Lectia Baronului Munchhausen despre performanta
Va mai aduceti aminte din copilarie povestea in care Baronul Munchhausen se ridica singur de par si se salva astfel de la inec? Transpusa la nivelul performantei individuale in organizatii sau, mai degraba, al situatiilor in care aceasta se lasa asteptata, ea ar putea constitui o lectie interesanta a carei nota de hilaritate nu face decat sa ii mareasca impactul.
Cum ar fi ca in situatiile in care alternativele par sa se inchida in fundaturi sau in care obiectivele par prea dificile si contextul economic inecator de complicat, sa ne recunoastem cu sinceritate esecul si prin asta sa incepem ridicarea… in sus, evident?
Strategia poate fi folosita in egala masura si de catre manageri in situatiile in care rezultatele de performanta proprii (sau ale celor din echipa) lasa de dorit, sau de catre oricine angrenat intr-un efort lucrativ. Pentru a anticipa eventualele carente de performanta, managerul are la indemana si alternativa de a dezvolta in cei pe care ii coordoneaza o atitudine similara cu a Baronului care, in fara de impactul bun pe care il are asupra stimei de sine a celui care deprinde aceasta tehnica, poate atrage si o scurtare a timpului de rezolvare a problemelor.
Diferenta fata de povestea sugubatului Baron Munchhausen sta in etapele ce trebuie parcurse odata constientizat esecul. „Ridicarea de par” este un act auto-impus, dar se realizeaza doar cu ajutorul celor din jur.
Articolul de pe Harvard Business Review care ne-a facut sa ne gandim la aceasta abordare a esecurilor de performanta recomanda trei trepte de urcat in acest proces de „restructurare” a abordarilor perdante:
1. Constientizarea situatiei si cererea ajutorului.
2. Intelegerea cauzei reale (a se citi profunde).
3. Asumarea efortului de schimbare.
Chiar daca intuitiv tehnicile de mai sus par mai realiste decat ridicarea de par si salvarea de la inec, in practica lucrurile sunt departe de a fi simple.
Citeste tot articolul 3 Steps To Turning Around Your Performance pentru a intelege ce implica fiecare pas si incearca aceasta abordare in urmatoarea criza de performanta… a ta sau a celorlalti.
Newsletter-ul Portal HR
100% fără spam