Hot Now

Mai multe contracte individuale de muncă

17 10 2011, SPV Legal , 24 comentarii, 94.217 afisari

Cu siguranţă că actuala arhitectură economică dă bătaie de cap atât angajatorilor cât şi angajaţilor. Cu salariile reduse, pentru suplimentarea veniturilor, dacă apare oportunitatea, ne-am gândit că e bine ca angajaţii să ştie cum pot avea, legal, două sau mai multe joburi, toate cu contract individual de muncă.

Odată cu acest articol, inaugurăm şi seria de colaborări, pe subiecte ce ţin de legislaţie, cu SPV Legal, Societate civilă de avocaţi. Astfel, în fiecare zi de luni, partenerii SPV Legal vor propune o temă de discuţie aici, pe Portal HR, dar vor răspunde şi la întrebările voastre legate de subiecte de natură juridică în cursul săptămânii.

Tema zilei de azi este prezentată de avocat Ana Maria Hriţuc, partener SPV. Ea ne va vorbi despre cum putem avea, legal, mai multe locuri de muncă în acelaşi timp.

Începând cu 1 mai a.c., odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, au suferit modificări și dispozițiile referitoare la cumulul de funcții.

Astfel, potrivit noilor reglementări, o persoană are dreptul să încheie mai multe contracte individuale de muncă (CIM-uri) cu același angajator sau cu angajatori diferiți, beneficiind de câte un salariu corespunzător pentru fiecare dintre aceste contracte. Elementul de noutate adus de legiuitor este acela că a fost eliminată obligativitatea pentru salariatul care cumulează mai multe funcții de a declară fiecărui angajator locul unde exercită funcția pe care o consideră de bază.

Contractele individuale de muncă pot fi încheiate atât pe durată nedeterminată cât și determinată, cu timp normal sau parțial de muncă.

Nu se limitează numărul CIM-urilor încheiate de către cei care cumulează mai multe funcții dar trebuie să se țină cont atât de obligativitatea existenței timpului de odihnă într-o zi sau săptămâna de lucru precum și de faptul că salariatul trebuie să respecte obligația de fidelitate și de neconcurenţă, astfel încât să nu prejudicieze pe niciunul dintre angajatorii săi.  Salariatul, la angajatori diferiți, poate să exercite funcții, activități sau chiar profesii și meserii identice, similare dar și total diferite în funcție de pregătirea să profesională şi experienţă.

În situația în care salariatul încheie mai multe CIM-uri la același angajator, trebuie să respecte prevederea legală care limitează durată maximă a timpului de muncă la 48 ore/săptămâna, inclusiv orele suplimentare, în acest sens urmând ca al doilea CIM să se încheie pentru prestarea unei activități diferite față de cea din primul contract. Desigur, în situația încheierii de CIM-uri cu angajatori diferiți, această problemă nu există.

Prevederile de mai sus acoperă și situația desfășurării muncii la domiciliu, un astfel de salariat putând încheia, cu respectarea dispozițiilor speciale stipulate în actualul Cod al Muncii, două sau mai multe CIM-uri cu același angajator sau cu angajatori diferiți.

Comentarii (24)
 1. […] pe portalHR despre faptul că noul cod al muncii permite înregistrarea a două CIM-uri pentru acelaşi […]

 2. florina spune:

  Asta inseamna ca pot sa am doua contracte de munca cu durata de 8h fiecare la doi angajatori diferiti?

 3. vasile cristina spune:

  este prima data cand scriu pentru un raspuns si nu stiu daca este posibil sa mi-l trimiteti pe email.astept.
  eu am un contract de munca la un angajator cu 8 ore si mai am la alti doi angajatori diferiti cate un contract de 4 ore fiecare.
  este legal sau exista probleme si trebuie obligatoriu sa schimb durata de orelor de munca?
  va multumesc anticipat
  cristina vasile

 4. Petrila Sonia spune:

  Am o nelamurire, Sunt de meserie inginer, dar am pregatirea si profesez de 18 ani ca responsabil securitatea si sanatatea in munca(am cursuri postuniversitare).Codul Muncii imi ofera posibilitatea sa pot avea mai multe contracte de munca cu timp partial la diverse societati care au ca nr. de angajati mai putin de 49 lucratori. Din anul 2010, prin Hotararea nr.955 din 8.09.2010 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a
  prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.425/2006,
  aceasta posibilitate mi-a fost ingradita cu art. 20 al.2 care spune „Angajatorul va desemna lucrătorul numai din rândul lucrătorilor cu care are încheiat contract individual de muncă cu normă întreagă.”
  Intrebarea mea este, totusi care lege o respect, Codul Muncii sau aceasta Hotarare de guvern?

 5. Antonel Burcea spune:

  felicitari pt ce faceti aici ! va rog sa imi dati un sfat pentru urmatoarea speta : fiica mea , absolventa farmacie , lucreaza la o farmacie (particulara !) cu norma intreaga . Ar vrea sa se angajeze tot cu norma intreaga la un depozit farmaceutic (care nu poate functiona fara farmacist !) , unde practic nu va fi vorba de un program efectiv de 8 ore, si, in acelasi timp sa faca si REZIDENTIATUL . Am inteles ca si rezidentiatul este considerat ca CIM cu norma intreaga (la stat !). In situatia in care „nu stie unul de celalalt” , se poate face o asa „afacere” ? Si daca da, cum se vor opri, incasa, contributiile la asig sociale si pensie ? Care ar fi consecintele in cazul depistarii acestor contracte de catre ITM (sau alt organism !) ? Banuiesc ca atata timp cat STATUL IA SI NU DA….nu ar trebui sa fie vreun „pericol”. Nevoia de bani o obliga la asa ceva.
  Va multumim din suflet

 6. laura spune:

  daca lucrez la aceiasi firma in perioada diferita ex.1 luna in ianuarie cu per.determinata si apoi ma angajez in iulie tot per. det am acelasi nr, de contract de munca sau nr.diferit?

 7. Andreaa Vlad spune:

  Buna ziua,

  Va rog sa imi spuneti daca este posibila modificarea contractului de munca actual de 8 ore intr-unul cu timp partial de 2 ore si concomitent incheierea cu acelasi angajator a unui alt contract de 8 ore? Este o problema daca se depasesc astfel 48ore/sapt?
  Care este nr minim de zile de concediu de odihna in contractul de 2 ore?

 8. Tiberius spune:

  Va rog frumos daca ma puteti ajuta cu un raspuns.
  In cazul in care am 2 CIM ( unul cu 8 ore, unul cu 2 ore ) la angajatori din orase diferite. Intrebarea mea este : Este posibil ca angajatorul unde sunt cu 8 ore poate afla ca mai am un contract in alta parte, nu stiu cand depune declaratile sau nu mai stiu eu ce acte la final de luna ( sau apare pe Revisal ) si daca da, vreau sa stiu daca exista o posibilitate legala prin care sa pot impiedica acest lucru. ( eventual unde sunt angajat cu 2 ore sa nu depunde anumite acte..etc

  Va multumesc din suflet de ajutor,

  • SPV Legal spune:

   Recomandam informarea angajatorului unde aveti program complet de 8 ore despre cel de-al doilea contract cu timp partial. Cat timp veti respecta programul normal de lucru la primul angajator si nu sunteti in conflict cu interesele angajatorului unde aveti programul normal de 8 ore nu aveti de ce sa continuati sa va temeti. Pot exista probleme legate de respectarea obligatiei de loialitate daca de exemplu contractul cu timp partial il aveti incheiat cu un concurent al angajatorului sau cu o firma care va apartine si al carui salariat sunteti, aceasta firma concurand angajatorul (in acest ultim caz s-ar putea ajunge si probleme legate de concurenta neloiala).

 9. Mihai Balaceanu spune:

  buna ziua, sunt angajat ca regizor tehnic la teatru , dar joc si in spectacole , dar nu am 2 contracte , pentru ca juristul teatrului spune ca nu se poate sa imi faca si contract de colaborare pt aceeasi institutie, iar prin cumul de functii as primii acelas salariu din cauza ca nu se poate ridica plafon de salarii , as vrea sa va intreb daca pot avea si contract de colaborare pentru ca joc in spectacole ? si daca se poate face prin contract de colaborare pe drepturi de autor ? va multumesc!

 10. SPV Legal spune:

  Legile nu sunt facute pentru a prescrie ceea ce persoanele, fizice sau juridice, pot face in general, ci pentru a stabili conduita general obligatorie a acestora prin raportare la actele si faptele interzise. Firesc ar fi ca inainte de orice sa va indice dvs. persoanele care va pun pe drumuri care sunt textele care le impiedica pe ele sa va permita sa aveti cumul de functii sau sa aveti incheiate cu aceeasi institutie, concomitent, atat un contract de munca, cat si unul de cesiune de drepturi de autor. Sunt mai multe aspecte de care trebuie sa se tina cont, aspecte care depind foarte mult de situatia dvs. particulara.

 11. Ionela Tudor spune:

  Buna ziua! De cateva zile, eu si colegele mele, ne confruntam cu o situatie cel putin ciudata. In urma cu cateva luni, firma la care lucram (sa o numim firma A) a pierdut in urma unei licitatii publice contractul in baza caruia noi ne desfasuram activitatea in cadrul unei institutii. Acest contract a fost castigat de o alta firma (sa o numim firma B), firma care ne-a contactat pe noi pentru a ne angaja. Am semnat in prima faza contracte de 2 ore cu firma B, urmand ca dupa cateva zile sa le semnam pe cele de 8 ore, perioada nedeterminata. Precizez ca in acest timp noi inca aveam contract de 8 ore cu firma A. A doua zi tot grupul (aproximativ 20 persoane) am depus la sediul firmei A cereri de incetare a activitatii cu acordul partilor, avand promisiunea ca acele cereri vor fi aprobate. A trecut o saptamana si cererile nu au fost semnate de director. Din punct de vedere legal, ce probleme putem avea noi in situatia actuala, avand 2 contracte de 8 ore, pe aceleasi functii, in firme diferite? Ce masura ar trebui sa luam pentru a-l forta pe director sa ne aprobe cererile? Aceste cereri nu au primit nici numar de inregistrare. Va multumim anticipat!

 12. elena georgiana spune:

  buna ziua
  este posibil ca in cadrul unei firme sa am sa am 2 cmi unul de 4h si unul de 6h iar la alta firma sa am cmi de 8h , aceste firme avand acelasi sediu, iar activitatea acestora se desfasoara in acelasi punct de lucru?

 13. moise m spune:

  buna ziua!am un cmi part-time.este posibil si legal sa mai am un cmi full-time

Cele mai noi

Aproximativ 500.000 de căutări au fost făcute, de la începutul anului, pe eJobs.ro de către candidații aflați în căutarea unui loc de muncă. Numărul este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, evoluție reflectată și în nivelul aplicărilor înregistrate în luna ianuarie, când a fost depășit pragul de 1 milion. Prima lună din […]

Detalii

Cătălina Dodu se alătură EY România ca Partener în cadrul departamentului de Consultanţă,începând cu luna februarie 2023. Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România și Moldova și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale: „În calitate de Cybersecurity Leader pentru EY South Cluster şi Tehnology Consulting Leader pentru […]

Detalii

82% dintre angajați ar renunța la locul de muncă din cauza unui manager nepotrivit FUTURE Manager – programul ce ajută tinerii și profesorii să își dezvolte competențele de lideri. FUTURE Manager este programul gratuit care se lansează în România pentru studenții și profesorii universitari care doresc să își dezvolte competențele de management și să fie […]

Detalii

Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română vine la cea de-a 12-aediție a evenimentului anual HR 2.0 – Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză,organizat de Wall-Street.ro. Publicația Wall-Street.ro te invită pe 23 februarie 2023 la „HR 2.0 – Ce îi motivează peangajați în vremuri de criză”, unde va fi invitat ca […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter