Secțiune susținută de

Mai multi bani sau mai mult sens?

Portal HR \ Opinia consultantului \ Mai multi bani sau mai mult sens?

Am primit aceasta intrebare de la cititorii nostri de pe Unica.ro.

Cum sa aleg intre a face ceea ce imi place si a face ceva ce nu imi place la fel de tare, dar e mai bine platit?este o dilema si de cateva zile tot pun in balanta. Mi se pare deja o situatie fara iesire. Jobul actual imi place, fac ceea ce mi-am dorit dintodeauna dar e foarte foarte prost platit. Acum cateva zile s-a ivit oportunitatea de a-l schimba cu un alt job mult mai bine platit (neasteptat chiar pentru conditiile actuale). Incerc sa analizez, sa gandesc pe termen lung dar parca simt ca as avea nevoie de o directie de la o persoana avizata. Asa ca v-as fi recunoscatoare pentru un raspuns.

Noi ii raspundem:

Pentru inceput vrem sa va felicitam pentru ca v-ati pus aceasta problema. Existenta dilemelor de acest gen este, credem noi, salvatoare pentru ceea ce inseamna sens nu numai in munca, ci si in viata. Ne petrecem o mare parte din timp la locul de munca (adesea poate mai mult decat ar fi necesar), astfel incat ceea ce facem ajunge sa defineasca intr-o masura covarsitoare ceea ce suntem sau am putea fi.

Alegerile de genul celor mentionate de dumneavoastra ar putea fi rezumate pe scurt in dilema confortului material versus implinire emotionala. Este firesc sa ne dorim sa uitam de grija banilor si sa avem siguranta ca munca pe care o facem ne asigura un trai decent. Dar adesea, mai ales cand vine vorba de material, riscam sa depasim limita necesarului si sa alunecam pe panta periculoasa a “mai multului”.  De aici decizii la nivel de cariera si viata pe care ne place sa credem ca ni le asumam dar ale caror consecinte se vad abia in timp.

Aveti in clipa de fata la dispozitie doua scenarii: unul al jobului care va place dar care va aduce putine satisfactii materiale, altul al unui job mai putin interesant/provocator dar care v-ar satisface teoretic nevoi mai mult sau mai putin pragmatice.

Teoriile motivationale spun ca exista intotdeauna un optim al factorilor de siguranta si igiena, de a caror satisfacere depinde urcarea pe treptele ulterioare ale implinirii si auto-actualizarii. Faptul ca deja aveti premizele unei impliniri mai inalte decat nivelul de baza al piramidei ne spune ceva despre cat de important este pentru dumneavoastra un job in care sa simtiti ca faceti ceea ce vi se potriveste. A accepta o pozitie semnificativ departata din acest punct de vedere de ceea ce ati descoperit deja ca place sa faceti coboara problema motivarii la nivelul important (dar nu suficient) al numericului. O deschidere in sus (spre sens si implinire) pare sa se inchida astfel (cel putin pentru moment), in contrapunct aparand o baza mai solida.

Intrebarea la care merita sa va ganditi inainte de a lua o hotarare nu e neaparat care e impactul pe termen scurt al unei hotarari de a accepta ceva care vi se potriveste mai putin, ci sansele pe termen lung de a construi pe baza solida a linistii materiale un nou edificiu de satisfactie emotionala si de implinire prin sens cautat si gasit.

In incercarea de a face alegerea buna, ar putea sa va ajute abordarea existentialistilor (Jean Paul Sartre este poate printre cei mai cunoscuti dintre ei) care subliniaza ideea ca suntem ceea ce alegem noi sa facem si sa fim, ca nu avem niste date esentiale, apriorice de la care pornim, dar ca avem in schimb la dispozitie toate posibilitatile lumii din care sa alegem si astfel sa devenim ceea ce suntem de fapt. Prin prisma acestei filosofii, orice decizie este o alegere de a merge pe un anumit drum si trebuie sa ne asumam consecintele pana la capat. Nimeni nu ne poate spune cu exactitate ce e bine si ce e rau, dar marea frumusete a vietii consta tocmai din exercitarea dreptului de a alege si a ne trai alegerile.

Data articol: decembrie 3, 2010

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam