Hot Now

Mediu de lucru tânăr și dinamic… caut profesionist stabil și cu experiență

24 04 2012, Cristi Ariton , 2 comentarii, 7.441 afisari

Anunţurile cu oferte de muncă sunt pline de formulări care de cele mai multe ori au o singură intenţie: să impresioneze. La rândul lor, CVurile sunt pline de clişee cu aceeaşi menire. Operaţionalizate cu responsabilitate şi sinceritate acestea ar putea constitui realităţi de dorit la un angajator sau la un angajat.

În articolul de faţă vreau să analizăm clişeul: “mediu tânăr şi dinamic”, deseori întâlnit în varianta “echipă tânără şi dinamică”. Îl întâlnim la secţiunea “beneficii oferite”, în aproape toate anunţurile de angajare, în toate industriile şi domeniile.

În primul rând, se defineşte ambiguu termenul de echipă. Toţi angajaţii trebuie să conlucreze pentru că firma să facă profit dar relaţiile dintre ei nu sunt cele ce descriu o echipă de lucru. Beneficiul “echipă tânără şi dinamică” nu este acelaşi pentru un consilier de credite  şi un asistent într-un departament de marketing.

În al doilea rând, este greu de operaţionalizat convenabil termenul “dinamică”. Dacă este corelat cu învăţarea/trainingul sau şansa de a promova atunci acesta poate fi considerat beneficiu. Altfel poate însemna: fluctuaţie mare de personal, instabilitate, dezordine.

În al treilea rând, sintagma induce ideea unui mediu de lucru destinat oamenilor extrovertiţi. Deşi un introvertit ar putea foarte bine să ocupe acea poziţie acesta este discriminat (de criteriul anunţului sau de recrutor) sau poate să nu se simtă motivat să aplice la jobul respectiv de teama unui loc de muncă în care angajaţii nu se pot opri din vorbit şi socializat (aluzie la: Quiet: The power of introverts).

În ultimul rând, acest tip de beneficiu nu este atât de general încât să anticipeze toate nevoile unui nou angajat. Sunt unii care preferă experienţa în detrimentul “tinerilor dinamici”, contactul cu modele şi mentori în loc de cei similari lor, iar alţii preferă stabilitatea în locul dinamismului.

În concluzie, mediul de lucru tânăr şi dinamic nu este totdeauna un beneficiu şi nici cel mai important aspect pe care îl urmăreşte un candidat. De dragul unui anunţ cu priză la candidaţi putem complica inutil lucrurile.

Comentarii (2)
 1. Savina spune:

  Buna ziua!
  Interesant comentariu… insa, ca persoana in cautarea unui job si cititor zilnic al anunturilor de pe site-urile specializate, pentru mine inseamna : daca ai peste 25 de ani nu te mai obosi sa trimiti CV-ul sau sa suni ca nu ai nici o sansa… chiar daca in anunt se cere si „experienta”.
  Si spun spun acest lucru in urma raspunsurilor primite cand am postulat… chiar si pentru un job part-time.
  Sanatate si virtute!

 2. Cristi Ariton spune:

  Buna, Savina! Daca un angajator alege varsta in defavoarea performantei e clar ca nu e angajatorul tau ideal. Nu ne dorim sa lucram pentru cineva cu care nu ne potrivim valoric.
  E posibil insa ca problema sa fie de alta natura (atat la tine cat si la angajator). Sfatul meu e sa apelezi la un consultant in cariera pentru a-ti redefini strategia de a gasi un job, pentru a afla informatii despre procesul de recrutare in companiile pe care le vizezi.
  Te felicit pentru faptul ca iti pasa si citesti saituri de HR. Succes!

Adauga comentariu

Cele mai noi

Asociaţia The Social Incubator lansează platforma vocaţională  www.bunincariera.ro cu scopul de a ajuta tinerii cu vârsta cuprinsă între 16-24 ani să își aleagă cariera potrivită. Bun în Carieră pune la dispoziţia tinerilor teste vocaționale, sesiuni de consiliere şi mentorat online, gratuite, pentru valorificarea potenţialului propriu şi informaţii despre paşii necesari traseului educațional și profesional, în funcție […]

Detalii

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune susținut de compania internațională Vertiv este unul dintre inițiativele ce au reușit cu succes să se replieze în timp record și să livreze, gratuit, un program complex de #EducatieAltfel pentru 40 de studenți și 15 profesori din mediul universitar. „Adaptabilitatea a fost prima competență soft pe care am activat-o […]

Detalii

54% dintre companiile unde coachingul este o activitate curentă înregistrează niveluri înalte ale performanței, conform studiului Human Capital Institute (HCI) și International Coach Federation (ICF). Iată de ce, în această perioadă de mari schimbări determinate de pandemia de coronavirus, coachingul poate fi instrumentul capabil să sprijine organizațiile pentru a se menține profitabile. Studiul citat, realizat în ultimii 6 ani, a măsurat […]

Detalii

Revista CARIERE împreună cu EY România organizează vineri 29 mai, între orele 11:30-12:30, evenimentul onlinecu tema „Ce va fi după COVID-19? Macro-realitatea crizei din România” – ultima ediție programată din seria actuală “Bright Talks in DifficultTimes”, urmând să revenim cu un format ușor modificat în următoarea perioadă. Singura constantă a ultimelor două luni este schimbarea, iar în acest context organizațiile trebuie să […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter