Secțiune susținută de

Job crafting sau cum să iubești jobul pe care îl ai

Portal HR \ Opinia consultantului \ Job crafting sau cum să iubești jobul pe care îl ai

Cine nu și-ar dori să facă în fiecare zi doar lucrurile care îi fac plăcere și care îi aduc cel mai mult sens și cel mai mare nivel de satisfacție în viață (profesională și personală)? Răspunsul este evident, dar realitatea ne demonstrează de multe ori că, din păcate poveștile de succes ale celor care și-au atins idealul de a face din pasiune un job nu funcționează întotdeauna sau în toate contextele.

Oricât de inspiraționale ar fi traseele celor care și-au renegat cariera și au ajuns acolo unde visau, sunt situații în care e nevoie de o abordare cât se poate de realistă și de înțelegerea faptului că, deși jobul pe care îl avem la un moment dat nu este neapărat jobul ideal, unul din marile avantaje ale sale este faptul că ne aduce banii necesari unui trai decent. Și pentru că visele sunt mai frumoase cu stomacul plin și cu un acoperiș deasupra capului, e bine să știm să ne temperăm idealismele și să facem schimbările majore doar atunci când ele sunt cu adevărat fezabile.

Până atunci, schimbările mici, zilnice, pe care le putem controla în contextul activității profesionale pe care o desfășurăm, sunt soluția cea mai bună, după cum explică și un concept vechi de vreo 15 ani al psihologiei organizaționale dezvoltat pe larg de psihologii Amy Wrzesniewski și Jane E. Dutton. Este vorba de job crafting.

Mai precis, există trei modalități prin care putem transforma jobul pe care îl avem în cel pe care ni-l dorim. Putem alege una din ele sau o combinație pentru a crește nivelul de motivație cu care mergem la birou în fiecare zi și, evident, satisfacția care vine la finalul unui lucru bine făcut.

Ce putem face?

Să regândim ceea ce avem de făcut la locul de muncă

Deși nu funcționează pentru orice tip de job, sunt multe joburi de birou care ne permit să regândim sarcinile pe care le avem, să ne asumăm altele care depășesc fișa postului și să explicăm superiorilor de ce trebuie să renunțăm la unele din cele actuale. Evident, pentru a putea face acest lucru, trebuie să fim deja în poziția în care ne-am câștigat încrederea și respectul celor din jur.

Să regândim relațiile pe care le avem cu cei cu care lucrăm

Nivelul de satisfacție la locul de muncă este legat în mod direct de calitatea relațiilor pe care le avem cu membrii echipei în care lucrăm. Soluția cea mai la îndemână este să ne concentrăm energiile în a petrece mai mult timp alături de colegii cu care ne face plăcere să interacționăm. La fel de important este să ne propunem să înțelegem mai bine rolul altor echipe în activitatea organizației și să cultivăm relații echilibrate cu profesioniști din mai multe zone funcționale.

Să regândim modul în care ne raportăm la muncă

Poveștile pe care ni le spunem singuri sunt cele care ne ridică sau ne coboară. Dacă noi trăim cu senzația că ceea ce facem nu are valoare, ne-am pregătit deja contextul pentru eșec. Zona aceasta, de „cognitive crafting” este cea asupra căreia putem lucra cel mai mult și pe care o putem controla printr-o poziționare diferită vizavi de sensul și utilitatea acțiunilor noastre zilnice.

Aflați mai multe despre conceptul de job crafting citind tot articolul If You Can’t Have the Job You Love, Love the Job You Have.

Data articol: aprilie 20, 2016

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam