Nu e prima data cand discutam despre utilitatea reala a fiselor de post in procesele de recrutare, dar articolul recent al lui Lou Adler de pe ERE.net este cu atat mai convingator pentru ca listeaza principalele motive pentru care ele fac mai mult rau decat bine in recrutare intr-o maniera cat se poate de directa si de solid argumentata.
Cateva din motivele mentionate sunt cu atat mai evidente si relevante si pentru piata locala de recrutare. Iata-le:
1. Desi se numesc „fise de post”, ele nu descriu postul, ci persoana care le ocupa (altfel ce relevanta au competentele, abilitatile, cunostintele etc?). In plus, enumerarile de competenta, ani de experienta etc sunt arareori bazate pe profilele oamenilor care au avut succes in pozitiile respective. De cele mai multe ori ele sunt amestecuri de impresii/ dorinte ale managerului/ HR-ului si locuri comune (de genul: spirit de echipa, creativitate etc) care nu ofera informatii cu adevarat utile intr-o evaluare.
2. Sunt inutile. Daca exista persoane care pot face activitatile din lista de responsabilitati fara sa aiba toate competentele si studiile aparent obligatorii, atunci care mai este utilitatea lor? Din pacate, folosite cu strictete intr-un proces de recrutare ca filtru de selectie, ele nu fac decat sa „rateze” selectarea acelor profile care ar putea face munca, dar care aparent nu sunt „competente” pentru postul respectiv.
3. Rateaza candidati valorosi daca sunt folosite pe post de anunt de recrutare (si, din pacate, de multe ori sunt folosite asa). Candidatii buni, care ar putea fi performerii de care are organizatia nevoie, s-ar putea sa nu isi trimita aplicatia daca nu indeplinesc cerintele cantitative ale fiselor de post traditionale.
4. Nu pot prezice performanta pentru ca o suma de competente si/ sau experiente vorbeste in cel mai bun caz doar despre posibilitatea teoretica de a performa, nu si despre realitatea rezultatelor.
5. Sunt prieteni falsi pentru ca nu ofera o imagine reala a ceea ce persoana care va ocupa postul va trebui sa realizeze si ce presupune asta in termeni reali. Iar de aici pot aparea frustrari si demotivari ale celui proaspat angajat.
Cititi tot articolul lui Lou Adler de pe ERE, A Zillion More Reasons to Abolish Job Descriptions, pentru a vedea si mai multe motive pentru care fisele de post nu-si au locul in proiectele de recrutare, cel putin nu in forma in care exista ele in clipa de fata.
Şapte companii de renume din România au intrat în finala competiţiei Top WellBeing Employer, ce premiază implicarea acestora pentru a oferi o stare de bine a angajaților și a comunității în care activează. Arctic SA, BCR, KPMG, Majorel Romania, mindit.io, Phillip Morris Romania și Provident Financial Romania au trecut de semifinala primei ediții a acestei […]
DetaliiRaluca Burghelea este noul Country Managing Director al Accenture România. Raluca și-a început cariera la Accenture în anul 2007, iar în prezent este Managing Director al Accenture Operations în România, rol pe care îl va păstra. În calitate de Operations Lead, ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea activității locale din România în 6 […]
DetaliiPe 30 septembrie și 1 octombrie, la Sala Palatului din București, va avea loc IUF – The International University Fair, cel mai important eveniment educațional din Sud-Estul Europei. Reprezentanții universităților din 12 țări vor prezenta elevilor de liceu și studenților programele de licență, masterat și facilitățile la care pot avea acces (burse, surse de finanţare, […]
DetaliiZona micilor întreprinzători din România este, în mod tradițional, una extrem de dinamică, zeci de mii de SRL-uri fiind înființate în fiecare an. De la începutul anului și până în prezent peste 56.000 de SRL-uri noi au fost înregistrate, potrivit datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în timp ce procentul firmelor nou […]
Detalii