Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat la Realitatea TV ca in clipa de fata se discuta varianta ca mamele care decid sa se intoarca mai repede la munca sa primeasca o indemnizatie de 500 lei. Dumnealui este, citam „adeptul locului de munca„, si considera ca in felul acesta proaspetele mame vor fi motivate sa revina mai repede la o activitate productiva.
Mai mult sau mai putin printre randuri, ministrul a lasat sa se inteleaga si ca perioada actuala a concediului de ingrijire a copilului de 2 ani va fi scurtata, masura aceasta urmand sa le afecteze si pe mamele care se afla acum in concediu de crestere a copilului.Variantele de scurtare discutate sunt de 12, 14 sau 18 luni fata de cei 2 ani care sunt acum prevazuti prin lege.
E interesant de analizat acest proiect de lege si deciziile care urmeaza sa fie luate in contextul catorva realitati de care, oricat am vrea, nu putem face abstractie:
– numarul redus si in anumite zone lipsa totala a creselor de stat;
– costurile angajarii unei bone care sa acopere perioada de timp cat mama este plecata la munca;
– costurile unei gradinite/ crese particulare.
In afara de impactul pragmatic al unor astfel de decizii, mai sunt cu siguranta si consecintele la nivel psihologic si educational, dar pe ele nu ne propunem sa le lansam in discutie prin acest articol.
Cum vi se pare aceasta propunere avand in vedere aspectele mentionate mai sus?
Cum credeti ca ar trebui abordata problema concediului de ingrijire a copilului si a indemnizatiei aferente?
Atragerea și păstrarea talentelor sunt preocupări majore pentru angajatorii din întreaga lume, însă mai mult de o treime (35%) dintre angajați sunt susceptibili să renunțe la locul de muncă în următoarele 12 luni, Generația Z (38%) și milenialii (37%) fiind cei mai predispuși să plece, potrivit studiului EY 2023 Work Reimagined Survey. Sondajul constată o […]
DetaliiGerke Witteveen este noul CEO al NN Pensii SAFPAP S.A., începând din 9 octombrie 2023. Gerke o înlocuiește pe Andreea Pipernea, care a condus NN Pensii SAFPAP S.A. în ultimii șase ani, și care va urma noi oportunități profesionale și antreprenoriale în afara NN. Gerke are o experiență de aproape 20 de ani în domeniul […]
DetaliiWellbeing.ro, unul dintre ei mai importanți furnizori de servicii de wellbeing din România, lansează parteneriatul cu Wellnessentially, o platformă digitală de wellness de ultimă generație care ajută angajatorii să reducă stresul angajaților și să își întărească cultura organizațională prin intermediul experienței gamificate, crescând astfel creativitatea, productivitatea și bună starea generală a acestora. Platforma Wellnessentially este […]
DetaliiAlina Botica este fotografă, cu specializare în fotografia de beauty, portret și cea de boudoir, reușind să facă femeile să se simtă bine în pielea lor ca să-și poată exprima feminitatea și printr-un shooting foto profesionist. N-a fost mereu simplu și nu și-a găsit nișa de specializare dintr-o dată, ci a trecut prin mai multe […]
Detalii
Ca intotdeauna la noi (si m-am plictisit sa repetam cu totii acelasi cliseu) alesii nostri nu se gandesc nici la noi si nici la implicatiile deciziilor pe care le iau. Logic, trebuiau ca, inainte sa reduca perioada de concediu pentru cresterea copilului, sa asigure conditii pentru ca copiii sa poate fi lasati in institutii specializate -crese sau gradinite. Evident ca nu au facut-o…nici n-or sa o faca. Nici nu le pasa.
Poate noua, caraora ne pasa, ar trebui sa facem mai mult de atat…dar oare ne vom face auziti?
@Dana, multumim pentru comentariu. Aceeasi problema ne-am pus-o si noi. Din pacate adesea deciziile de acest gen sunt strict financiare. Mai interesant este ca aceste idei ne sunt vandute ca fiind in avantajul nostru, al cetatenilor.
Salut,
In seara asta m-am uitat la o dezbatere intre medici si guvernanti. Din pacate guvernantii nu aud si nu sunt interesati de implicatii, iar medicii au o voce prea slaba pentru a influenta. Decizia va fi luata foarte probabil in forma publicata initial (reducerea perioadei de concediu la 12 luni si indemnizatia de 300-400 lei pentru intoarcerea la munca) si datorita presiunilor de la FMI. Pacat ca luam decizii de parca am fi o tara de pompieri in alerta continua. Sper doar sa fie decizii temporare.
@Ruxandra, multumim pentru comentariu. Din pacate nimic nu dureaza mai mult decat temporarul…