Secțiune susținută de

Meserii de altădată – Colectorii de taxe

Portal HR \ Actual \ Meserii de altădată – Colectorii de taxe

Cei de la Cooltura Mall au dat în luna noiembrie 2017 startul campaniei OAMENI DE MESERIE, în cadrul căreia își propun să aducă în atenția lumii meseriile de altădată, cu tot cu farmecul lor pierdut în timp, dar și meserii ale zilelor noastre, cu toate provocările lor. Ne invită să cunoaștem oameni  care și-au transformat pasiunea în ocupație de zi cu zi și să descoperim strălucirea fiecărei meserii în parte, indiferent de numele pe care-l poartă.

„Dați Cezarului ce e al Cezarului…” – Colectorii de taxe

În călătoria noastră printre oamenii de meserie, cei care s-au dedicat unor profesii actuale sau de mult dispărute, ne oprim azi la una dintre cele mai vechi ocupații din istoria civilizației. Nu este vorba despre cea asociată automat cu sintagma „cea mai veche meserie”, ci una cu o istorie bogată, mergând până în timpurile biblice și dincolo de ele, blamată, hulită, dar care și-a dovedit utilitatea, pentru că reprezintă chiar prețul pe care-l plătim pentru civilizație – este vorba despre colectorul de taxe, perceptorul, funcționarul Fiscului însărcinat cu încasarea impozitelor și taxelor populației.

Printre primele referințe care ne vin în minte referitor la această meserie sunt cele biblice. Ne amintim, desigur, de vameșii din Noul Testament ale căror nume apăreau mai ales în contexte negative („Pentru ce mănâncă Învăţătorul vostru cu vameşii şi cu păcătoşii?”, Matei 9-11, „Iată om mâncăcios şi băutor de vin, prieten al vameşilor şi al păcătoşilor”, Matei 11-19). Chiar apostolul Matei, cel de la care ne parvine prima Evanghelie, provenea din rândul vameșilor, a perceptorilor de taxe. Persoanele care-ți amintesc de faptul că ai de dat bani autorităților nu s-au bucurat de prea multă simpatie de-a lungul istoriei și situația probabil că nu se va schimba. Însă, pe vremea lui Iisus, meseria vameșilor era disprețuită pentru că aceștia erau văzuți ca niște colaboraționiști cu ocupantul străin. Vameșii colectau taxe și impozite pentru administrația romană, iar o parte din sumele rotunjite ilicit intrau în propriul buzunar – de aici și disprețul populației. Vameșii din acea vreme nu erau romani, ci băștinași, colectori de taxe angajați de regele Irod.  „Se cuvine să dăm dajdie Cezarului sau nu?” este întrebat Iisus de ucenicii fariseilor, care sperau astfel să-L pună în dificultate indiferent ce răspuns ar fi dat: ca inițiator de „revoluție fiscală” împotriva administrației romane, dacă ar fi răspuns că taxele nu trebuie plătite sau ca un colaboraționist al ocupantului dacă ar fi spus că trebuie să plătească. „Al cui e chipul acesta şi inscripţia de pe el?” a întrebat Iisus studiind un dinar. „Răspuns-au ei: Ale Cezarului. Atunci a zis lor: Daţi deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu”.

Citește tot articolul aici: OAMENI DE MESERIE (VII): COLECTORII DE TAXE

Data articol: august 29, 2018

Newsletter-ul Portal HR

100% fără spam