Hot Now

Motivația la locul de muncă – diferența semnificativă: atașamentul

04 10 2010, Portal HR , Comenteaza, 8.906 afisari

Alături de dezvoltarea competențelor, motivația este unul dintre factorii cheie care influențează performanța angajaților… sau cel puțin așa spune teoria cunoscută din manualele de Resurse Umane, în care pagini întregi sunt rezervate acestui concept de motivație; știm că este necesar să investim timp, energie și resurse financiare pentru a ne păstra angajații motivați, așa cum știm că pentru a atinge un nivel înalt de performanță, factorul motivațional nu poate fi neglijat. Pentru cercetători devine interesant de studiat gradul de motivație întâlnit în rândul angajaților, sau, pe scurt, să găseasca un raspuns la întrebarea: cât de motivați sunt angajații la nivel global?

Pornind de la această idee, MindTools.com a intervievat 8.516 persoane din peste 139 de țări ( incluzând aici și 2.926 de persone din SUA), cu scopul de a stabili dacă există o corelație între o anumită stare de fericire resimțită la locul de muncă și atașamentul față de organizație.

În urma centralizării informațiilor obținute, cercetătorii au descoperit că o majoritate substanțiala de persoane a declarat că se simte fericită, împlinită la locul de muncă ( 68.5%), 56.7% dintre respondenți au declarat că se simt puternic motivați, iar 62.2% au declarat că au sentimente pozitive față de organizația în care lucrează. La celălalt pol, al insatisfacției, 20.7% au declarat că nu se simt motivați, 15.9% că nu au o părere bună despre angajator, iar 13.8% se simt nefericiți la locul de muncă. Iar pentru că studiul a urmărit corelația dintre gradul se satisfacție, sentimentul de fericire la locul de muncă și atașamentul față de organizație, s-a observat că acea majoritate care declara că se simte fericită la locul de muncă manifesta în același timp și un puternic sentiment de atașament față de organizație.

Ca urmare, managerii trebuie să înțeleagă ca această viziune pozitiva a angajaților cu privire la mediul organizațional se poate transforma într-un motor care să genereze performanța, numai că trebuie să știm cum anume să-i îndrumăm pe angajați, astfel încât să îi păstrăm motivați și implicați. Din moment ce angajatul se declară fericit la locul de munca și mulțumit de atmosfera în care își desfășoară activitatea, managerului nu îi rămâne decât să-i ofere suport și sprijin pentru ca acest sentiment de bine și atașament față de companie să se transpună în plan profesional și să genereze dezvoltare profesionala și progres…dar lucrurile nu sunt niciodată atât de simple pe cât par în teorie, nu?

O altă concluzie interesantă la care au ajuns cei de la Mind Tools a fost reprezentată de observarea gradului de atașament înregistrat în țările în care engleza este limba nativă. Astfel, în SUA, Australia și Irlanda s-a observat un grad înalt de motivație a forței de muncă, SUA fiind lider detașat în materie de motivație individuală.

Studiile făcute de MindTools ar trebui să fie percepute ca un semnal de alarmă atunci când vine vorba despre importanța motivației și apariția stării de atașament față de organizație. Mai ales atunci când ne referim la un mediu organizațional relativ tânăr așa cum este cel autohton, acești factori nu trebuiesc neglijati. Altfel spus, dacă ne dorim un nivel înalt de performanță, trebuie să citim dincolo de cifre și date și să ne punem două intrebări simple: cât de fericiți sunt angajații la locul de munca? și… se simt ei oare atașați de organizație? În acest fel ne putem răspunde și la multe alte intrebări legate de atingerea anumitor obiective, target-uri și cifre de afaceri.

Pentru a consulta articolul, faceți click aici

Adauga comentariu

Cele mai noi

Săptămâna aceasta, discutăm despre cum va arăta viitorul organizațiilor și a departamentului de Resurse Umane, la o nouă ediție a evenimentului „HR UNCOVERED” În perioada 23 – 24 septembrie 2020, BusinessMark are plăcerea să vă invite la „HR UNCOVERED”, eveniment online în cadrul căruia se va discuta despre schimbările prin care organizațiile și departamantele de […]

Detalii

De puțină vreme, angajatorii pot beneficia de un ajutor unic de 2.500 de lei pentru fiecare telesalariat, pentru a le cumpăra acestora echipamentele de care au nevoie pentru a lucra de la distanță. În acest context, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a lansat un ghid cu pașii ce trebuie urmați pentru depunerea […]

Detalii

Studiul indică modificări semnificative ale riscurilor și priorităților. Talentul este perceput ca fiind unul dintre cele mai mari riscuri de către liderii unora dintre cele mai mari companii din lume. Majoritatea liderilor se concentrează pe asimilarea avantajelor de mediu obținute în perioada de carantină. Doar o treime dintre liderii intervievați privesc cu optimism perspectivele de […]

Detalii

Dacă până acum, în lunile de vară, piața muncii traversa o perioadă de stagnare în ceea ce privește locurile de muncă disponibile și interesul candidaților pentru acestea, putem spune că în vara anului 2020 lucrurile au stat cu totul altfel. Lunile iunie-august au fost marcate de o cerere mare din partea candidaților, care au fost […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter