Exista teorii care sustin ideea conform careia invatam mai bine atunci cand nu stim ca invatam sau nu suntem fortati sa o facem. Invatarea informala este ceea ce ni se intampla atunci cand (aparent) suntem preocupati de altceva, fie ca este vorba de citirea unor texte sau de efectuarea unor activitati cu care suntem mai mult sau mai putin familiarizati etc.
Impactul social media asupra invatarii nu este nici el de ignorat si asta pentru ca din ce in ce mai mult platformele de socializare online se dovedesc a fi un mediu propice invatarii informale, fara constrangeri si cu un grad mare de volatilitate atunci cand se pune problema masurarii impactului efectiv. (Atentie insa! Invatarea prin social media nu este acelasi lucru cu invatarea sociala.)
In acest context, se pune firesc problema ce viitor mai au proiectele si procesele de training din organizatii, ce rost mai are investitia de resurse in astfel de initiative?
Ca si in alte situatii in care este vorba de oameni, lucrurile nu sunt niciodata doar albe sau negre. Da, dobandim mai usor anumite cunostinte si abilitati prin invatarea informala, dar organizatiile au in continuare nevoie si de o formalizare a acestui proces, cel putin din aceste motive:
1. Transmiterea consistenta si consecventa a unui anumit tip de continut catre toti angajatii.
2. Monitorizarea clara a tipului de training urmat de catre fiecare angajat (si, ca atare, setarea orizontului de asteptari in zona de dezvoltare si rezultate)
3. Atingerea clara a obiectivelor de invatare dorite.
4. Calitatea evidenta a procesului de invatare de care beneficiaza angajatii.
5. Accesul la materiale profesionale de suport pentru invatare.
6. Obtinerea unor certificari/calificari esentiale pentru evolutia in cariera.
Pentru mai multe idei despre invatare (formala sau informala), citeste seria de articole extrase din cartea The New Learning Architect.
Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]
DetaliiCustomer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]
Detalii91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]
DetaliiIndependenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]
Detalii