Hot Now

Interviul nu e un examen pentru candidați

12 05 2017, Career Advisor , 2 comentarii, 3.250 afisari

Nu credem în eficiența interviurilor care pun candidații în cele mai ciudate situații posibile ca să le testeze spontaneitatea și rezistența la stres sau frustrare. Chiar dacă jobul pentru recrutăm include și situații neprevăzute, e puțin probabil să evaluăm corect când derulăm un interogatoriu nestructurat, aleatoriu și complet imprevizibil.

Cele mai bune discuții, chiar și cele dintre un recrutor și un candidat, sunt cele care se derulează de pe poziții egale. Asta presupune că profesioniștii care candidează pentru poziția vacantă sau pe care i-am contactat direct au înțeles scopul interviului, temele care vor fi abordate și durata discuției. Abia după ce ne-am asigurat, eventual într-o discuție telefonică/interviu telefonic, că am stabilit împreună aceste aspecte, putem pretinde că facem o evaluare corectă și realistă a gradului de potrivire a candidatului cu cerințele postului.

Articolul de pe ERE pe care vi-l recomandăm  azi vorbește despre ceea ce putem face, înainte dar și în timpul interviului, pentru a evita transformarea evaluării într-un examen și pentru a obține informații de calitate, cu adevărat utile pentru decizia de recrutare.

Așadar:

  • Evitați discuțiile robotizate. Chiar dacă trebuie să intervievați (telefonic sau față în față) un număr mare de candidați, nu uitați că pentru cel cu care stați de vorbă aceasta este cea mai bună ocazie să vă ofere informații esențiale despre experiență anterioară, motivație și valori.
  • Nu puneți întrebări capcană care nu au nicio legătură cu conținutul jobului. Ele au șanse mari să frustreze candidatul și, în economia procesului de recrutare, sunt adesea inutile.
  • Nu uitați de încărcătura emoțională firească. Nu săriți peste părțile introductive ale discuției și oferiți-i candidatului suficient timp și suficiente informații pentru a răspunde la întrebările comportamentale relevante;
  • Explicați care sunt etapele procesului de evaluare și stabiliți clar la ce trebuie să se aștepte un candidat în timpul și după finalizarea interviului;
  • Oferiți-i candidatului ocazia să pună întrebări. Dacă nu cunoașteți răspunsul la vreuna din ele, asigurați-vă că reveniți, la un moment ulterior, cu informația solicitată.

Pentru mai multe sugestii despre cum ne putem asigura că nu transformăm interviul într-un examen, citiți tot articolul An Interview Is Not a Test — Prep Candidates for Success.

Save

Comentarii (2)
  1. Silvia spune:

    Am avut recent un interviu la o firma de distributie produse si aparatura pentru saloanele de cosmetica. A durat fix 10 minute:
    1 – prima intrebare: de ce vreau sa plec de la actualul job?
    2 – a doua intrebare: ce intrebari am? Fireste ca am pus intrebari, studiasem si site-ul firmei respective, insa recrutorul (angajtul HR al firmei) raspundea la fel ca pe site. La un moment dat, am intrebat despre echipa cu care as fi lucrat: raspunsul: Nu sunt tinere, sunt asa, ca dumneavoastra (am peste 50 de ani, eu), daca va este teama de asta. Am fost tentata sa explic faptul ca pe mine nu ma interesa virsta, ci prezentarea echipei din punct de vedre profesional.
    3 – a urmat: Alta intrebare aveti? Eu: cum ar decurge o zi de lucru in departamentul in care as lucra? Raspuns: Nu as sti sa va raspund, poate ca veti primi raspuns la al doilea interviu, daca veti fi selectata, cu viitorul dumneavoastra sef.
    4 a urmat apoi salariul. Fireste ca am avansat o suma, plus tichete de masa. Raspuns: firma nu ofera tichete de masa, dar ofera reduceri de 25% la produsele cosmetice proprii, asa ca aveti avantajul sa cumparati un sampon de 1 litru, bun pentru toata familia, la un pret de …….lei, iar daca luati in calcul ca pretul produsului la raft este de 275 lei, vedeti ce reduceri mari aveti. Ca sa nu mai lungesc, imi venea sa raspund ca familia mea si cumine nu mincam sampon si alte creme cosmetice.
    Recrutorul nu a pomenit nimic despre experienta mea – si am destula, despre abilitatile mele, depre orice altceva in legatura cu mine, candidatul. Candidam pentru un post pentru care am calificare necesara, plus autorizatii din partea unor institutii ca sa lucrez in domeniul respectiv.
    Frumos a fost cind am pus si intrebari strict profesionale, legate de domeniul postului, iar recrutorul imi dadea acelasi raspun: nu stiu ce sa va spun, nu e specializarea mea.
    Am primir feedback pe email, mi s-a spus ca firma a ales sa lucreze cu alt candidat, dar sa-i tin si pe dumnealor la curent cu evolutia mea profesionala.
    M-am intrebat citeva zile care dintre noi era mai nepriceput.

    • Portal HR spune:

      Situația descrisă este, din păcate, foarte frecventă. Credem că întrebarea are un răspuns evident… 🙂

Adauga comentariu

Cele mai noi

39,4% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor, în timp ce 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea și mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere. Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o […]

Detalii

Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]

Detalii

Raluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]

Detalii

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter