Secțiune susținută de

Mai multe zile libere

Portal HR \ HR Pedia \ Mai multe zile libere

Salariații s-ar putea bucura de mai multe zile libere pe an întrucât mai mulți parlamentari au elaborat un proiect de lege în acest sens. Concret, aceștia propun ca zilele lucrătoare interpuse între zilele de sărbătoare legală și cele de weekend să devină automat zile libere, fără ca Guvernul să mai emită vreun act normativ, așa cum se întâmplă în prezent.

Codul muncii prevede, în prezent, 12 sărbători legale, după cum urmează:

  • 1 și 2 ianuarie
  • prima și a doua zi de Paști
  • Ziua Muncii – 1 mai
  • prima și a doua zi de Rusalii
  • Adormirea Maicii Domnului – 15 august
  • Sfântul Andrei – 30 noiembrie
  • Ziua Națională a României – 1 decembrie
  • prima și a doua zi de Craciun – 25 și 26 decembrie

După cum a calculat AvocatNet.ro înca de la începutul anului, 9 dintre aceste zile nelucrătoare pică în timpul săptămânii normale de lucru (luni-vineri), multe intervenind în zile de joi sau marți.

În aceste cazuri, Guvernul a acordat, în nenumărate rânduri, zile libere în plus, pentru a lega sărbătorile legale de weekend.

Cea mai recentă măsură luată în acest sens a fost în luna mai, atunci când 1 mai, ziua internațională a muncii, a fost sărbatorită într-o zi de joi. Pentru ca salariații să se bucure de mai mult timp liber, Executivul a decis atunci să declare și ziua de vineri, 2 mai, nelucrătoare.

Pe viitor, „problema” ar putea fi rezolvată mai simplu, întrucât mai mulți deputați au înregistrat la Senat un proiect de lege care modifică în acest sens Codul muncii.

Concret, soluția propusă de parlamentari este ca zilele lucrătoare interpuse între zilele de sărbătoare legală și cele de week-end să devină automat zile libere. Altfel spus, dacă 1 mai va „cădea” într-o zi de joi, vineri va fi liber fără ca Guvernul să mai emită vreun act normativ în acest sens. Situația este similară și dacă sărbătoarea va fi marți, caz în care luni devine zi liberă.

„Dacă intervalul de timp dintre zilele de sărbătoare legală din timpul unei saptamani și zilele de repaus săptămânal (sâmbăta și duminica, n.r.) este de 24 de ore, acestea vor fi considerate de drept zile nelucrătoare. Pentru termenele mai mari de 24 de ore, acordarea de timp liber se stabileste prin hotărâre a guvernului”, se precizează ăn documentul citat.

Propunerea parlamentarilor nu face referire la o categorie anume de salariați, bugetari sau din mediul privat, astfel că măsura s-ar putea aplica tuturor angajaților. Prin comparație, hotărârile de Guvern care stabileau zile libere în plus, pe lângă sărbatorile legale, se adresau exclusiv bugetarilor, „privații” dând liber doar dacă doreau.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, stabilirea „mini-vacanțelor” prin lege va crea un calendar previzibil, necesar operatorilor de turism, având ca efect stimularea acestui sector important pentru economia românească.

„Totodată, în urma creșterii volumului de vânzări a pachetelor de turism, se va înregistra, în mod automat, și o creștere a sumelor atrase la bugetul de stat”, motivează inițiatorii propunerii legislative.

Proiectul de lege se află la început de drum, el fiind înregistrat în luna iunie la Senat, prima cameră sesizată. Ca să se aplice, el trebuie să treacă de votul senatorilor, apoi să fie adoptat și de Camera Deputaților, forul decizional. Ulterior, trebuie să fie promulgat de președintele statului și apoi publicat în Monitorul Oficial.

Articol e Mirela Oprea, preluat de pe Avocatnet.ro.

Data articol: august 11, 2014

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam