Interviul este cea mai cunoscuta si cea mai utilizata metoda de evaluare utilizata pe scara larga in procesele de recrutare. Iata cateva din avantajele si dezavantajele interviului ca metoda de evaluare:
AVANTAJE
DEZAVANTAJE
In functie de diferite criterii, interviul ca metoda de evaluare poate fi incadrat astfel:
Este de retinut ca aceste categorii nu se exclud.
Exemplu:
Putem avea un interviu panel structurat sau un interviu telefonic nestructurat.
Cercetarile au aratat ca rezultatele evaluarii prin intermediul interviului sunt cu atat mai eficiente cu cat se foloseste o metoda structurata, intrebarile vizand comportamente observabile si rezultate concrete.
Practic, ceea ce vedem in viata de zi cu zi in interactiunea cu ceilalti sunt comportamente. La randul nostru ne comportam intr-un anumit fel reactionand la stimuli diferiti.
E foarte putin probabil ca in cazul unui interviu sa putem descoperi motivele reale ale unor comportamente. Este insa mult mai usor sa incercam sa identificam modele de comportamente, analizand reactiile candidatului in anumite situatii (fie ca este vorba de situatii limita sau de munca de zi cu zi). Evident, nu vom putea niciodata analiza suficient de multe situatii pentru a prezice cu o exactitate de 100% cum se va comporta candidatul respectiv odata angajat, dar sansele sa ne apropiem de realitate sunt mai mari observand si analizand comportamente decat comentand idei abstracte sau inregistrand afirmatii goale de continut de genul: “sunt un foarte bun membru in echipa”.
Sunt cazuri in care companiile (de cele mai multe ori managerii directi) doresc sa expuna candidatii la interviuri de tip stres pentru a analiza in mod direct reactiile spontane si a evalua comportamentele. Specialistii au stabilit insa ca interviurile de tip stres sunt departe de a dea rezultatele asteptate. Sursele de stres variaza considerabil de la persoana la persoana, iar reactiile la agresivitate verbala, intreruperi lipsite de bun simt sau intrebari nepermise nu ilustreaza in mod concludent rezistenta candidatului evaluat la contexte similare in cadrul unui job. Motivele sunt variate, dar cel mai la indemana este legat de ceea ce se afla in joc in cadrul unui interviu in comparatie cu ce este in joc atunci cand un angajat are de a face cu un client agresiv si violent.
Cu cat complexitatea pozitiei pentru care se face recrutarea este mai mare, cu cat numarul interviurilor prin care trece un candidat este de asteptat sa creasca. De la un interviu cu un reprezentant al departamentului de HR se poate trece apoi mai departe la un interviu cu managerul direct, apoi cu managerul de divizie, cu echipa etc. Este de retinut insa ca exista un optim si in aceste etape de intervievare pentru a nu plictisi inutil si a nu risipi resurse importante (atat din partea organizatiei, cat si din partea candidatului).
Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
DetaliiRaluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]
DetaliiPe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]
DetaliiZona micilor întreprinzători din România este, în mod tradițional, una extrem de dinamică, zeci de mii de SRL-uri fiind înființate în fiecare an. De la începutul anului și până în prezent peste 56.000 de SRL-uri noi au fost înregistrate, potrivit datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în timp ce procentul firmelor nou […]
Detalii