de munca, adeverinte etc.), administratorul de resurse umane se ocupa esential de statul de plata (si de activitatile conexe), precum si de coordonarea aspectelor legate de documentele de angajare (dar nu numai).
Cu siguranta insa ca lucrurile pot fi diferite de la o organizatie la alta. In practica, deci, pozitia de administrator de resurse umane este superioara celei de inspector de resurse umane, administratorul coordonand in anumite situatii activitatea unuia sau mai multor inspectori de resurse umane (in functie de marimea companiei si de volumul de munca implicat de mentinerea la zi a tuturor documentelor oficiale ale angajatilor).
Printre responsabilitatile asociate cel mai des cu pozitia de inspector resurse umane se numara:
– intocmirea documentelor necesare angajarii (contracte, fise personale, fise medicale, documente somaj daca este cazul, etc);
– intocmirea documentelor necesare desfacerii contractului de munca (cereri, dispozitii, fise de lichidare etc.);
– inregistrarea contractelor de munca sau a documentelor doveditoare desfacerii acestora;
– inregistrarea datelor actualizate in carnetele de munca, modificarea aspectelor renegociate;
– gestionarea si arhivarea dosarelor de personal etc.
Pentru administratorul de resurse umane, responsabilitatile se impart de cele mai multe ori in 3 zone mari:
– administrarea statului de salarii;
– gestionarea fluxului de documente cerute prin lege;
– gestionarea relatiei/comunicarii cu angajatii pe probleme specifice.
Sunt organizatii pentru care pozitia denumita prin titulatura de Administrator Resurse Umane este sinonima cu cea de Director/Responsabil Resurse Umane din alte organizatii. Astfel, responsabilitatile pot ajunge sa fie chiar mult mai generoase, in sensul includerii si activitatilor de gestionare a managementului performantei sau a celor de training si dezvoltare.
Pentru mai multe detalii, poti gasi aici un exemplu de fisa de post de Inspector resurse umane, iar aici un exemplu de anunt pentru o pozitie de Administrator de Resurse Umane.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam