Secțiune susținută de

Lumina artificială influențează negativ productivitatea angajaților

Portal HR \ Actual \ Lumina artificială influențează negativ productivitatea angajaților

Aceasta este concluzia unui studiu care își propune să demonstreze existența unei legături între expunerea la lumina soarelui care trece prin ferestrele birourilor și calitatea activităților derulate de angajați pe parcursul zilei de muncă. Cu alte cuvinte, dacă vi se pare că nu mai aveți randament la birou, poate că soluția cea mai la îndemână pentru creșterea productivității ar putea fi… un geam și nicidecum mai multă motivație financiară. 🙂

Din punct de vedere științific, lucrurile sunt cât se poate de clare: organismul are nevoie de lumină naturală pentru a funcționa la parametri optimi. Se pare că în țările nordice, unde pe timpul iernii sunt doar câteva ore de lumină, afecțiunea denumită SAD (seasonal affective disorder) este mult mai frecventă decât în alte zone geografice. Efectele negative ale lipsei luminii naturale devin vizibile atât în plan personal cât și profesional.

Studiul pe care îl aminteam mai sus concluzionează că prezența luminii naturale de la locul de muncă influențează calitatea fizică a vieții și a somnului nocturn și are implicații asupra productivității angajatului. Prezentată la întâlnirea anuală Sleep 2013, cercetarea a inclus 49 de angajați care lucrau în tura de zi. Dintre aceștia, 27 lucrau într-un birou fără ferestre, deci cu lumină artificială, iar restul de 22 munceau în birouri cu ferestre. După ce au strâns informații privind calitatea vieții și a somnului de la toți participanții, cercetătorii au măsurat activitatea, somnul și expunerea la lumină a unui mic grup de participanți cu ajutorul actigrafiei. Ei au descoperit că cei care aveau ferestre în birouri au căpătat cu 173% mai multă expunere la lumină și au dormit cu 46 de minute mai mult în fiecare noapte decât cei fără ferestre la birou.

Am discutat despre aceste aspecte și cu Miruna Stănculescu, psiholog, ca să înțelegem rolul pe care lumina naturală îl are în reglarea multor procese critice pentru performanță, de exemplu, în procesele de refacere a dispoziției sau de energizare: „Un mediu de lucru care se bazează exclusiv pe lumină artificială, adică nu are ferestre, dezorientează temporal și are probabil efecte de alterare ale bioritmului natural (influențat de ritmul circadian perceput și cu ajutorul modificărilor în lumina naturală). În timp, lumina artificială afectează gradul de oboseală percepută, dispoziția și implicit calitatea somnului” menționează ea.

Nu e nicio surpriză pentru nimeni că un anumit grad de oboseală ne influențează productivitatea. Asta e ceva ce probabil am experimentat cu toții, mai ales în zilele când muncim peste program. Dar faptul că absența luminii naturale la birou ne poate afecta dispoziția și implicit performanțele e un aspect pe care un management strategic al performanțelor ar trebui să îl aibă în vedere, oricât de „neortodoxă” ar putea să pară ideea implementării unui mediu de lucru cu (mai multă) lumină naturală.

Voi ați văzut câtă lumină este azi afară? 🙂 Ați simțit vreodată că lumina artificială vă obosește și vă consumă din energie?

Data articol: octombrie 16, 2013

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam