Întrebările candidatului la un interviu
Într-un interviu, angajatorul întreabă și candidatul răspunde. La asta ne ducem cu gândul atunci când ne imaginăm acest proces, nu-i așa?
Cu toate astea, în orice interviu care se respectă, candidatul trebuie să primească ocazia de a pune întrebări angajatorului. Așa e cinstit.
Întrebările pe care un candidat le pune într-un interviu mi se par la fel de importante ca și răspunsurile pe care le dă întrebărilor care îi sunt puse. Din aceste întrebări îți poți da seama cât de mult s-a informat, care îi sunt preocupările și motivatorii, cât de analitic este ș.a.m.d.
Una este să ai în față un candidat al cărui singură întrebare se referă la cuantumul salarial sau pachetul de beneficii, alta să ai parte de cereri de clarificare despre cum au loc procesele din cadrul organizației sau despre principiile acesteia.
Un candidat care nu are nicio întrebare nu mă face să mă simt confortabil, dimpotrivă. Este important pentru un angajator să știe că un candidat cântărește cu grijă decizia de a i se alătura, că se preocupă de gradul de compatibilitate cu cultura organizațională și cu poziția pentru care candidează.
Un proces de selectare este bidirecțional: atât angajatorul cât și angajatul se “verifică” reciproc. Dacă această verificare este corectă, relația dintre cei doi are mult mai multe șanse să fie un succes. Angajatorii au nevoie de buni profesionisti care, în același timp, să se potrivească cât mai bine cu organizația. Nivelul acestei potriviri este explorat și prin întrebările pe care candidatul le adresează potentialului angajator în timpul interviului.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam