Secțiune susținută de

Locus of control

Portal HR \ Opinia consultantului \ Locus of control

După ce sperăm că v-am convins să nu trișați, ne-am gândit că acum, cât e proaspătă această idee :-), vă putem recomanda un test de auto-cunoaștere despre modul în care ne poziționăm vizavi de ceea ce ni se întâmplă și ceea ce am dori să ni se întâmple.

Testul Locus of control de pe Mindtools pornește de la ideea că există în general două abordări atunci când vorbim despre succes. Astfel, putem să considerăm că succesul sau eșecul sunt consecința unor aspecte pe care le putem controla… sau, din contră, că ele nu depind de noi. Deși această afirmație este în sine simplistă, consecințele celor două moduri sunt semnificative pentru modul în care acționăm în viața personală sau profesională.

Julian Rotter a fost cel care, în anii 60, a studiat modul în care comportamentele și atitudinile oamenilor determină ceea ce li se întâmplă în viață și a definit această poziționare cu ajutorul sintagmei „locus of control„. Mai precis, acest locus of control descrie măsura în care o persoană consideră că ceea ce i se întâmplă este o consecință a propriilor decizii/alegeri și fapte sau, din contră, efectul unor forțe sau al unui context asupra căruia nu are nicio influență.

Persoanele care consideră că „norocul și-l mai face și omul cu mâna lui” au un locus of control poziționat în interior (pentru că din tine, prin munca și efortul tău, poți controla ceea ce ți se întâmplă), în vreme ce aceia care cred foarte mult în șansă, noroc, destin etc. mută acest locus of control în exterior și își justifică eșecurile dând vina pe evenimente pe care aparent nu le pot controla.

Evident, lucrurile nu sunt niciodată doar albe sau negre. Fiecare dintre noi se poziționează pe această axa într-un anumit punct și, credem noi, această poziționare este semnificativ determinată de educație și mentalitate, printre altele.

Ca să aflați unde sunteți și cât de mult credeți că succesul depinde de voi sau de forțe exterioare, completați testul având grijă ca pentru fiecare pereche de 2 afirmații să o alegeți pe cea care considerați că descrie cel mai bine ceea ce credeți și modul în care acționați. Evident, dacă vreți un rezultat corect, nu trișați. 🙂

La finalul testului veți afla mai multe informații și despre beneficiile unui locus of control intern versus dezavantajele unuia extern. Nu uitați, deci, să parcurgeți tot articolul Locus of Control – Are You in Charge of Your Destiny?.

Data articol: noiembrie 20, 2013

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam