Hot Now

Motivația la locul de muncă – diferența semnificativă: atașamentul

04 10 2010, Portal HR , Comenteaza, 10.691 afisari

Alături de dezvoltarea competențelor, motivația este unul dintre factorii cheie care influențează performanța angajaților… sau cel puțin așa spune teoria cunoscută din manualele de Resurse Umane, în care pagini întregi sunt rezervate acestui concept de motivație; știm că este necesar să investim timp, energie și resurse financiare pentru a ne păstra angajații motivați, așa cum știm că pentru a atinge un nivel înalt de performanță, factorul motivațional nu poate fi neglijat. Pentru cercetători devine interesant de studiat gradul de motivație întâlnit în rândul angajaților, sau, pe scurt, să găseasca un raspuns la întrebarea: cât de motivați sunt angajații la nivel global?

Pornind de la această idee, MindTools.com a intervievat 8.516 persoane din peste 139 de țări ( incluzând aici și 2.926 de persone din SUA), cu scopul de a stabili dacă există o corelație între o anumită stare de fericire resimțită la locul de muncă și atașamentul față de organizație.

În urma centralizării informațiilor obținute, cercetătorii au descoperit că o majoritate substanțiala de persoane a declarat că se simte fericită, împlinită la locul de muncă ( 68.5%), 56.7% dintre respondenți au declarat că se simt puternic motivați, iar 62.2% au declarat că au sentimente pozitive față de organizația în care lucrează. La celălalt pol, al insatisfacției, 20.7% au declarat că nu se simt motivați, 15.9% că nu au o părere bună despre angajator, iar 13.8% se simt nefericiți la locul de muncă. Iar pentru că studiul a urmărit corelația dintre gradul se satisfacție, sentimentul de fericire la locul de muncă și atașamentul față de organizație, s-a observat că acea majoritate care declara că se simte fericită la locul de muncă manifesta în același timp și un puternic sentiment de atașament față de organizație.

Ca urmare, managerii trebuie să înțeleagă ca această viziune pozitiva a angajaților cu privire la mediul organizațional se poate transforma într-un motor care să genereze performanța, numai că trebuie să știm cum anume să-i îndrumăm pe angajați, astfel încât să îi păstrăm motivați și implicați. Din moment ce angajatul se declară fericit la locul de munca și mulțumit de atmosfera în care își desfășoară activitatea, managerului nu îi rămâne decât să-i ofere suport și sprijin pentru ca acest sentiment de bine și atașament față de companie să se transpună în plan profesional și să genereze dezvoltare profesionala și progres…dar lucrurile nu sunt niciodată atât de simple pe cât par în teorie, nu?

O altă concluzie interesantă la care au ajuns cei de la Mind Tools a fost reprezentată de observarea gradului de atașament înregistrat în țările în care engleza este limba nativă. Astfel, în SUA, Australia și Irlanda s-a observat un grad înalt de motivație a forței de muncă, SUA fiind lider detașat în materie de motivație individuală.

Studiile făcute de MindTools ar trebui să fie percepute ca un semnal de alarmă atunci când vine vorba despre importanța motivației și apariția stării de atașament față de organizație. Mai ales atunci când ne referim la un mediu organizațional relativ tânăr așa cum este cel autohton, acești factori nu trebuiesc neglijati. Altfel spus, dacă ne dorim un nivel înalt de performanță, trebuie să citim dincolo de cifre și date și să ne punem două intrebări simple: cât de fericiți sunt angajații la locul de munca? și… se simt ei oare atașați de organizație? În acest fel ne putem răspunde și la multe alte intrebări legate de atingerea anumitor obiective, target-uri și cifre de afaceri.

Pentru a consulta articolul, faceți click aici

Adauga comentariu

Cele mai noi

Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulți candidați în căutare de job într-o piață cu pretenții tot mai ridicate, iar pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 […]

Detalii

Customer Experience Romania organizează CX Conference Bucharest 2023, un eveniment conceput pentru a sustine transformarea domeniul experienței clienților în România. Conferința va avea loc pe data de 25 octombrie la Nord Events Centre și se adresează liderilor din domeniul CX, marketing, resurse umane, customer care, customer service, vânzări, operațiuni și antreprenorilor romani. CX Conference Bucharest […]

Detalii

91,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România au declarat că au în plan să facă angajări până la finalul anului. 5,4% spun că au blocat toate angajările, în timp ce 3,4% nu știu exact care va fi cursul evenimentelor până la final de an. Dintre cei care […]

Detalii

Independenți, pragmatici, la curent cu noile tehnologii, tinerii din generația Z sunt deciși să își trăiască viața și să își construiască parcursul educațional și profesional conform propriului set de valori. Anual, la IUF- The International University Fair participă peste 20.000 de elevi și studenți. Datele ultimelor ediții ne arată că tinerii din România sunt din […]

Detalii
Newsletter-ul Portal Hr

Rămâi conectat la ultimele tendințe în HR

Abonează-te la newsletter