Secțiune susținută de

Lecții de HR din moartea lui Nicolaescu

Portal HR \ Opinia consultantului \ Lecții de HR din moartea lui Nicolaescu

Moartea lui Sergiu Nicolaescu a stârnit în presa locală valuri de opinii şi controverse. Prea puţini sunt cei care i-au văzut identităţile profesionale şi personale în ansamblul lor. Majoritatea s-au împotmolit în defectele regizorului-actor, în lipsa de viziune a acestuia, în servilismul faţă de comunişti, în stilul lui de lucru.

Respectând proporţiile, cred că acelaşi tratament ne paşte şi pe noi, lideri sau aspiranţi. Cu fiecare decizie pe care o luăm în grupul/echipa/comunitatea de care aparţinem ne expunem unor evaluări subiective greu de controlat. În judecata postumă făcută de către ziarişti lui Sergiu Nicolaescu am identificat 7 puncte. Vi le supun atenţiei sperând că vor rezona cu experienţele voastre în mediul organizaţional şi nu numai.

1)    Dacă vrei să fii relevant trebuie să te reinventezi constant. La timpuri noi unelte noi, nevoi noi, perspective noi.

2)    Toate îşi au vremea lor: exitul trebuie făcut la timp.

3)    Cultul personalităţii ascunde o capcană mortală şi nu produce mai multă apreciere sau adulaţie. Mai mult, alterează percepţia asupra talentului cuiva sau sporeşte ridicolul în cazul în care talentul nu e aşa evident.

4)    Oricât de respectat eşti, pasiunile şi preferinţele tale nu sunt neapărat şi ale altora. Decuplează-te de profesie, distanţează-te de defectele profesionale şi adaptează-te contextului. Nu orice situaţie e un câmp de bătălie din filmele tale, nu orice lucru necesită un tratament milităresc, nu cauta ROI în piatră seacă, nu fi psihanalist la tot pasul.

5)    Nu fi un manager dictator. Respectă valoarea persoanelor din subordinea ta, din echipa ta, din familia ta. Creditează-i şi pe ceilalţi, nu eşti tu singurul capabil să facă toată treaba. Munca se face divizat: nu poţi fi şi regizor, şi sufleur, şi cameraman, şi cascador, să faci şi montajul şi să compui coloana sonoră.

6)    Nu umili pe nimeni, mai ales pe eroii sau talentele cu care lucrezi. Poate ei nu-ţi vor zice/face nimic dar în mediul de lucru vei fi discreditat şi statutul de lider îţi va fi iremediabil mutilat.

7)    Acceptă competiţia. E stimulent de creştere.

Data articol: ianuarie 15, 2013

Sunt Cristi Ariton, licenţiat în sociologie, pasionat de HR, social media şi …pantofi. Recunosc sociologiei influenţa asupra manierei de a analiza şi scrie, iar ca om în ansamblu sunt reformat constant de simplitatea creştinismului. Inspiraţia şi curajul de a scrie îmi vin de la oameni, cărţi şi situaţii cotidiene.

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam